ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Cyclotron

View Menu Επιλογές

Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ

27 Σχόλια
Κράτησε την προσωπική του ζωή κρυφή. Στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, βιβλία που έχουν γραφτεί και (ελάχιστες) μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι ο Φιντέλ Κάστρο έζησε μια πολυτάραχη ερωτική ζωή που συμπεριέλαβε αμέτρητες γυναίκες και παιδιά.

Ο επαναστάτης ηγέτης της Κούβας

22 Σχόλια
Ο Φιντέλ Κάστρο επέζησε περισσότερες από 600 απόπειρες δολοφονίας σχεδιασμένες από την CIA για να φτάσει να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης, όχι μέλος κάποιας βασιλικής οικογένειας, του 20ου αιώνα. Ως ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, δημιούργησε ένα κομμουνιστικό κράτος στην ‘πίσω αυλή’ της Αμερικής.

O Ringo Starr και το μυστήριο της κυκλικής μεμβράνης

Γιατί όλα τα παραδοσιακά (και μη) κρουστά όργανα με μεμβράνη έχουν κυκλικό σχήμα; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα δείγμα ταμπούρλου ή ταμπούρου ή τομ ή τουμπερλεκιού που να έχει ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ή οβάλ σχήμα;

Γεώργιος Παπανικολάου «Ενας Παγκόσμιος Ευεργέτης»

“Η πρώτη παρατήρηση των καρκινικών κυττάρων στο επίχρισμα του τραχήλου της μήτρας μου έδωσε μία από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις που έχω βιώσει κατά τη διάρκεια της επιστημονικής σταδιοδρομίας μου”.

Ο απόκληρος που ερωτεύτηκε τη ζωή

Η λιτή αναγγελία θανάτου του Λέοναρντ Κόεν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προκάλεσε θλίψη σε όλο το μουσικό και όχι μόνο χώρο, καθώς έσβησε ένα καλλιτεχνικό διαμάντι απαράμιλλης αξίας, καθιστώντας τον κόσμο μας ποιοτικά φτωχότερο.

Τι ξέρουν από σεξ τα 18χρονα;

Παρόλο που θα περίμενε κανείς να έχουν αλλάξει πολλά στη σεξουαλική ζωή της πρώτης μετα-ίντερνετ γενιάς, το μόνο που φαίνεται να είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι η ηλικία στην οποία μαθαίνουν για το σεξ (κατά μέσο όρο από τα εννιά) και ο τρόπος (βλέποντας σκληρή τσόντα).

Οκτώ εφευρέσεις που έγιναν από γυναίκες

Η τεχνολογία και η επιστήμη θεωρείται άβατο για τις γυναίκες, ακόμη και σήμερα. Οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, και οι άντρες επιστήμονες κοιτάζουν με μισό μάτι τις συναδέλφους τους.

Το πραγματικό success story του INNOVATHENS

Ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων θα στηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα για πολλά ακόμη χρόνια.
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Οι γυναίκες της ζωής του Φιντέλ

Ν. Καμπ. / 3 Δεκεμβρίου 2016 / Cyclotron


Kράτησε την προσωπική του ζωή κρυφή. Στοιχεία που έχουν έρθει στο φως, βιβλία που έχουν γραφτεί και (ελάχιστες) μαρτυρίες αποδεικνύουν ότι ο Φιντέλ Κάστρο έζησε μια πολυτάραχη ερωτική ζωή που συμπεριέλαβε αμέτρητες γυναίκες και παιδιά. Στη διάρκεια των αναρίθμητων συνεντεύξεων που έχει δώσει, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας σπάνια αναφερόταν στους ερωτικούς δεσμούς του. Είχε επιβάλλει, εξάλλου, αυστηρή λογοκρισία στην προσωπική του ζωή. ΄Ομως μια φορά παραδέχθηκε πως είχε «μια ζωή γεμάτη αγάπη». Πριν καν γίνει γνωστός ως «επαναστάτης», ο Φιντέλ Κάστρο πολλαπλασίαζε τις κατακτήσεις, επιλέγοντας κατά προτίμηση τις ξανθές, χωρίς ωστόσο να περιφρονεί και τις μιγάδες. Οι ιστορικοί αναφέρουν πως απέκτησε τουλάχιστον επτά παιδιά. Η συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο «Without Fidel» («Χωρίς τον Φιντέλ»), δημοσιογράφος Αν Λουίζ Μπαρντάχ ισχυρίστηκε ότι έφερε στο φως την κρυφή ερωτική ζωή του Κομαντάντε. Η βρετανίδα δεν έκρυψε ότι βασίστηκε κυρίως σε φήμες και κουτσομπολιά. Κι όταν τον είχε ρωτήσει το 1993 πόσα παιδιά έχει, εκείνος με ένα αινιγματικό χαμόγελο της είχε απαντήσει: «Ολόκληρη φυλή». Ιζαμπέλ Κουτσόντιο: Ο Φιντέλ με αγάπησε αλλά ο Τσε με μισούσε
Η ισπανικής καταγωγής, Ιζαμπέλ Κουτσόντιο, συγγραφέας του βιβλίου με τον τίλο «El Amor me absolvera» («Η αγάπη θα με Απαλλάξει») ήταν η κόρη Ισπανών εξόριστων στο Μεξικό η οποία ισχυρίστηκε στο εν λόγω βιβλίο ότι είχε ένα έντονο ειδύλλιο με τον Φιντέλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της εξορίας του στο Μεξικό πριν την Επανάσταση. Σύμφωνα με τα γραφόμενά της, ο Κάστρο την είχε αγαπήσει αλλά ο Τσε Γκεβάρα τη μισούσε διότι θεωρούσε η παρουσία της ήταν απειλή για την Επανάσταση.

Στη διάρκεια των αναρίθμητων συνεντεύξεων που έχει δώσει, ο πρώην πρόεδρος της Κούβας σπάνια αναφερόταν στους ερωτικούς δεσμούς του.
Αμερικανίδες, Γερμανίδες, Ιταλίδες
Στις δεκαετίες του 1950 και του 1960, ο Κάστρο γοητεύει πολλές Αμερικανίδες, Γερμανίδες και Ιταλίδες και στη δεκαετία του 1970 θα συνάψει μια στενή φιλία με την ιταλίδα ηθοποιό Τζίνα Λολομπριτζίτα, η οποία θα κάνει ένα νοκιμαντέρ γι' αυτόν. Λίγο μετά την άνοδό του στην εξουσία το 1959, ο Φιντέλ Κάστρο έκανε σχέση με μια νεαρή Γερμανίδα, την Μαρτίνα Λόρεντς. Αυτή αφηγήθηκε πρόσφατα σ' ένα βιβλίο πως είχε πειστεί από την CIA να δολοφονήσει τον Κομαντάντε, όμως έκανε πίσω την τελευταία στιγμή. Το 1964 είχε επίσης μια σύντομη περιπέτεια με την Εβελιν Πιζιέ, την αδελφή της ηθοποιού Μαρί-Φρανς Πιζιέ, την οποία «έκλεψε» από τον φίλο της την εποχή εκείνη, τον Μπερνάρ Κουσνέρ, νεαρό φοιτητή τότε που επισκεπτόταν το νησί.

Η «Λάλα», μητέρα πέντε παιδιών του
Στο προαναφερθέν βιβλίο, η Μαρτίνα Λόρεντς αποκάλυπτε πως ο Κάστρο δεν ήταν παντρεμένος με την Ντάλια Σότο ντελ Βάγε, την ξανθιά με τα πράσινα μάτια που ήταν μικρότερή του 15 χρόνια και με την οποία έζησε σ' ένα σπίτι στη δυτική Αβάνα. Πρώην δασκάλα, η «Λάλα», την οποία γνώρισε το 1961 στη διάρκεια μιας εκστρατείας του καθεστώτος κατά του αναλφαβητισμού, είναι η μητέρα πέντε από τα παιδιά του: των Αλεχάντρο, Άλεξ, Αντόνιο, Αλέξις και Άνχελ. Αλλοι είπαν ότι την παντρεύτηκε κρυφά το 1980. Κανένα «ίχνος», όμως, αυτού του γάμου δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα. «Ας σημειωθεί ότι τη γυναίκα αυτή ο κόσμος την είδε για πρώτη φορά στην τηλεόραση το 2003, λόγω της αυστηρής λογοκρισίας που είχε επιβάλει ο Κάστρο σε ό,τι αφορούσε την προσωπική του ζωή» έχει γράψει η Αν Λουίζ Μπαρντάχ, τονίζοντας ότι στο διάστημα όλης του της ενήλικης ζωής ο Φιντέλ δεν στερήθηκε τις εξωσυζυγικές σχέσεις, πολλές από τις οποίες καρποφόρησαν με ιδιαίτερη έμφαση στο έτος 1955, την εποχή που ξεφάντωσε σε ηλικία μόλις 29 ετών, αμέσως μετά την αποφυλάκισή του. Είχε καταδικαστεί για μια εξέγερση που απέτυχε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι παντρεύτηκε μόνο μια φορά
Ο Φιντέλ Κάστρο υποστήριζε πως δεν είχε παντρευτεί παρά μόνο μία φορά, στις 12 Οκτωβρίου 1948, με την Μίρτα Ντίας-Μπαλάρτ, μια φοιτήτρια της φιλοσοφίας κόρη εύπορης οικογένειας και μητέρα του μεγαλύτερου γιού του, του Φιντελίτο, ενός 67χρονου σήμερα πυρηνικού φυσικού. Πήρε διαζύγιο το 1954, αφού έμαθε πως εκείνη μισθοδοτούνταν από το υπουργείο Εσωτερικών ενώ εκείνος σάπιζε στη φυλακή μετά την αποτυχημένη επίθεση εναντίον του στρατοπέδου Μονκάδα (1953), επιχείρηση με την οποία δημιουργήθηκε ο μύθος του.

Η κόρη του Αλίνα διέφυγε από την Κούβα το 1993 και ζει στο Μαϊάμι
Το 1956, γεννήθηκαν σύμφωνα με το βιβλίο της Αν Λουίζ Μπαρντάχ, άλλα τρία παιδιά του, από τρεις διαφορετικές γυναίκες. «Η πιο σημαντική ήταν η Ναταλία Ρεβουέλτα, μια πανέμορφη αριστοκράτισσα που έγινε ένθερμη οπαδός της επανάστασης». Η «Νάτι» που ήταν μια ωραία παντρεμένη ξανθιά, του χάρισε μια κόρη, την Αλίνα Φερνάντες. Το τρίτο παιδί εκείνης της χρονιάς ήταν ο Χόρχε Ανχελ και μητέρα του η κρεολή ακτιβίστρια του κινήματός του, Μαρία Λαμπόρντε. Η κόρη που έκανε με την Νατάλια Ρεβουέλτα, διέφυγε το 1993 από την Κούβα και ζει από τότε στο Μαϊάμι.

Η Σέλια Σάντσες και το αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα
Όμως μια από τις γυναίκες με τη μεγαλύτερη επιρροή στη ζωή του Φιντέλ Κάστρο ήταν αναμφισβήτητα η Σέλια Σάντσες, την οποία είχε γνωρίσει το 1957 στο αντάρτικο της Σιέρα Μαέστρα. Υπήρξε το δεξί του χέρι, η έμπιστή του, η προσωπική γραμματέας του και ίσως περισσότερα μέχρι τον θάνατό της από καρκίνο το 1980.

«Πέρασα λίγο χρόνο με τα παιδιά μου...»
Ο ακούραστος πρωτεργάτης της κουβανικής επανάστασης παραδεχόταν πως είχε αφιερώσει λίγο μόνο χρόνο στα παιδιά του, όμως ήλπιζε ότι ήταν «ένας καλός πατέρας το διάστημα που πέρασα μαζί τους», είχε πει σε ντοκιμαντέρ για τη ζωή του με σκηνοθέτη τον Όλιβερ Στόουν.

Ο επαναστάτης ηγέτης της Κούβας

N.Cab. / 3 Δεκεμβρίου 2016 / Cyclotron


Για τους εχθρούς του, ήταν ένας αδίστακτος δικτάτορας του οποίου οι στενοί δεσμοί με τη Σοβιετική Ένωση έφεραν τον κόσμο στο χείλος ενός πυρηνικού πολέμου. Για τους υποστηρικτές του, ήταν ένας επαναστάτης ήρωας που όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στην παντοδυναμία της Ουάσιγκτον. Μάθετε περισσότερα για τη ζωή του Φιντέλ Κάστρο.

Ο Φιντέλ Κάστρο επέζησε περισσότερες από 600 απόπειρες δολοφονίας σχεδιασμένες από την CIA για να φτάσει να γίνει ο μακροβιότερος ηγέτης, όχι μέλος κάποιας βασιλικής οικογένειας, του 20ου αιώνα. Ως ο ηγέτης της κουβανικής επανάστασης, δημιούργησε ένα κομμουνιστικό κράτος στην "πίσω αυλή" της Αμερικής.13 Aυγούστου 1926 - Γεννημένος outsider
Ο Κάστρο γεννήθηκε εκτός γάμου. Ο πατέρας του, Ανχέλ, ήταν ένας πλούσιος ιδιοκτήτης φυτειών ζάχαρης – η μητέρα του, Λίνα Ρουζ Γκονζάλες, ήταν υπηρέτρια του πατέρα του.Ο Κάστρο ζούσε στο αγρόκτημα του πατέρα του στην ανατολική Κούβα και μεγάλωνε μαζί με φτωχούς εργάτες από την Αϊτή – βλέποντας από πρώτο χέρι την τεράστια ανισότητα που αυτοί υφίσταντο. Σε ηλικία οκτώ χρονών τον στέλνουν σε ένα αυστηρό οικοτροφείο στο Σαντιάγο. Πεισματάρης και ισχυρογνώμον όπως ήταν, συγκρούστηκε τόσο με τους συμμαθητές όσο και με τους δασκάλους του. Φοιτούσε σε ένα σχολείο Ιησουιτών, όπου εντυπωσιάστηκε από τις αξίες των δασκάλων του περί προσωπικής τιμής και θάρρους. Ήταν ένα έξυπνο παιδί, που διακρίθηκε στον αθλητισμό – ειδικά στο μπάσκετ.
Ο Φιντέλ Κάστρο γράφει για τα πρώτα χρόνια της ζωής του: Δεν επαναστάτησα ενάντια στον πατέρα μου, ήταν πολύ δύσκολο, καθώς ο πατέρας μου ήταν ένας άνθρωπος με καλή καρδιά. Επαναστάτησα ενάντια στην εξουσία.

1945-1952: Φοιτητής ακτιβιστής
Το 1945 ο Κάστρο σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Η αίσθηση της αδικίας και η επαναστατικότητα του βρήκαν στόχο στις πανεπιστημιακές του σπουδές. Το πανεπιστήμιο που φοίτησε ήταν ημι-αυτόνομο και ένοπλες πολιτικές συμμορίες έλεγχαν τη διανομή των βιβλίων και των καλών βαθμών. Ο Κάστρο ρίχτηκε με τα μούτρα στα θέματα φοιτητικής πολιτικής και τρελάθηκε όταν απέτυχε να γίνει επικεφαλής της ομοσπονδίας των μαθητών. Ωστόσο, κέρδισε την προσοχή ολόκληρου του έθνους με μία χαρισματική ομιλία στην οπόια επέκρινε την τότε κυβέρνηση. Το 1947 εντάχθηκε στο κόμμα Partido Ortodoxo, εντυπωσιασμένος από τον ηγέτη του Τσιμπάς και το μεγάλης απήχησης σοσιαλιστικό μήνυμά του για την κοινωνική δικαιοσύνη και την καταπολέμηση της διαφθοράς.

11 Oκτωβρίου 1948: Ο γάμος του σε νεαρή ηλικία
Ο Κάστρο παντρεύτηκε τη Mίρθα Ντίαζ Μπαλάρ ντε Νουνέζ, συμφοιτήτριά του και κόρη διακεκριμένου πολιτικού της Κούβας.
Η Οικογένεια της Mίρθα δεν έβλεπε με καλό μάτι τις ριζοσπαστικές πολιτικές απόψεις του Κάστρο, αλλά παρόλα αυτά πλήρωσε για το μήνα του μέλιτος του στις ΗΠΑ. Το επόμενο έτος, απέκτησαν έναν γιο, τον Φιντέλ Ανχέλ – «Φιντελίτο». Ο γάμος τους δοκιμάστηκε επειδή η οικογένειά της Mίρθα είχε στενούς δεσμούς με τον Φουλχένσιο Μπατίστα, στρατηγό της πανίσχυρης δεξιάς πτέρυγας και πρώην πρόεδρο.

1952: Γίνεται επαναστάτης
Ο Κάστρο συνετρίβη όταν ο μέντοράς του Τσιμπάς αυτοπυροβολήθηκε στο στομάχι κατά τη διάρκεια μιας ραδιοφωνικής εκπομπής τον Αύγουστο του 1951 και πέθανε 11 ημέρες αργότερα. Άρχισε να μελετά τις ιδέες του Καρλ Μαρξ, καθώς αναζητούσε μια πολιτική λύση στα μεγάλα προβλήματα της Κούβας. Το 1952 κατέβηκε ως ανεξάρτητος υποψήφιος για το Κουβανικό κογκρέσο. Εκείνον τον Μάρτη τα σχέδιά του για μια πολιτική καριέρα ανατράπηκαν όταν ο Μπατίστα εκ νέου κατέλαβε την εξουσία με στρατιωτικό πραξικόπημα. Βλέποντας τους στενούς συντρόφους του, να δολοφονούνται από το καταπιεστικό καθεστώς, ο Κάστρο χάνει την πίστη του στη δημοκρατία (αφού αρχικά προσπάθησε να αμφισβητήσει το πραξικόπημα δικαστικά) – και χαράζει το δρόμο προς την ένοπλη επανάσταση. Κάστρο, ένας όψιμος μαρξιστής
Ο μαρξισμός μου δίδαξε τι είναι κοινωνία. ”Ήμουν σαν ένας άνθρωπος με δεμένα μάτια στο δάσος, που δεν ξέρει πού είναι ο βοράς και πού ο νότος”.

26 Ιουλίου 1953: Η επίθεση στο στρατόπεδο της Μονκάδα
Το 1952 ο Κάστρο και ο νεώτερος αδελφός του Ραούλ σχηματίζουν μία μυστική επαναστατική οργάνωση και αρχίζουν στρατιωτική εκπαίδευση. Τον επόμενο χρόνο, ο Κάστρο ηγείται επίθεσης εναντίον του Μπατίστα. Περίπου 140 αντάρτες επιτέθηκαν σε ένα ομοσπονδιακό φρούριο στη Μονκάδα του Σαντιάγκο. Αποδεκατίστηκαν όμως και αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν. Πολλοί από τους αντάρτες εκτελέστηκαν, αλλά οι αδελφοί Κάστρο φυλακίστηκαν. Όταν ο Μπατίστα μετέτρεψε τη δίκη του Κάστρο σε θέαμα στα μέσα ενημέρωσης, ο Φιντέλ εκμεταλλεύτηκε τη στιγμή για να επιτεθεί στο καθεστώς με την περίφημη απολογία του με τίτλο «Η ιστορία θα με δικαιώσει». Παρόλο που καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης, τα λόγια του έχουν μείνει βαθιά χαραγμένα στις συνειδήσεις του κουβανικού λαού.
"Με ποιο δικαίωμα τα Δικαστήρια στέλνουν στη φυλακή πολίτες που έχουν προσπαθήσει να σώσουν τη χώρα τους, δίνοντας το αίμα και τη ζωή τους;”, θα πει στην απολογία του με τίτλο ”Η ιστορία θα με δικαιώσει”

Mάιος 1955: Αυτοεξόριστος στο Μεξικό, γνωρίζει τον Τσε Γκεβάρα
Σε μία συμφωνία γενικής αμνηστίας, ο Μπατίστα απελευθέρωσε τους πολιτικά διαφωνούντες, συμπεριλαμβανομένων των αδελφών Κάστρο, μετά από φυλάκιση 22 μηνών. Η Κούβα του Μπατίστα είχε γίνει μια παιδική χαρά για τους πλούσιους Αμερικανούς τουρίστες και τη μαφία, ενώ πολλοί Κουβανοί ζούσαν σε απόλυτη φτώχεια. Οι αδελφοί Κάστρο διέφυγαν στο Μεξικό, όπου εκεί γνώρισαν έναν νεαρό γιατρό από την Αργεντινή, τον Ερνέστο «Τσε» Γκεβάρα. Ο Κάστρο, ο Γκεβάρα, Ραούλ και 80 ακόμη επαναστάτες σχημάτισαν το «Κίνημα της 26ης Ιουλίου», που πήρε το όνομά του από την ημερομηνία της επίθεσης στο στρατόπεδο της Μονκάδα. Το 1956 ο Κάστρο και οι άνδρες του επιβιβάστηκαν στο σκάφος ‘Granma’ που ήταν φορτωμένο με όπλα και εφόδια, με τελικό προορισμό την Κούβα. Ήταν ένας από εκείνους τους ανθρώπους που αμέσως σου τραβάει την προσοχή – ήταν η φυσικότητα του, η απλότητα του, η αίσθηση της συντροφικότητας , είπε ο Κάστρο για την συνάντηση του με τον Τσε Γκεβάρα για πρώτη φορά.

1956-1959: Η κουβανική επανάσταση
Ο Κάστρο κατέφτασε στην Κούβα στις 2 Δεκεμβρίου του 1956 με 80 αντάρτες και με πρόθεση για επανάσταση. Οι άνδρες του Μπατίστα όμως τους είχαν στήσει ενέδρα, οπότε μετά από σφοδρές μάχες αναγκάστηκαν να καταφύγουν στα βουνά (ο Κάστρο και άλλοι 16 επιζώντες κατέλαβαν τη Σιέρρα Μαέστρα). Κάστρο και επιζώντες, συμπεριλαμβανομένων του αδελφού του Ραούλ και του Τσε Γκεβάρα, ξεκίνησαν ένοπλο αγώνα. Η Κούβα είχε γίνει ακόμη περισσότερο διεφθαρμένη και γεμάτη ανισότητες υπό τον Μπατίστα ενώ ο Κάστρο είχε καταφέρει να προσελκύσει πολλούς ανθρώπους γύρω από τον σκοπό του – ιδιαίτερα φτωχούς αγρότες. Ο Κάστρο κέρδισε μια σειρά από στρατιωτικές αψιμαχίες και πήρε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της χώρας. Το 1958 ξεκίνησε μια μεγάλης κλίμακας επίθεση στις μεγάλες πόλεις. Ο Μπατίστα εγκατέλειψε την Κούβα, και τον Ιανουάριο του 1959 ο Κάστρο έμπαινε στην Αβάνα ως ήρωας.
Είχα ήδη δεθεί στενά μαζί του… με την πεποίθηση ότι αξίζει κανείς να πεθάνει σε μια ξένη παραλία για τόσο αγνά ιδανικά, θα πει ο Τσε Γκεβάρα μιλώντας για την πίστη του στο σκοπό του Κάστρο.
16 Φεβρουαρίου 1959: Ο άτρωτος ηγέτης της Κούβας
Ο Κάστρο έγινε ο αρχηγός της κουβανικής επανάστασης – είχε ισχυρή επιρροή πάνω στον κουβανικό λαό και κατάφερε να διατηρηθεί σταθερά πάνω στην εξουσία. Ανέλαβε τον έλεγχο των μέσων μαζικής ενημέρωσης και διεξήγαγε δημόσιες δίκες για τα πρώην μέλη του καθεστώτος Μπατίστα. Εθνικοποίησε το εμπόριο και τη βιομηχανία και εισήγαγε δωρεάν εκπαίδευση και υγειονομική περίθαλψη για τον κουβανικό λαό. Το 1960 πήρε τον έλεγχο των φυτειών και των εργοστασίων που μέχρι τότε ήταν αμερικανικής ιδιοκτησίας, εξαγριώνοντας την Ουάσιγκτον που ως απάντηση επέβαλε στην Κούβα οικονομικό εμπάργκο (κάτι που διαρκεί μέχρι σήμερα). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να σπρώξει την Κούβα πιο βαθιά στην αγκαλιά της Σοβιετικής Ένωσης, τον εχθρό της Αμερικής κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Στη συνέχεια ο Κάστρο υπέγραψε συνθήκη με τη Σοβιετική Ένωση όπου αντάλλασε τη ζάχαρη του νησιού με πετρέλαιο.

Ο Φιντέλ Κάστρο στις ΗΠΑ: Η καμπάνια της Κούβας ενάντια στον αναλφαβητισμό
Το 1960 ο Κάστρο δήλωσε σε ομιλία του στα Ηνωμένα Έθνη ότι θα εξαλείψει τον αναλφαβητισμό στην Κούβα μέσα σε ένα χρόνο. Ο Κάστρο ξεκίνησε μια μαζική εκστρατεία βασισμένη σε εθελοντές – 100.000 νέοι βοηθοί ηλικίας μεταξύ 10 και 19 μαζί με χιλιάδες καθηγητές και εργάτες σε εργοστάσια προσφέρθηκαν να συμμετέχουν σε αυτή την εκστρατεία. Ο Κάστρο χρησιμοποίησε αυτή την ‘άσκηση’ για να προωθήσει την ενότητα σε όλη τη χώρα – το ποσοστό των μορφωμένων ήταν υψηλότερο στις πόλεις και έτσι πολλοί άνθρωποι ταξίδεψαν σε αγροτικές περιοχές για να διδάξουν. Κείμενα προπαγάνδας αποτέλεσαν μέρος του εκπαιδευτικού υλικού. Μέσα σε ένα χρόνο 700.000 άνθρωποι έμαθαν να διαβάζουν. Η εκστρατεία μείωσε το ποσοστό αναλφαβητισμού από 23% στο 4%.

17 Aπριλίου 1961: Ο Κόλπος των Χοίρων
Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα σχέδιο για την ανατροπή του Κάστρο. Το 1961, 1.500 Κουβανοί εξόριστοι, εκπαιδεύονται και χρηματοδοτούνται από τη CIA, για να πραγματοποιήσουν εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων ( Invasión de Playa Girón) στη Νότια Κούβα. Η εισβολή αποδείχτηκε μια ολοκληρωτική καταστροφή. Οι εισβολείς ήλπιζαν να κερδίσουν την υποστήριξη των ντόπιων στον σκοπό τους να ανατρέψουν τον Κάστρο, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνέβη. Ο Κάστρο ανέλαβε προσωπικά τον έλεγχο της επιχείρησης και μέσα σε τρεις μέρες η μάχη κερδήθηκε. Περισσότεροι από 100 από τους εισβολείς έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση και 1.189 πιάστηκαν αιχμάλωτοι. Συνειδητοποιώντας ότι οι ΗΠΑ ήταν τώρα ορκισμένος εχθρός του, ο Κάστρο σύσφιξε ακόμη περισσότερο τους δεσμούς της Κούβας με τη Σοβιετική Ένωση. Ήταν αποφασισμένος να παραμείνει στην εξουσία και να υπερασπιστεί την επανάσταση – το Μάιο του ίδιου έτους κατάργησε τις πολυκομματικές εκλογές. Σε λιγότερο από εβδομήντα δύο ώρες είχαμε εξαφανίσει εντελώς εκείνη την αποστολή. Ήταν μια σκληρή ήττα για την αυτοκρατορία. Και μια μεγάλη ταπείνωση.

14 Oκτωβρίου 1962: Η Κουβανική κρίση βλημάτων
Φοβούμενος μια επικείμενη εισβολή των ΗΠΑ ο Κάστρο υπογράφει μια μυστική συμφωνία με τον σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ να χτίσει μια σειρά βάσεων πυρηνικών πυραύλων στην Κούβα. Οι βάσεις εντοπίστηκαν από τις ΗΠΑ με κατασκοπευτικά αεροπλάνα και ο Πρόεδρος Κένεντι απείλησε τη Σοβιετική Ένωση με επίθεση, αν δεν αφαιρούσε τους πυραύλους από το νησί. Ο κόσμος παρακολουθούσε με κομμένη την ανάσα φοβούμενος την έναρξη ενός πυρηνικού πολέμου. Αλλά προς μεγάλη απογοήτευση του, καθώς οι δύο υπερδυνάμεις απομακρύνθηκαν, ο Κάστρο αντιμετωπίστηκε ως ένα πιόνι. Μετά από 13 τεταμένες ημέρες, επιτεύχθηκε μια ειρηνική λύση. Ο Χρουστσόφ συμφώνησε να αφαιρέσει τα όπλα από την Κούβα σε αντάλλαγμα με μια μυστική συμφωνία που υποσχόταν την απομάκρυνση των αμερικανικών όπλων από την Τουρκία. ”Μάθαμε από δημοσιεύματα ότι οι Σοβιετικοί ήταν αυτοί που πρότειναν να αποσύρουν τους πυραύλους. Και αυτό δεν το είχαν συζητήσει μαζί μας με κανέναν τρόπο!”εξέφραζε ο Κάστρο την αγανάκτησή του.

1970: Ένα αγκάθι για την Αμερική
Η Κούβα συνέχισε να λαμβάνει οικονομική υποστήριξη από τη Σοβιετική Ένωση και ο Κάστρο χρηματοδοτούσε επαναστατικά κινήματα στη Λατινική Αμερική και την Αφρική. Ο Κάστρο είδε τον εαυτό του ως ηγέτη των καταπιεσμένων λαών σε όλο τον κόσμο. Βοήθησε να εκπαιδευτούν αντι-απαρτχάιντ δυνάμεις στη Νότια Αφρική. Στη δεκαετία του 1970 έστειλε στρατεύματα για να υποστηρίξουν τις Κομμουνιστικές δυνάμεις στην Αγκόλα, στην Αιθιοπία και στην Υεμένη. Τώρα στα 40 του ο Κάστρο είχε αποφύγει αρκετές απόπειρες δολοφονίας από τη CIA – συμπεριλαμβανομένων σχεδίων που αφορούσαν την έκρηξη του πούρου του, μία στολή καταδύσεων μολυσμένη από έναν θανατηφόρο μύκητα και μία δηλητηριασμένη σύριγγα που έμοιαζε με στυλό. Συνολικά η CIA σχεδίασε κατ’εκτίμηση 638 απόπειρες κατά της ζωής του Κάστρο. ”Αν το να επιβιώνεις από απόπειρες δολοφονίας ήταν Ολυμπιακό αγώνισμα, θα είχα κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.”έχει πει χαρακτηριστικά ο Κάστρο.

20 Aπριλίου 1980: Η φυγή των Κουβανών προς τη Φλόριντα
Καθώς η οικονομία της Κούβας κατέρρευσε, υπήρχαν ελλείψεις σε στέγη και εργασία. Το 1980 πέντε Κουβανοί εισέβαλλαν στην πρεσβεία του Περού κερδίζοντας άσυλο. Στον απόηχο αυτού του γεγονότος, 10.000 Κουβανοί συγκεντρώθηκαν γύρω από την πρεσβεία ζητώντας να μπουν μέσα. Ο Κάστρο θύμωσε με αυτό καθώς θεώρησε ότι επρόκειτο για σχέδιο της Αμερικής ώστε να στρέψει τους Κουβανούς εναντίον της χώρας τους. Άνοιξε το λιμάνι Mariel στο βόρειο τμήμα της Κούβας λέγοντας ότι όλοι οι μετανάστες ήταν ελεύθεροι να φύγουν. Εκείνη τη χρονιά 125.000 πρόσφυγες έφυγαν με τελικό προορισμό τη Φλόριντα σε ένα στολίσκο όχι και τόσο αξιόπλοων σκαφών σε αυτό που αργότερα έγινε γνωστό ως ‘Mariel Βoatlift’. Ο Κάστρο θέλοντας να τιμωρήσει την Αμερική άδειασε τις φυλακές και τα ψυχιατρεία και ενέταξε τους τροφίμους τους στην έξοδο προς τη Φλόριντα. ”Φεύγουν επειδή θέλουν ένα αυτοκίνητο, επειδή θέλουν να ζήσουν σε μια καταναλωτική κοινωνία, σε μια κοινωνία που οι διαφημίσεις κάνουν να φαίνεται ελκυστική.” δήλωνε σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση.

1990: Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης
Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έριξε την κουβανική οικονομία στο χάος. Αλλά ο Κάστρο ήταν ανένδοτος, η Κούβα του θα επιβίωνε. Η Κούβα έχασε περίπου $ 6 δις σε ετήσια χρηματοδότηση από τη Σοβιετική Ένωση και δεν μπορούσε πλέον να εξάγει ζάχαρη σε αντάλλαγμα για πετρέλαιο – τα εργοστάσια και η αγροτική της παραγωγή είχαν παραλύσει. Ο Φιντέλ Κάστρο αναγκάστηκε να αυτοσχεδιάσει. Εισήγαγε αυστηρότερο δελτίο στα τρόφιμα και άνοιξε την οικονομία της Κούβας σε περιορισμένου τύπου ιδιωτικές επιχειρήσεις, κυρίως στον τομέα του τουρισμού. Το 1999, ο σύμμαχος του Κάστρο Ούγκο Τσάβες ανέλαβε την εξουσία στη Βενεζουέλα και το 2000 μαζί με τον Κάστρο υπέγραψαν μια συμφωνία – στέλνοντας χιλιάδες γιατρούς στη Βενεζουέλα σε αντάλλαγμα με πετρέλαιο. ”Δεν θα παραδώσουμε ποτέ την ηγεμονία μας! Είμαστε αήττητοι!”, παρέμενε ο Κάστρο προκλητικός μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης.

1999: Η διάσωση του Ελιάν Γκονζάλες
Κουβανοί πρόσφυγες συνέχισαν να δραπετεύουν από την Κούβα του Κάστρο. Το 1999, ένα πεντάχρονο αγόρι ο Ελιάν Γκονζάλες διασώθηκε από τη θάλασσα και μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ. Το αγόρι ήταν ο μοναδικός επιζών αφού η μητέρα του πνίγηκε όταν το σκάφος τους ανατράπηκε. Σε μια έντονη νομική διαμάχη οι Κουβανοί της Αμερικής πολέμησαν να κρατήσουν τον Ελιάν στις ΗΠΑ, ενώ ο πατέρας του πίεζε για την επιστροφή του. Ο Κάστρο ηγήθηκε των πορειών διαμαρτυρίας στην Αβάνα. Το 2000 ο Ελιάν επέστρεψε στην Κούβα και ο Κάστρο έκανε το αγόρι σύμβολο στην αφίσα της επανάστασης. Παρά την προχωρημένη του ηλικία, ο Κάστρο κατάφερνε να μένει στην εξουσία – το 2003 σε μια πράξη που θα μπορούσε να ονομαστεί η «Μαύρη Άνοιξη», φυλάκισε 75 αντικαθεστωτικούς.

2002: Η Αμερική ανοίγει στρατόπεδο κράτησης στον Κόλπο του Γκουαντάναμο
Τον Ιανουάριο του 2002, οι ΗΠΑ έστειλαν 20 φερόμενα μέλη της αλ-Κάιντα από το Αφγανιστάν στο στρατόπεδο κράτησης στην Κούβα. Έως τον Νοέμβριο του 2002, οι κρατούμενοι είχαν φτάσει τους 750. Το 2003, ο Κάστρο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι διατηρούν «στρατόπεδο συγκέντρωσης» στο κουβανικό έδαφος. Οι ΗΠΑ έχουν διατηρήσει μια ναυτική βάση στο Γκουαντάναμο από το 1903 – μισθώνοντας την περιοχή από διαδοχικές κυβερνήσεις της Κούβας για $ 4.085 το χρόνο. Ο Κάστρο δεν εξαργύρωσε ποτέ τις επιταγές των ΗΠΑ κατηγορώντας τες για «παράνομη κατοχή» κουβανικού εδάφους.

19 Φεβρουαρίου 2008: Ο Κάστρο αποχωρεί από την ηγεσία μετά από πέντε δεκαετίες
Μη όντας καλά στην υγεία του ο Κάστρο αποχωρεί από την προεδρία της Κούβας σε ηλικία 81 ετών. Άφησε την εξουσία στα χέρια του 76χρονου αδελφού του Ραούλ. Οι σχέσεις με τις ΗΠΑ άρχισαν να αναθερμαίνονται και το 2015 ο Ραούλ συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Ομπάμα όπου διεξήγαγαν ιστορικές συνομιλίες με σκοπό την εξομάλυνση των διπλωματικών τους σχέσεων. Ο Κάστρο συνεχίζει να εργάζεται, γράφει μια στήλη εφημερίδας όπου συχνά επιτίθεται στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ. Η κληρονομιά του διχάζει την κοινή γνώμη: Οι Σοσιαλιστές βλέπουν θετικές αλλαγές στην Κούβα, οι οποίες θα διαρκέσουν πολύ και μετά από αυτόν. Οι πολέμιοι λένε ότι αντικατέστησε μία κατασταλτική μορφή διακυβέρνησης με μία εξίσου κατασταλτική διαφορετικού όμως τύπου. Είτε έτσι είτε αλλιώς ο Κάστρο παραμένει μία από τις σημαντικότερες πολιτικές προσωπικότητες του 20ου αιώνα. ”Θα πρόδιδε τη συνείδησή μου να αναλάβω μια ευθύνη που απαιτεί κινητικότητα και απόλυτη αφοσίωση που δεν είμαι σε φυσική κατάσταση να προσφέρω.”, λέει για την αποχώρησή του από την εξουσία. Στις 25 Νοεμβρίου του 2016, ο Φιντέλ Κάστρο πεθαίνει σε ηλικία 90 ετών.

O Ringo Starr και το μυστήριο της κυκλικής μεμβράνης

Melissa Walker / 3 Δεκεμβρίου 2016 / Cyclotron


Γιατί όλα τα παραδοσιακά (και μη) κρουστά όργανα με μεμβράνη έχουν κυκλικό σχήμα; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ένα δείγμα ταμπούρλου ή ταμπούρου ή τομ ή τουμπερλεκιού που να έχει ένα τετράγωνο ή ορθογώνιο ή οβάλ σχήμα;
Μια πρώτη απάντηση μπορεί να έρθει από την κατασκευαστική και ιστορική πλευρά. Τα πρώτα τέτοια όργανα χρησιμοποιούσαν ως βάση κορμούς δέντρων που έχουν κυκλικό σχήμα. Επίσης είναι πολύ πιο εύκολο να τεντωθεί μια μεμβράνη ομοιόμορφα αν είναι κυκλικό το πλαίσιο. Σκεφτείτε ένα τραπεζομάντηλο στρωμένο σε κυκλικό και σε τετράγωνο σχήμα. Που είναι πιο εύκολο να αποφύγουμε τις τσακίσεις;
Ο δεύτερος όμως λόγος είναι πολύ πιο περίπλοκος και μαγικός. Γενικά τα κρουστά όργανα και ειδικά τα μεμβρανόφωνα δεν διακρίνονται για αυτό που λέμε στη μουσική “καθαρό τόνο” με αρμονικό ήχο. Δηλαδή δεν παράγουν τόσο μια συγκεκριμένη “νότα” όσο έναν “θόρυβο”. Όλα τα ακουστικά όργανα παράγουν ήχο από κάποιες ταλάντωσεις. Όταν για παράδειγμα μια χορδή πάλλεται κάνει πολλές ταλαντώσεις ταυτόχρονα. Ο τόνος που ακούγεται είναι αυτός του βασικού τρόπου ταλάντωσης όπου πάλλονται όλα τα σημεία της χορδής (εκτός απο τα δέσμια άκρα) ενώ οι λεγόμενες αρμονικές είναι τρόποι ταλάντωσης με επιπλέον δεσμούς (ακίνητα σημεία) ισομοιρασμένους στο μήκος της χορδής. Έτσι οι συχνότητες των αρμονικών είναι πολλαπλάσια (διπλάσιο, τριπλάσιο κλπ) της βασικής συχνότητας-τόνου.
Πώς ξεχωρίζουμε όμως τα αρμονικά όργανα μεταξύ τους; Ή πως ξεχωρίζουμε τις φωνές μας; Από την περιβόητη χροιά (το χρώμα): από το πως κατανέμεται λόγω κατασκευής η ενέργεια πάνω στις διάφορες αρμονικές. Δηλαδή πχ η ίδια νότα στη χορδή της κιθάρας και στη χορδή του μπουζουκιού ακούγεται διαφορετικά επειδή το μπουζούκι δίνει περισσότερη ενέργεια σε κάποιες αρμονικές σε σχέση με την κιθάρα όπου τονίζονται ενεργειακά κάποιοι άλλοι τρόποι ταλάντωσης. Έτσι ανάλογα με την δύναμη του κάθε χρώματος στον καμβά του μουσικού ήχου χρωματίζεται διαφορετικά ο ίδιος τόνος.
Ας επιστρέψουμε όμως στις κυκλικές μεμβράνες. Όταν λύνουμε τη μαθηματική εξίσωση που δίνει τους τρόπους ταλάντωσης τους οι συχνότητες που βγαίνουν δεν είναι ακριβώς αρμονικές. Για αυτό ακούγεται και περισσότερο σαν θόρυβος παρά σαν μουσικός τόνος. Ακόμα πιο θορυβώδεις είναι οι συχνότητες σε άλλα σχήματα μεμβράνης.
Κι όμως ειδικά τα κυκλικά μεμβρανόφωνα “κουρδίζονται”. Γιατί συμβαίνει το εξής εκπληκτικό: όταν προσθέτουμε στην εξίσωση την αντίσταση του αέρα οι συχνότητες που είναι εντελώς εκτός αρμονικότητας αποδυναμώνονται. Είναι σαν να έχει συνωμοτήσει η ατμόσφαιρα της γης ωστε τα κυκλικά κρουστά να μπορούν να έχουν το δικό τους ξεχωριστό χρώμα και να μην παράγουν έναν απλό θόρυβο.
Ο Ringo Starr το ήξερε αυτό και κούρδιζε τα ντραμς του λίγο χαμηλότερα. Και έδινε αυτό το ξεχωριστό χρώμα στην κορυφαία μπάντα όλων των εποχών. Για αυτό ο Steve Smith, ένας από τους πιο αναγνωρισμένους συναδέλφους του δηλώνει: “Πριν τον Ρίνγκο οι ντράμερ κρίνονταν απο το σόλο και την δεξιοτεχνία τους. Με το Ρίνγκο αρχίσαμε να βλέπουμε τον ντράμερ σαν ένα ισότιμο συμμέτοχο της μουσικής σύνθεσης. Τα μέρη των ντραμς στα κομμάτια των Beatles είναι σε τέτοιο σημείο η ταυτότητα του τραγουδιού που μπορείς να σβήσεις τα υπόλοιπα όργανα και ακόμα να αναγνωρίζεις ποιο κομμάτι παίζει ο Ρίνγκο.”
Ο Ringo Starr ήξερε και ένα άλλο μυστικό. Όταν χτυπάς την κυκλική μεμβράνη λίγο κάτω από το κέντρο και προς τη στεφάνη, τότε παράγεται ο πιο πλούσιος αρμονικός ήχος. Γιατί μπορεί να βοηθάει ο ατμοσφαιρικός αέρας και η τύχη που έκανε την κυκλική μεμβράνη τόσο ιδιαίτερη και ικανή να παράγει αρμονία από τον θόρυβο, χρειάζεται όμως και η πινελιά του ανθρώπινου χεριού με την μπαγκέτα για να δώσει το ιδιαίτερο χρώμα στον μουσικό πίνακα.

Γεώργιος Παπανικολάου
«Ενας Παγκόσμιος Ευεργέτης»

Ν. Καμπ. / 3 Δεκεμβρίου 2016 / Cyclotron


Πρόκειται για μία αληθινή ιδιοφυία. Ο Έλληνας ερευνητής ιατρός καθιερώθηκε ως ο ιδρυτής μιας νέας ιατρικής ειδικότητας, της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας, και έμεινε στην ιστορία ως ένας από τους σημαντικότερους ερευνητές της ιατρικής επιστήμης του 20ου αιώνα καθώς ανακάλυψε το περίφημο τεστ Παπ. Το 1995 το πορτρέτο του κόσμησε το περίφημο ελληνικό δεκαχίλιαρο και έτσι έγινε γνωστός σε πολλούς Έλληνες που μέχρι τότε αγνοούσαν την ύπαρξή του.

"Τα πρώτα χρόνια"

Ο Γεώργιος Παπανικολάου γεννήθηκε στις 13 Μαΐου του 1883 στην Κύμη της Εύβοιας. Ήταν το τρίτο παιδί του Νικόλαου Παπανικολάου και της Μαρίας Κριτσούτα. Ο πατέρας του ήταν ιατρός, ενώ διετέλεσε δήμαρχος Κύμης και βουλευτής Ευβοίας με το κόμμα του Χαρίλαου Τρικούπη.
Το 1898, σε ηλικία 15 ετών, ο Γεώργιος Παπανικολάου εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα το 1904, σε ηλικία μόλις 21 ετών. Στα φοιτητικά του χρόνια δεν περιορίστηκε μόνο στην ιατρική. Μελετούσε έντονα φιλοσοφία και άλλες επιστήμες. Τότε ήλθε σε επαφή με τους πρωτοπόρους των ριζοσπαστικών ιδεών και πρωτεργάτες του δημοτικισμού, Μανόλη Τριανταφυλλίδη, Αλέξανδρο Δελμούζο, Δημήτρη Γλυνό, Γεώργιο Σκληρό και άλλους. Η μεγάλη του αγάπη όμως και καταφύγιο του υπήρξε η μουσική. Από πολύ μικρός ασκούταν συστηματικά στο βιολί.
Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του εντός Ελλάδος, υπηρέτησε για 2 χρόνια στον ελληνικό στρατό ως ανθυπίατρος. Έπειτα πήγε στο Μόναχο της Γερμανίας και το 1910 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στον τομέα της κληρονομικότητας.
Όταν επέστρεψε στην Ελλάδα γνώρισε την Ανδρομάχη Μαυρογένους, απόγονο της Μαντώ Μαυρογένους, την οποία και παντρεύτηκε στα τέλη του 1910. Προτού παντρευτούν, ο Παπανικολάου της ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε να κάνουν παιδιά για να μπορεί να αφιερώσει τη ζωή του στην επιστημονική έρευνα. Η Μάχη αφού το αποδέχτηκε, αναχώρησε μαζί του για τη Γαλλία. Εκεί, ο Γεώργιος Παπανικολάου εργάστηκε για ένα χρόνο ως βοηθός στο Ωκεανογραφικό Ινστιτούτο του πριγκιπάτου του Μονακό και το ζευγάρι τελικά επέστρεψε στην Ελλάδα στα τέλη του 1911.
Κατά την διάρκεια των βαλκανικών πολέμων 1912-1913 κατατάσσεται εθελοντής. Τότε γνωρίζει Έλληνες μετανάστες της Αμερικής που του εμπνέουν την ιδέα να αναζητήσει την τύχη του στο νέο κόσμο. Έτσι στις 19 Οκτωβρίου του 1913 ο Γεώργιος και η Μάχη φτάνουν στην Αμερική με ελάχιστα χρήματα και σχεδόν χωρίς καμία γνωριμία.

«Ο Παπανικολάου στην Αμερική»

Το πρώτο διάστημα στην Αμερική δεν κύλισε καθόλου εύκολα. Το νεαρό ζευγάρι ζούσε σε ένα δωμάτιο στην 116η οδό. Ενώ η Μάχη δούλευε ως ράφτρα, ο Γεώργιος Παπανικολάου έβγαζε τα προς το ζην ως πωλητής χαλιών στο κατάστημα Gimbel. Συμπληρωματικά έπαιζε βιολί περιφερόμενος σε διάφορα εστιατόρια και γράφοντας για την ελληνόφωνη εφημερίδα Ατλαντίς. Λίγο αργότερα ο Παπανικολάου προσελήφθη με τη δουλειά του μικροσκόπου-βοηθού παρασκευαστή στο Νοσοκομείο της Νέας Υόρκης. Ο άνθρωπος που με τις συστάσεις του μεσολάβησε για την πρόσληψή του εκεί ήταν ο καθηγητής Μόργκαν, ο οποίος γνώριζε το έργο του Παπανικολάου στην Γερμανία και έτρεφε της εκτίμησής του.
Τελικά τον Οκτώβριο του 1914 ο Παπανικολάου προσλαμβάνεται στο πανεπιστήμιο Κορνέλ, όπου θα εργαστεί για 47 συναπτά έτη. Δύο μήνες μετά έπιασε δουλειά στο πλάι του ως βοηθός και η Μάχη. Αρχικά διεξήγαγε πειράματα για τις επιπτώσεις του αλκοόλ σε ινδικά χοιρίδια και όταν δημοσιεύτηκαν το 1916 είχαν μεγάλη απήχηση στις ΗΠΑ, κυρίως όμως λόγω της φύσης του συγκεκριμένου θέματος. Στην πορεία θέλησε να επικεντρωθεί στη διενέργεια πειραμάτων φυλετικής διαφοροποίησης, εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στο επιστημονικό πεδίο της διδακτορικής του διατριβής. Τότε διαπίστωσε πως η μικροσκόπηση των κολπικών επιχρισμάτων των ινδικών χοιριδίων, ανάλογα με τη φάση της έμμηνης ρύσης, αναδείκνυε πλήθος κυτταρικών μορφών που ουδέποτε είχαν μελετηθεί μέχρι τότε. Έτσι το 1917 έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου ιατρικού κλάδου, αυτόν της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας.
Το 1919 ο Γεώργιος Παπανικολάου είχε αρχίσει πλέον να καταξιώνεται στην κοινή συνείδηση ως ένας επιτυχημένος επιστήμονας και το 1920 ο Ελευθέριος Βενιζέλος του ζητά να επανέλθει στην Ελλάδα για να αναλάβει την έδρα της ζωολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ωστόσο, δεν ήταν ο ίδιος διατεθειμένος να θυσιάσει την καριέρα που ανοιγόταν μπροστά του για να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ούτως ή άλλως το ζήτημα έκλεισε μετά την ήττα του Βενιζέλου στις τραγικότερες εκλογές του τόπου.

«Η ανακάλυψη του Τεστ Παπ»

Το 1920 ο Παπανικολάου άρχισε να πειραματίζεται σε κολπικά επιχρίσματα της συζύγου του, αλλά και άλλων γυναικών. Μετά από μερικά χρόνια κατάφερε να διαπιστώσει καρκινικά κύτταρα στο κολπικό επίχρισμα μιας γυναίκα με καρκίνο της μήτρας. Η στιγμή αυτή ήταν όπως εξομολογήθηκε εκ των υστέρων από τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες της επιστημονικής του σταδιοδρομίας. Το 1928 αποφασίζει να δημοσιεύσει τα πρωτοποριακά του ευρήματα σε μία εργασία που όπως ήταν επόμενο, έκανε αίσθηση. Τότε συνάντησε τον έντονο σκεπτικισμό πολλών συναδέλφων του, μερικοί εκ των οποίων μάλιστα δεν δίστασαν να τον χαρακτηρίσουν ως άλλον έναν «έλληνα παραμυθά». Συναντώντας τέτοια σθεναρή αντίσταση από μέτρια πνεύματα, αποκαρδιώθηκε και αποφάσισε να εστιάσει πάλι το ενδιαφέρον του στον κλάδο της ορμονολογικής κυτταρολογίας.
“Η πρώτη παρατήρηση των καρκινικών κυττάρων στο επίχρισμα του τραχήλου της μήτρας μου έδωσε μία από τις μεγαλύτερες συγκινήσεις που έχω βιώσει κατά τη διάρκεια της επιστημονικής σταδιοδρομίας μου”. (Γ. Παπανικολάου)
Όταν το 1939 ανέλαβε ο Τζόζεφ Χίνσεϊ διευθυντής των σχολών Ανατομικής και Φυσιολογίας του Κορνέλ, θεώρησε πως η εργασία του Παπανικολάου το 1928 δεν έχρισε της ανάλογης προσοχής και προέτρεψε τον Έλληνα ερευνητή να ξεκινήσει μια συνεργασία με τον γυναικολόγο Χέρμπερτ Τρουτ επί του θέματος. Από τον Οκτώβριο του 1939 όλες οι γυναίκες που εισάγονταν στη γυναικολογική κλινική του Νοσοκομείου της Νέας Υόρκης υποβάλλονταν προαιρετικά σε τεστ Παπ. Τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά! Σε ηλικία 60 ετών ο Παπανικολάου βρισκόταν στο απόγειο της σταδιοδρομίας του και είχε γίνει διάσημος ως Dr Pap. Το περίφημο τεστ Παπ είχε γίνει πλέον απολύτως αποδεκτό ως μοναδική μέθοδος πρόληψης του καρκίνου της μήτρας.
Όμως ο Παπανικολάου δεν αναπαύτηκε στις δάφνες του αλλά συνέγραψε σωρεία εργασιών τελειοποιώντας ακόμα περισσότερο τη μέθοδο ανίχνευσης του καρκίνου που ο ίδιος ανακάλυψε. Το 1954 ολοκλήρωσε το μνημειώδες έργο του «Άτλας αποφολιδωτικής κυτταρολογίας» με το οποίο επισφράγισε την μακρόχρονη επιστημονική του διαδρομή.

«Η καταξίωση»

Το 1958 η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία τόνισε πως η ανακάλυψη του Γεώργιου Παπανικολάου αποτελεί την πιο σημαντική και πρακτικά χρήσιμη ανακάλυψη της εποχής σχετικά με το τεράστιο πρόβλημα του καρκίνου. Το 1960 του προτάθηκε να αναλάβει τη διεύθυνση ενός κυτταρολογικού ινστιτούτου στο Μαϊάμι, στο οποίο θα δινόταν το όνομά του. Δυστυχώς δεν πρόλαβε να εγκαινιάσει το εν λόγω ινστιτούτο καθώς στις 19 Φεβρουαρίου του 1962 απεβίωσε ξαφνικά από οξύ έμφραγμα μυοκαρδίου. Κηδεύτηκε στη Νέα Υόρκη, στο κοιμητήριο Κλίντον του Νιου Τζέρσεϊ.
Ολόκληρη η ανθρωπότητα θα οφείλει παγκόσμια ευγνωμοσύνη στο πρόσωπο του Γεώργιου Παπανικολάου. Το έργο του έχει διαχρονική αξία, καθώς έσωσε, σώζει και θα εξακολουθεί να σώζει αναρίθμητες ζωές. Ο Παπανικολάου αρνήθηκε να αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την ανακάλυψή του γιατί δεν επιθυμούσε να πληρωθεί με χρήματα για τη συμβολή του στην επιστήμη και στην ανθρωπότητα.
Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί σε παγκόσμια κλίμακα τον δεύτερο σε συχνότητα τύπο καρκίνου και τρίτη αιτία θανάτου στον γυναικείο πληθυσμό. Σχεδόν μισό εκατομμύριο γυναίκες νοσούν και περισσότερες από τις μισές πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη συγκεκριμένη νόσο. Το τεστ Παπανικολάου, γνωστότερο ως “Τεστ Παπ”, αποτελεί το ισχυρότερο όπλο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με στατιστικές μετρήσεις έχει οδηγήσει σε μείωση έως και 70% των θανάτων αυτών. Η συντριπτική πλειονότητα των γυναικών που πεθαίνουν εντοπίζεται σε υπανάπτυκτες περιοχές στις οποίες οι γυναίκες δεν υποβλήθηκαν ποτέ στο Τεστ Παπ.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι την περίοδο της κατοχής 1941-1944, ο Γεώργιος Παπανικολάου συμμετείχε ως σύμβουλος στην οργάνωση «Greek War Relief Fund», μέσω της οποίας επιτεύχθηκαν μεγάλες δωρεές από φαρμακευτικές εταιρίες προς τα νοσοκομεία της δοκιμαζόμενης Ελλάδας.
Ο Παπανικολάου προτάθηκε δύο φορές για βραβείο Nobel, όμως η επιτροπή έκρινε πως η ανακάλυψη αφορά διαγνωστική μέθοδο και όχι θεραπεία. Σήμερα το λάθος της επιτροπής είναι ολοφάνερο. Η ρήση του Ιπποκράτη «το προλαμβάνειν κάλλιον θεραπεύειν» αποδεικνύεται σοφή…

Ο απόκληρος που ερωτεύτηκε τη ζωή

Ν.Κ. / 3 Δεκεμβρίου 2016 / Cyclotron


ΟΚαναδός καλλιτέχνης, με την απόκληρη αντισυμβατική σκέψη, την ευαίσθητη οπτική εξέταση των πραγμάτων, τον προβληματισμό για τα φαινόμενα που εξακολουθούν να ταλανίζουν την εποχή μας, καθώς και με μία γλυκιά μελαγχολική ερωτική στάση προς τη ζωή, ήταν κάτι παραπάνω από ένας απλός τραγουδιστής της ποπ-ροκ μουσικής με επιρροές από την παραδοσιακή αμερικανική κάντρι. Η μουσική του ανάβλυζε από τα ευρωπαϊκά καμπαρέ και τις αμερικανικές φτωχογειτονιές, αποτελώντας τον δικό του φόρο τιμής σε όλους εκείνους που βασανίζονται από τα στενά οριοθετημένα βαρίδια που θέτει η ζωή και όσοι την ελέγχουν από τα πάνω. Ο σεβασμός για τους κατατρεγμένους και τους απόκληρους φαίνεται ότι εκτός από πηγή έμπνευσης και της καθαρά προσωπικής του ευαισθησίας, αποτελούσε κομμάτι της ύπαρξης του, ένα μοτίβο που τον κινούσε προς τα εμπρός.
Ήταν λογοτέχνης με «δυνατή» πένα, υψηλής πνευματικής στάθμης. Οι στίχοι στις μπαλάντες του μιλούσαν για τον έρωτα, την αγάπη, τη μοναξιά , τη σημασία που έχει για τον άνθρωπο η ζωή αυτή καθ αυτή, για το πόσο από τον περιορισμένα πολύτιμο χρόνο μας σπαταλούμε άσκοπα σε ανούσιους σκοπούς ή ματαιόδοξες φιλοδοξίες. Ωδή στα παραπάνω αποτελεί ο δίσκος Songs of love and hate και το τραγούδι που περιέχεται σε αυτόν Famous blue raincoat (1971).
Όντας κοινωνικά ευαίσθητος και πολιτικοποιημένος τον απασχόλησαν θέματα κοινωνικοπολιτικής υφής όπως είναι ο πόλεμος, τα γενεσιουργά αίτια και φυσικά τη φρικώδη δυστυχία που προκαλεί στους λαούς. Πολέμιος και αντιρρησίας συνείδησης του θανάτου και των θνησιγενών κατάλοιπων που απορρέουν προσπάθησε να τα καταπολεμήσει όπως φαίνεται στο δίσκο του The future.
Κομβικό σημείο για την εξέλιξη και την ανάδειξη του σε ένα καλλιτέχνη που δημιούργησε ένα ρεύμα τέχνης, επηρεάζοντας εκατομμύρια, δεν ήταν άλλο από τον θάνατο του πατέρα του στην τρυφερή ηλικία των έξι. Έφηβος ακόμα έμαθε κιθάρα και με τη μουσική του μπάντα Buckskin Boys έκανε τα πρώτα του δειλά αλλά σταθερά ανοδικά βήματα προς την παγκόσμια αναγνώριση του ταλέντου του. Παράλληλα με την λείανση του μουσικού του γνωστικού επιπέδου, καταπιάστηκε όπως όλοι οι προικισμένοι καλλιτέχνες με ευαισθησίες και ανησυχίες, στη καταγραφή των σκέψεων του που δεν άργησαν να τον οδηγήσουν στα λογοτεχνικά μονοπάτια της επιτυχίας. Μερικά από τα γνωστότερα ‘’κοσμήματα’’ του είναι το μυθιστόρημα οι Θαυμάσιοι αποτυχημένοι (1966), το Βιβλίο του ελέους (πεζά ποιήματα 1984) καθώς και το Βιβλίο του πόθου (ποίηση 2006). Για το σύνολο του έργου τιμήθηκε με πληθώρα βραβείων και διακρίσεων μεταξύ των άλλων και με το τιμητικό Γκράμι.
Στην προσωπική του ζωή ο Κόεν ήταν ένα από εκείνα τα άτομα που αγαπούν τον άνθρωπο παρά τις εμφανέστατα δεδομένες αδυναμίες και τα φθοροποιά πάθη του, στο σύνολο του και όχι επιλεκτικά με τις συγγενικές δεσμεύσεις που χαρακτηρίζουν τους περισσότερους από εμάς. Απέκτησε δύο παιδιά με την Σούζαν Έλροντ, αλλά θα τολμούσαμε να ισχυριστούμε ότι ο μεγαλύτερος έρωτας του υπήρξε η Ελλάδα και δη το νησί της Ύδρας, στο οποίο και αγόρασε σπίτι. Θεωρούσε ότι το κλίμα και η φωτεινή αύρα που εξέπεμπε ο τόπος ταίριαζαν αρμονικά με την ιδιαίτερη ιδιοσυστασία του, όπως επίσης και οι άνθρωποι. Πηγή έμπνευσης τόσο για την καλλιτεχνική του πλευρά όσο και για την ουσιαστικότερη που δεν ήταν άλλη από την ψυχική του ιδιοσυγκρασιακή αυτοβελτίωση.
Ο Λέοναρτ Κόεν καταραμένος και προδομένος από την ίδια την ανθρώπινη φύση που τόσο λάτρευε εν ζωή, θα συνεχίσει μέσα από το έργο του να υπενθυμίζει σε όλους όσους είναι πρόθυμοι να τον ακούσουν ότι δικαίωμα στον έρωτα -ζωή έχουν όλοι και ιδίως οι θαυμάσια "αποτυχημένοι απόκληροι" στους οποίους άνηκε και ο ίδιος.

Τι ξέρουν από σεξ τα 18χρονα;

Melissa Walker / 3 Δεκεμβρίου 2016 / Cyclotron


Και η ηλικία που αρχίζουν να αυνανίζονται (πριν από τα 12). Κατά τ' άλλα, από τις απαντήσεις των νεαρών ανθρώπων που δέχτηκαν να μιλήσουν ανώνυμα για τις σεξουαλικές τους εμπειρίες, τα μόνα νέα στοιχεία είναι ότι πρόκειται για την πρώτη γενιά που χρησιμοποιεί το σεξ για εκφοβισμό και δεν αισθάνεται ενοχές για τη σεξουαλική της δραστηριότητα. Παρ' όλα αυτά, δεν μιλάει και με ευκολία για το σεξ, ειδικά τα αγόρια – από τα 20 άτομα που αναζητήσαμε για να απαντήσουν ανώνυμα στις ερωτήσεις, μόνο τρία αγόρια αισθάνθηκαν άνετα να απαντήσουν σε όλες. Τα 17 κορίτσια δεν παρέλειψαν καμία απάντηση. Και λένε περίπου τα ίδια: ότι έμαθαν για το σεξ πριν τελειώσουν το Δημοτικό (κάποιοι από τους ίδιους τους γονείς τους, από βιβλίο, με τη μορφή παραμυθιού), ότι πρώτη φορά είδαν πορνό πριν πάνε στο Γυμνάσιο, ότι ξεκίνησαν τη σεξουαλική τους ζωή γύρω στα 15 τα κορίτσια και γύρω στα 17 τα αγόρια. Ωστόσο, είναι μια γενιά που αντιμετωπίζει το σεξ ως βασικό στοιχείο της καθημερινότητάς του και το αναζητεί. Όχι όσο θα περίμενε κανείς από applications και social media (οι ηλικίες των παιδιών που απάντησαν στις ερωτήσεις ήταν από 15 μέχρι 20), αλλά από τον κοινωνικό τους περίγυρο. Και το καταγράφουν (σχεδόν όλοι!) με το κινητό, με φωτογραφίες και βίντεο.
Είναι και η πρώτη γενιά που έχει τόσο πολλές γυμνές φωτογραφίες –δικές τους και των παρτενέρ τους– στο κινητό. Το κινητό είναι το πιο σημαντικό νέο στοιχείο για τις σεξουαλικές συνήθειες αυτής της γενιάς. Και εκτός από τις απαθανατίσεις τρυφερών στιγμών για «ενθύμιο», μπορεί να γίνει ένα μέσο για εκφοβισμό και μια νέας μορφής βία: «Ο σεξουαλικός εκφοβισμός, με άλλα λόγια το sexual bullying, αποτελεί στοιχείο της καθημερινότητας για κάθε ηλικία» λέει η κ. Σμαρούλα Κυριαζίδη, σεξολόγος. «Το ζήτημα είναι η διαχείριση των ατόμων. Εάν ο εκφοβισμός εκφεύγει της διαχείρισης είτε από τον πομπό είτε από τον δέκτη, τότε ανάγεται σε σεξουαλική παρενόχληση, για παράδειγμα άγγιγμα-εφαψιομανία. Τα βίντεο και οι φωτογραφίες μπορούν να δημιουργήσουν φόβο, ντροπή και ενοχή και να υποχρεώσουν το άτομο να κάνει πράγματα που δεν επιθυμεί. Σε περαιτέρω επίπεδο, μπορούν να καθηλώσουν τη σεξουαλικότητά του, με τελικό αποτέλεσμα να αποφεύγει τη σεξουαλική πράξη σε μεγαλύτερες ηλικίες και σχέσεις στον πραγματικό κόσμο». «Πώς επηρεάζει τη σεξουαλικότητα η εύκολη πρόσβαση στο σεξ από τόσο μικρή ηλικία;» «Είναι γεγονός ότι το άτομο βρίσκει τη σεξουαλικότητά του μέσα από τον πειραματισμό. Στη σύγχρονη εποχή τα άτομα εκτίθενται σε μεγαλύτερο βαθμό στο σεξ όχι μόνο ως έννοια αλλά και ως πράξη, με πολύ περισσότερα μέσα.
Τα ερεθίσματα είναι πολλά και καθημερινά και πλέον η σεξουαλική επαφή δεν αποτελεί ταμπού. Η κοινωνία η ίδια είναι σεξουαλική, πάντα ήταν, απλώς τώρα δεν ντρέπεται να το δείξει. Ωστόσο, τα διάφορα ερεθίσματα, μεταξύ των οποίων και το πορνό, δεν επηρεάζουν τη σεξουαλική ταυτότητα του ατόμου. Οποιαδήποτε σκέψη μπορεί να επηρεάζει το άτομο, αλλά το ζήτημα είναι τι επιλέγει να κάνει στην πραγματική ζωή. Η σκέψη αποτελεί φαντασίωση, η υλοποίηση της φαντασίωσης, όμως, αποτελεί την ουσία και τον πυρήνα της πραγματικότητας. Ο ερεθισμός του ατόμου που επιλέγει εκείνο να παραμείνει σε επίπεδο φαντασίωσης δεν αποτελεί σεξουαλικό προσανατολισμό».

Τα sites που επισκέπτομαι για υλικό πορνό είναι τα παραδοσιακά, το Youporn, και αν δεν με καλύψει, αν δεν βρω δηλαδή αυτό που θέλω, ψάχνομαι στο Pornhub και το Brazzers. Το x-rated υλικό δεν θεωρώ ότι έχει επηρεάσει τις επιλογές μου στο σεξ.

Η Μαριάννα είναι 18. «Η πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία ήταν στα 15, στη Γ' Γυμνασίου, συγκεκριμένα 4 Φεβρουαρίου, με έναν τύπο (ας τον πούμε Ι*) δύο χρόνια μεγαλύτερο από εμένα, άρα πιο έμπειρο» λέει. «Καθόλου "βολικά", δεδομένου ότι έγινε μες στο κρύο, σε μια παιδική χαρά όπου σύχναζα με τον φίλο μου, γιατί μέναμε και οι δύο με τους γονείς μας, οπότε ήταν δύσκολο έως ακατόρθωτο να έχουμε σπίτι ελεύθερο. Βγαίναμε 4 μήνες, ώσπου μια μέρα, πάνω στην ένταση της στιγμής, προχώρησε το όλο πράγμα, χωρίς προφυλάξεις. Δεν μπορώ να πω ότι με πίεσε να προχωρήσουμε, το είχαμε συζητήσει πρωτύτερα και ήξερε ότι ήμουν έτοιμη. Την ίδια εποχή που άρχισα να έχω σεξουαλικές επαφές με τον Ι*, το σχολείο αποφάσισε να διοργανώσει ημερίδα με θέμα τη σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των εφήβων. Εκεί ήταν που έμαθα περισσότερα πράγματα για το σεξ, την αντισύλληψη και τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Μέχρι τότε, η μόνη πηγή ενημέρωσης ήταν ό,τι άκουγα ή έβλεπα στην τηλεόραση, καθώς το θέμα "σεξ" δεν με ενδιέφερε, ώστε να κάτσω να ψάξω από μόνη μου πράγματα γύρω από αυτό. Στον χώρο του σχολείου δεν έκανα ποτέ κάτι.
Πενθήμερη δεν πήγα, αλλά ξέρω συμμαθητές μου που έκαναν σεξ, με πρώτη και καλύτερη την κολλητή μου, που δοκίμασε για πρώτη φορά one night stand με έναν τύπο από άλλο σχολείο ένα από τα βράδια που είχαν βγει. Φωτογραφία ή βίντεο δεν έχω βγάλει κατά τη διάρκεια του σεξ. Έχω, όμως, βγάλει after sex selfie με έναν τύπο που τον γούσταρα 3 χρόνια κι ένα βράδυ που είχαμε βγει, επιτέλους τον κατάφερα και ήρθε σπίτι μου και έγινε ό,τι έγινε. Μετά εκείνος κοιμήθηκε και δεν μπορούσα να μην απαθανατίσω το στιγμιότυπο, ότι το απωθημένο 3 χρόνων επιτέλους κοιμήθηκε στο κρεβάτι μου. Λάφυρο πολέμου αυτή η φωτογραφία. Φυσικά, δεν το ξέρει. Αυνανίζομαι αρκετά συχνά, 4-5 φορές την εβδομάδα, μερικές φορές ίσως και 3 φορές την ημέρα. Πάντα χωρίς βοηθήματα. Σεξ κάνω με τον σύντροφο που επιλέγω να είμαι και σε σχέση, με εξαίρεση τον "κύριο Απωθημένο" που προανέφερα. Αυτή την περίοδο είμαι σε σχέση, αλλά επειδή και οι δύο συγκατοικούμε με τους γονείς μας, είναι δύσκολο να μείνουμε μόνοι και να κάνουμε όσο σεξ θέλουμε και όσο συχνά θέλουμε, επομένως κατά προσέγγιση κάνουμε σεξ 2-3 φορές την εβδομάδα. Στο αυτοκίνητο, σε πάρκα ή στο σπίτι, όταν είναι άδειο, έστω και για λίγες ώρες. Τα sites που επισκέπτομαι για υλικό πορνό είναι τα παραδοσιακά, το Youporn, και αν δεν με καλύψει, αν δεν βρω δηλαδή αυτό που θέλω, ψάχνομαι στο Pornhub και το Brazzers. Το x-rated υλικό δεν θεωρώ ότι έχει επηρεάσει τις επιλογές μου στο σεξ. Το βλέπω τελείως διαφορετικά. Θα ψάξω να δω threesome, αλλά αυτό είναι κάτι που δεν θα επέλεγα ποτέ να κάνω στην πραγματικότητα. Από την άλλη, βέβαια, θα μπορούσα να πω ότι με έχει εμπνεύσει και μου έχει δώσει ιδέες που τις προσαρμόζω στη σεξουαλική μου ζωή.

Προφυλάξεις παίρνω και πρέπει! Αλλά όχι πάντα. Παίζεις με τη φωτιά, αλλά η αίσθηση του σεξ χωρίς προφυλακτικό δεν έχει καμία σχέση.

Δεν έχω δοκιμάσει να κάνω σεξ με γυναίκα και πιστεύω πως ούτε πρόκειται. Μου αρέσουν τα γυναικεία χαρακτηριστικά, τα μεγάλα στήθη, οι καλοσχηματισμένοι γλουτοί και τα θαυμάζω σε άλλες γυναίκες, αλλά μέχρι εκεί. Δεν με ελκύουν σεξουαλικά τα άτομα του ίδιου φύλου. Εσκεμμένα δεν χρησιμοποιώ τα social media ή οποιοδήποτε app για να βρω σεξουαλικό σύντροφο, αν και άτομα που γνώρισα μέσω αυτών εντέλει με προσέλκυσαν και ερωτικά (η πρώτη επικοινωνία που είχα με τον Ι* ήταν μέσω facebook). Τον τελευταίο χρόνο είχα δύο σχέσεις, άρα δύο συντρόφους. Προφυλάξεις δεν χρησιμοποιούσα πάντα. Με τρεις συντρόφους μου χρησιμοποιούσα αραιά και πού προφυλακτικά, κοινή συναινέσει, ενώ με άλλους δύο σε κάθε επαφή. Μάλιστα, εάν τύχαινε και κάποιος από τους δυο μας δεν είχε μαζί του προφυλακτικά, δεν κάναμε καθόλου σεξ, όσο και να θέλαμε.
Πιστεύω ακράδαντα ότι ανάμεσα στο σεξ και τον έρωτα υπάρχει διαφορά. Για μένα, έρωτα κάνεις με έναν άνθρωπο για τον οποίον έχεις βαθιά αισθήματα, που σου έχει βγει αβίαστα να έρθεις σε σαρκική επαφή μαζί του, νιώθεις ότι το κορμί του φτιάχτηκε για να "κουμπώσει" με το δικό σου. Έρωτα κάνεις με αυτόν που μετά την όλη πράξη θα σε φιλήσει, θα σε πάρει αγκαλιά, τα κορμιά σας θα μείνουν εκεί να μαρτυρούν πως έχετε ολοκληρωθεί ως άνθρωποι, δεν θα κοιτάξει να σουλουπωθεί και να φύγει. Για να υπάρξει έρωτας, πρέπει να υπάρχει και εγκεφαλικό σεξ. Σεξ θεωρώ ότι είναι καθαρά η σαρκική επαφή, η πράξη που ικανοποιεί τα ανθρώπινα ένστικτα, απουσία συναισθημάτων. Σεξ μπορείς να βρεις πολύ εύκολα να κάνεις, ακόμα και με κάποιον που είδες ένα βράδυ σε ένα μπαρ και σου άρεσε πάρα πολύ. Βέβαια, δεν το υποτιμώ, γιατί είτε έρωτα κάνεις είτε σεξ, το ίδιο πράγμα αποζητάς: την απόλυτη ηδονή. Δεν έχω καταλήξει αν είναι εύκολο ή δύσκολο να κάνεις μια σχέση, είμαι βέβαιη, πάντως, πως θέλει πολλή προσπάθεια για να κρατηθεί. Προσωπικά, πάντα ήμουν υπέρ των σχέσεων και μου αρέσει αυτή η ασφάλεια, η οικειότητα και όλα τα άλλα καλά που προσφέρει μια μόνιμη σχέση.
Θέλω μια σταθερότητα στη ζωή μου, ειδικά με τον ερωτικό μου σύντροφο, γιατί κατά τα άλλα έχω μια αρκετά ρευστή ζωή, γεμάτη αλλαγές και εξελίξεις. Οπότε, το να είμαι με έναν άνθρωπο που τη ζει μαζί μου, δεν χάνει επεισόδια και άρα δεν χρειάζεται να εξηγώ σε νέους ανθρώπους τι συμβαίνει στη ζωή μου, είναι πολύ σημαντικό για μένα. Ο Πέτρος είναι 19. «Η πρώτη μου σεξουαλική εμπειρία ήταν στα 17, ένα χειμωνιάτικο σαββατόβραδο, στο δικό της σπίτι. Μαζευόμασταν συχνά για ταινία με την παρέα. Αυτοί έφευγαν, εγώ εμένα τελευταίος. Μια, δυο, τρεις... έγινε» λέει. «Όταν έμαθα πρώτη φορά για το σεξ, ήμουν 12. Από συζητήσεις της παρέας μου – είναι 1-2 χρόνια μεγαλύτεροι από εμένα. Στο σχολείο δεν έκανα σεξ, ούτε στην πενθήμερη, αν και είχα την ευκαιρία. Ήμουν κολλημένος αλλού. Ασφαλώς και οι συμμαθητές μου έκαναν. Αρκετοί την περίμεναν πώς και πώς, ζούσαν γι' αυτή την εκδρομή. Έχει τύχει να βγάλω φωτογραφίες τον εαυτό μου γυμνό και κατά τη διάρκεια του σεξ. Στην αρχή τις έσβηνα χωρίς να τις δω. Από τις κατοπινές, κάτι έχω κρατήσει. Το έκανα για τον χαβαλέ και για να δω πώς είναι. Γιατί όχι; Και βίντεο έχω δοκιμάσει, αλλά παραμένω στην αρχική μου άποψη, να το ζεις, όχι να το τραβάς. Αυνανίζομαι μέρα παρά μέρα. Ανάλογα και με τη σεξουαλική δραστηριότητα.
Μπαίνω σε διάφορα sites με πορνό για να χαζολογήσω λίγο. Σίγουρα επηρεάζουν το μυαλό. Πάντα σε ελκύει το καινούργιο, το διαφορετικό, να δοκιμάσεις κάτι άλλο, έστω για λίγο. Σεξ με άντρα δεν έχω κάνει. Καθώς περνάει ο καιρός, αλλάζουν τα πράγματα. Λες "γιατί όχι;". Σκέφτεσαι διάφορα. Δεν το έχω επιχειρήσει. Είναι μέχρι να βρεις το κατάλληλο ταίρι γι' αυτό που θες. Το βρίσκεις συνήθως κατά τύχη και μετά η φαντασίωση βγαίνει από μόνη της. Παρόλο που τα social media επιτελούν πλέον και αυτόν το ρόλο, δεν τα χρησιμοποιώ με αυτό τον τρόπο, για να κάνω σεξ δηλαδή. Σίγουρα μπορείς να καυλαντίσεις μέχρι εκεί που δεν πάει άλλο. Εξάλλου, πλέον φτιάχνουν και "καριέρες". Είχα και σχετική εμπειρία μέσα από το instagram. Μου ήρθε direct και για να περάσει η ώρα μίλησα. Η συνέχεια είναι γνωστή. Θεωρώ ότι το από κοντά δεν θα χάσει ποτέ την αξία του. Το συναίσθημα εκείνης της στιγμής δεν μπορεί να αντικατασταθεί. Στην αρχή μού είχαν δώσει να καταλάβω ότι έχει αξία ο αριθμός και κάπως το κυνηγούσα. Τελικά, κατάλαβα ότι δεν έχει. Το να είσαι ποιοτικός για σένα, αυτό αξίζει.
Προφυλάξεις παίρνω και πρέπει! Αλλά όχι πάντα. Παίζεις με τη φωτιά, αλλά η αίσθηση του σεξ χωρίς προφυλακτικό δεν έχει καμία σχέση. Πάντα κάπου χάνεις και κάπου κερδίζεις. Άλλο σεξ και άλλο έρωτας. Ο έρωτας θα γίνει κάποια στιγμή σεξ. Σκληρό. Άγριο. Είναι πολύ πιο δύσκολο το σεξ να γίνει έρωτας. Στον έρωτα κυριαρχεί το συναίσθημα, "μιλάει" στην καρδιά σου, στα συναισθήματα, στο μυαλό σου. Στο σεξ είναι διαφορετικά. Πες το ανθρώπινη ανάγκη, πες το ψυχική ηρεμία, πες ότι θες να ξεδώσεις, πες το όπως θες, αλλά είναι διαφορετικά. Ο συνδυασμός σκοτώνει! Αυτή την περίοδο δεν έχω σχέση λόγω καταστάσεων που υπάρχουν στη ζωή μου. Είναι πολύ δύσκολο να κάνεις σχέσεις στην εποχή μας. Η σχέση θέλει θυσίες, θέλει να ρίξεις λίγο τον εγωισμό σου, θέλει τύχη, θέλει να μην υπάρχουν θέματα από προηγούμενες καταστάσεις, θέλει πολλά...
Σε συνδυασμό με θέματα δουλειάς, άλλων υποχρεώσεων, ειδικά μέσα από τα social, γίνεται όλο και πιο δύσκολο. Ακραίο είναι κάτι που δεν έχεις ξαναδεί ή δεν έχεις ξανασχοληθεί μαζί του. Όσο κοινότοπο κι αν ακούγεται, ο καθένας κάνει ό,τι θέλει στο κρεβάτι του, αρκεί να το δέχεται ο εκάστοτε σύντροφος. Σίγουρα το αίμα με σοκάρει, όπως και το ξύλο, σε επίπεδο να πηγαίνεις στο νοσοκομείο από τραύματα – είχα μια γνωστή... Πιο μικρός, μου είχε σπάσει το προφυλακτικό την ώρα που τελείωνα (ήταν στα 4 σε δημόσιο χώρο) και εκείνη τη στιγμή πέρασε και αμάξι... Είναι από τα χειρότερα συναισθήματα που έχω νιώσει. Δεν ήξερα και πάρα πολλά για την αντιμετώπιση ενός τέτοιου περιστατικού. Περνάνε 1.000 σκέψεις και εικόνες από το μυαλό σου».

Οκτώ εφευρέσεις που έγιναν από γυναίκες

Melissa Walker / 3 Δεκεμβρίου 2016 / Cyclotron


Ητεχνολογία και η επιστήμη θεωρείται άβατο για τις γυναίκες, ακόμη και σήμερα. Οι προκαταλήψεις εξακολουθούν να υπάρχουν, και οι άντρες επιστήμονες κοιτάζουν με μισό μάτι τις συναδέλφους τους. Τα ταμπού παραμένουν ζωντανά παρά τις προσπάθειες να εξαλειφθούν και είναι ξεκάθαρο, τόσο στον εργασιακό τομέα, όσο και σε εκείνον της επιστήμης και της έρευνας, το ποιος έχει το πάνω χέρι και ποιος συνεχίζει να αποτελεί το ισχυρό φύλο.
Μέχρι και σήμερα, γυναίκες επιστήμονες και εφευρέτριες μπορούν, με πολύ μεγάλη δυσκολία, να "ορθοποδήσουν. Οι φραγμοί, οι αποκλεισμοί και πολλές φορές η "λεηλασία" του έργου τους από άντρες "συνεργάτες" τους δεν λείπουν. Ωστόσο, υπάρχουν γυναίκες που αψήφισαν τα πιστεύω της εποχής τους και έβαλαν πάνω απ’ όλα τα πάθος και το όνειρό τους να δημιουργήσουν ένα καλύτερο αύριο, με αποτέλεσμα να μας χαρίσουν εφευρέσεις που εξέλιξαν τον τρόπο ζωής του ανθρώπου.
Γνωρίστε, λοιπόν οκτώ γυναίκες που ενέπνευσαν με τα έργα τους και επηρέασαν τον κόσμο, όπως ακριβώς και οι γυναίκες που θα μιλήσουν στο Game Changer: Women of Influence στις 20 Ιανουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση. Το νέο συνέδριο του Game Changer φιλοδοξεί να συμβάλλει στην αλλαγή της νοοτροπίας, που εμποδίζει την πρόσβαση των πετυχημένων επαγγελματικά γυναικών σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους.

Θερμοστάτης Αυτοκινήτου - Margaret A. Wilcox
Μπορεί να επικρατεί η πεποίθηση ότι οι άνδρες ξέρουν τα πάντα για το αυτοκίνητο, ισχυριζόμενοι ότι είναι φυσική πορεία των πραγμάτων, ωστόσο την επόμενη φορά που θα ανοίξουν την θέρμανση καλό είναι να πουν, έστω και ένα σιωπηλό ευχαριστώ στην γυναίκα που τον εφηύρε. Ο θερμοστάτης αυτοκινήτου εφευρέθηκε από την Margaret A. Wilcox. Η γεννημένη το 1838 στο Σικάγο των ΗΠΑ, Margaret ήταν μια από τις ελάχιστες μηχανικούς - μηχανολόγους της εποχής της και της άρεσε να πειραματίζεται με διάφορες συσκευές, όπως θερμοσίφωνες, τοστιέρες κλπ, έως ότου να καταφέρει να πραγματοποιήσει την δική της εφεύρεση. Και το έκανε το 1893, όταν εφηύρε τον θερμοστάτη του αυτοκινήτου. Σκοπός του ήταν να ζεσταίνει τα κρύα δάχτυλα των αριστοκρατικών αυτοκινητιστών του 19ου αιώνα. Η ίδια δεν σταμάτησε εκεί, καθώς εφηύρε επίσης ένα πλυντήριο για ρούχα και ένα για πιάτα.

Υαλοκαθαριστήρες - Mary Anderson
Όσοι έχουν οδηγήσει έστω και μια φορά στη ζωή τους υπό βροχή ή χιόνι μπορούν να καταλάβουν πολύ καλά τη σημασία που έχει η ανακάλυψη των υαλοκαθαριστήρων. Αυτό, όμως, που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους τους είναι ότι η συγκεκριμένη εφεύρεση έγινε από γυναίκα. Συγκεκριμένα, η εφευρέτης που είχε την σωτήρια ιδέα για την δημιουργία των υαλοκαθαριστήρων ήταν η Mary Anderson, η οποία κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1903. Η Anderson πραγματοποίησε την ανακάλυψή της κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού με προορισμό τη Νέα Υόρκη, όταν είδε τους οδηγούς να έχουν ανοιχτά τα παράθυρά τους και να βρέχονται προκειμένου να καταφέρουν να δουν τον δρόμο. Έτσι, σκέφτηκε πως η λύση θα ήταν μια συσκευή, από μια λεπτή λεπίδα καουτσούκ, που θα κινούνταν από τον οδηγό με τη βοήθεια ενός μοχλού στο εσωτερικό του αυτοκινήτου. H εφεύρεσή της δεν έγινε άμεσα αποδεκτή από τους οδηγούς, οι οποίοι θεωρούσαν πως το σύστημα των υαλοκαθαριστήρων αποσπούσε την προσοχή τους, προκαλώντας πολλά ατυχήματα. Ωστόσο, η οπτική σχετικά με την εφεύρεση άλλαξε το 1916, όταν οι υαλοκαθαριστήρες άρχισαν να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι κάθε οχήματος που κυκλοφορούσε στους δρόμους.

Το λογισμικό των υπολογιστών - Dr Grace Murray Hopper
Η Dr Grace Murray Hopper έδειξε από πολύ νωρίς την περιέργειά και την αγάπη της για την τεχνολογία, καθώς σε ηλικία 7 ετών αποσυναρμολόγησε το ξυπνητήρι της, προκειμένου να ανακαλύψει πως λειτουργούσε. Μέχρι να αντιληφθεί η μητέρα της τί ήταν αυτό που την απασχολούσε η μελλοντική εφευρέτρια είχε αποσυναρμολογήσει και τα 8 ρολόγια που υπήρχαν στο σπίτι τους. Οι γονείς της ήταν εκείνοι που την στήριξαν και της έδωσαν την ώθηση, όχι μόνο να συνεχίσει τις σπουδές της, αλλά και να επικεντρωθεί σε αυτό που πάντα αγαπούσε, την τεχνολογία. Σπούδασε στο Yale και έκανε το μεταπτυχιακό της στα Μαθηματικά και την φυσική, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στρατολογήθηκε στο ναυτικό των ΗΠΑ, λαμβάνοντας το αξίωμα της υποναυάρχου. Ήταν το 1943 όταν διορίστηκε ως υπεύθυνη ενός ερευνητικού έργου στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, με αποτέλεσμα να γίνει το τρίτο πρόσωπο του λογισμικού προγράμματος "Harvard Mark Ι computer". Έτσι, όπως συνέβαινε με τα ρολόγια της, η Hopper συνέχισε να αποσυναρμολογεί και να παρατηρεί τη λειτουργία των τεχνολογιών της εποχής. Όταν ολοκληρώθηκε η θητεία της στον στρατό έγινε η πρώτη ανώτερη προγραμματίστρια στο πλευρό του Remington Rand, ενώ εργάστηκε στην πρώτη εμπορική εταιρία υπολογιστών μεγάλης κλίμακας, την UNIVAC. Το 1952 έγινε διευθύντρια του αυτόματου προγραμματισμού και στη συνέχεια ξεκίνησε τις προσπάθειες της για την εφεύρεση μια κοινής γλώσσας στη χρήση υπολογιστών. Το διάστημα 1959- 1961 ήταν επικεφαλής της ομάδας που εφηύρε το COBOL, το πρώτο φιλικό προς τον χρήστη λογισμικό υπολογιστών των επιχειρήσεων. Ήταν επίσης ο πρώτος άνθρωπος που χρησιμοποίησε την όρο “σφάλμα” για να περιγράψει ένα πρόβλημα στο σύστημα των υπολογιστών, αφού βρήκε έναν πραγματικό σκόρο, που δημιουργούσε προβλήματα στον υπολογιστή.

Κλειστό σύστημα παρακολούθησης - Marie Van Brittan Brown
Η γεννημένη το 1922 στο Κουίνς της Νέας Υόρκης, Marie Van Brittan Brown, εφηύρε το κλειστό σύστημα ασφαλείας για το σπίτι το μακρινό 1966, όποτε και της κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, μαζί με τον σύζυγό της Albert Brown. Στην πραγματικότητα δεν ήταν το πρώτο σύστημα ασφαλείας, ωστόσο ήταν το πρώτο που είχε κατοχυρωθεί. Το σύστημα της Brown διέθετε 4 μικρές τρύπες και μια κάμερα η οποία μετακινούνταν σε κάθε μια και κατέγραφε όσα φαίνονταν. Έτσι, όλα όσα κατέγραφε η κάμερα εμφανίζονταν σε μια οθόνη. Στόχος της ήταν να βοηθήσει τους ανθρώπους να εξασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια, καθώς η αστυνομία ήταν αργούσε να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις για βοήθεια στις γειτονιά της Νέας Υόρκης. Μέχρι και σήμερα, η εφεύρεση της αποτελεί τη βάση για τα σύγχρονα συστήματα CCTV, που χρησιμοποιούνται για την ασφάλεια των σπιτιών.

Αλεξίσφαιρο γιλέκο - Stephanie Kwolek
Η Πολωνικής καταγωγής Stephanie Kwolek είναι η γυναίκα που έχει σώσει εκατομμύρια ανθρώπους στα πεδία των μαχών και όχι μόνο με την σημαντική της εφεύρεση, του αλεξίσφαιρου γιλέκου κέβλαρ το 1964. Η Αμερικανίδα χημικός η οποία, όσο εργαζόταν για την εταιρεία Dupont, εφηύρε το κέβλαρ, ένα ελαφρύ αλλά σκληρό υλικό που χρησιμοποιείται για τη δημιουργία αλεξίσφαιρων γιλέκων. Το συγκεκριμένο υλικό είναι ελαστικό σαν το βαμβάκι και 5 φορές πιο ισχυρό και ανθεκτικό από το ατσάλι. Η ανθεκτικότητά του οφείλεται στην ¨σταυρωτή" πλέξη του, η οποία επιτρέπει την απορρόφηση της κινητικής ενέργειας της βολίδας και την διασκόρπιση της σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη επιφάνεια. Οι επιστημονικές έρευνές και εργασίες της Kwolek συνεχίστηκαν, με αποτέλεσμα να λάβει πολλές διακρίσεις για την εργασία της στη χημεία πολυμερών.

Ασύρματη Τεχνολογία Μετάδοσης - Hedy Lamarr
Kι όμως ο Πράκτορας 007 θα πρέπει να ζηλεύει την Hedy Lamarr, η οποία εκτός από τα κατορθώματά της στον χώρο του κινηματογράφου, κατάφερε να αφήσει το στίγμα της και σ΄εκείνον της τεχνολογίας, με μια άκρως ανδρική εφεύρεση. Η Αυστριακή ηθοποιός και εφευρέτρια έγινε πρωτοπόρος στον τομέα των ασύρματων επικοινωνιών μετά την μετανάστευσή της στις ΗΠΑ. Μαζί με τον εφευρέτη George Anthiel δημιούργησαν ένα "Σύστημα Μυστικών Επικοινωνιών" για την κατασκοπεία και την καταπολέμηση των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Η Lamarr και ο Anthiel έλαβαν το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1941, ωστόσο η εφεύρεσή τους απέκτησε μεγάλη σημασία μερικές δεκαετίες αργότερα, καθώς αποτέλεσε τη βάση για τα σύγχρονα wi-fi και τα GPS. Ευχαριστούμε Hedy Lamarr!

Ηλιακός θερμοσίφωνας - Maria Telkes
Η γεννημένη το 1900 Maria Telkes έκανε μια από τις ανακαλύψεις που μπορούν να σώσουν τον πλανήτη μας στο μέλλον, αυτή των τεχνολογιών ηλιακής ενέργειας, συγκεκριμένα του ηλιακού θερμοσίφωνα. Η Telkes εργάστηκε ως βιοφυσικός στις Ηνωμένες Πολιτείες και το διάστημα 1939-1953, πραγματοποίησε έρευνες σχετικά με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης. Το 1947 σχεδίασε το πρώτο ηλιακό σύστημα θέρμανσης για το Dover Sun House, ενώ το 1953 το πρώτο θερμοηλεκτρικό ψυγείο το, χρησιμοποιώντας τις αρχές του θερμοηλεκτρισμού.

Μπύρα- Γυναίκες στην αρχαία Μεσοποταμία
Είναι γνωστό πως η παρασκευή της μπύρας έχει τις ρίζες της στους λαούς της εγγύς Ανατολής. Η πρώτη σαφής απόδειξη προέρχεται από τους Σουμέριους και πρόκειται για μια ανάγλυφη αναπαράσταση που χρονολογείται περί το 3000-2800 π.Χ, άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι η θεά της μπύρας είναι η Ninkasi. Παράλληλα, δεν αποκλείεται η μπύρα να ήταν γνωστή και σε προγενέστερους λαούς της Μεσοποταμίας. Μπορεί οι φωνές σχετικά με το ποιος πρωτοανακάλυψε το ποτό να πληθαίνουν, το σίγουρο όμως είναι ότι οι γυναίκες εκείνης της εποχής είναι αδύνατο να έμεναν με τα χέρια σταυρωμένα.

Κάπως έτσι, τα παραπάνω παραδείγματα αποδεικνύουν πως το φύλο δεν έχει σχέση με μια καλή επιχειρηματική ιδέα, μια τεχνολογική εφεύρεση ή μια επιτυχημένη καριέρα. Η διάκριση μεταξύ των δυο φύλων θεωρείται αναχρονιστική και αδικαιολόγητη, καθώς οι γυναίκες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να προσφέρουν όχι μόνο στις κοινωνίες που ζουν, αλλά και στους τομείς που χαρακτηρίζονται παραδοσιακά ως ανδροκρατούμενοι.
Με αφορμή το συνέδριο του Game Changer: Women of Influence, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιανουαρίου στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, είναι καιρός να τεθεί επί τάπητος το σημαντικό ζήτημα των διακρίσεων με βάση το φύλο και εκείνο της παροχής ίσων ευκαιριών.
Με το βλέμμα στραμμένο στα επιτεύγματα γυναικών, που έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή στον κόσμο, στόχος του "Women of Influence" είναι η ενίσχυση των γυναικών από διαφορετικούς επαγγελματικούς κλάδους να διεκδικήσουν την αναγνώριση που τους αξίζει και να ξεπεράσουν τα εμπόδια που συναντούν στον δρόμο τους.

Το πραγματικό success story του INNOVATHENS

T.Cab. / 3 Δεκεμβρίου 2016 / Cyclotron


Στα άτομα ηλικίας 14-24 ετών το ποσοστό των ανέργων αγγίζει το 51,9%, την ώρα που για την ηλικιακή ζώνη 25-29 το ποσοστό ανέρχεται στο 40% περίπου. Και αυτή είναι μόνο μία από τις αρνητικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν και οι θετικές πλευρές αυτής της κρίσης που δίνουν μια αισιόδοξη νότα και καλλιεργούν προσδοκίες για ένα καλύτερο μέλλον. Γιατί, παρά τις δυσκολίες, υπάρχουν άνθρωποι στην Ελλάδα που δεν τα παρατούν. Που επιμένουν, που παλεύουν, που εμπνέονται και εμπνέουν, που ονειρεύονται, που στοχεύουν και τελικώς πραγματοποιούν. Ακόμη και μέσα σε αυτή την εχθρική, για την επιχειρηματικότητα, ατμόσφαιρα. Και το πράττουν με τον καλύτερο τρόπο.
Kατά τη διάρκεια του crowdhackathon #transport στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS.
Μία από τις πιο ωραίες και ελπιδοφόρες ιστορίες της κρίσης είναι σίγουρα το ΙΝΝΟVATHENS, ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων. Πριν από δύο χρόνια περίπου ο Δήμος Αθηναίων και η Τεχνόπολη πήραν μια απόφαση μεγάλης σημασίας, να βρουν έναν τρόπο να βοηθήσουν τους νέους και να στηρίξουν έμπρακτα τη νεανική επιχειρηματικότητα. Έτσι, μετέτρεψαν το «Αεροφυλάκιο 2» του παλιού εργοστασίου φωταερίου στην Τεχνόπολη σε έναν σύγχρονο πολυχώρο με κατάλληλο εξοπλισμό που συνθέτει ένα ιδανικό περιβάλλον για τη μεταφορά απόψεων, γνώσεων και εμπειρίας. Τι καλύτερος συμβολισμός από τη μετατροπή μιας παλιάς παραγωγικής μονάδας, που έπαιξε τον ρόλο της στη βιομηχανική επανάσταση της χώρας, σε ένα υπερσύγχρονο «σπίτι», έτοιμο να στεγάσει το μέλλον της ελληνικής επιχειρηματικότητας.
Και το πρωτότυπο αυτό εγχείρημα πέτυχε απόλυτα τον σκοπό του. Δεν ήταν απλώς μία ακόμη ιδέα που έμεινε στη μέση ή ένα προκατασκευασμένο επιχειρηματικό success story. Στους 20 περίπου μήνες λειτουργίας του το INNOVATHENS δεν μετατράπηκε απλώς σε ένα βιώσιμο πρότζεκτ που ήρθε για να μείνει μαζί μας πάρα πολλά χρόνια, αλλά έδωσε πραγματική ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα και αγκαλιάστηκε από χιλιάδες επισκέπτες και εκκολαπτόμενα επιχειρηματικά σχήματα. Τα νούμερα είναι εντυπωσιακά. Περισσότεροι από 57.000 άνθρωποι πέρασαν τις πόρτες του ή ωφελήθηκαν με κάποιον τρόπο, από τους οποίους το 50% (ηλικίας 25-40) επιθυμεί να ιδρύσει τη δική του επιχείρηση, ενώ το 80% είναι υψηλού μορφωτικού επιπέδου.
Στο διάστημα λειτουργίας του το INNOVATHENS διοργανώθηκαν πάνω από 350 εκδηλώσεις με σκοπό: τη δημιουργία περισσότερων από 120 εργαστηρίων ανάπτυξης τεχνικών, επαγγελματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τη δικτύωση και ανταλλαγή καλών πρακτικών: περισσότερες από 130 ομιλίες, ημερίδες, παρουσιάσεις, συνέδρια τη δημιουργία και παρουσίαση νέων προτάσεων και λύσεων.
Ανάμεσα σε ένα πλούσιο και ολοζώντανο πρόγραμμα εκδηλώσεων, ξεχωρίζουν σίγουρα τα 10 «hackathons» (σ.σ. μαραθώνιοι ανάπτυξης εφαρμογών μέσα από διάφορους τομείς της οικονομίας με τη συμμετοχή νέων, προγραμματιστών, designers, αναλυτών κ.ά.), τρεις διαγωνισμοί και δύο φεστιβάλ με θέμα την επιστήμη και τις creative industries. Μέσα από τα δεκάδες εκπαιδευτικά σεμινάρια που διοργάνωσε το INNOVATHENS τουλάχιστον 2.000 άτομα παρέλαβαν πιστοποιημένη γνώση από αναγνωρισμένους εκπαιδευτικούς οργανισμούς, όπως το British Council, η People for Business, η Google, το Ε/Κ ΑΘΗΝΑ, το ΕΜΠ, το ΟΠΑ κ.λπ. Προγραμματισμός στο crowdhackathon #transport στον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS.
Με τη βοήθεια δομών όπως ο Επιχειρηματικός Επιταχυντής του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS (σ.σ. μια δομή ενίσχυσης νεοσύστατων επιχειρηματικών σχημάτων καθώς και υφιστάμενων επιχειρήσεων με συστηματικό και εντατικό τρόπο), περισσότεροι από 100 άνθρωποι μπόρεσαν να παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε μελλοντικούς συνεργάτες και επενδυτές, ενώ την ίδια στιγμή 54 start ups ή υφιστάμενα επιχειρηματικά σχήματα κατάφεραν να διαγνώσουν τις ανάγκες τους, να πάρουν μέρος σε σεμινάρια και να λάβουν χρήσιμες συμβουλές σε όλους τους τομείς της επιχειρηματικής δραστηριότητας χάρη στο εντατικό mentoring και coaching από αναγνωρισμένα στελέχη του χώρου.
Η πιο σημαντική ίσως από όλες αυτές τις επιτυχίες και τα εντυπωσιακά νούμερα που αραδιάσαμε παραπάνω είναι τα 8.000 παιδιά που επισκέφθηκαν την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων και το INNOVATHENS και είχαν την ευκαιρία να εξοικειωθούν με την επιστήμη και την τεχνολογία.
Τι σημαίνουν, όμως, όλα αυτά τα νούμερα και η επιτυχία του INNOVATHENS για τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του; Στο διάστημα λειτουργίας του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS διοργανώθηκαν πάνω από 300 εκδηλώσεις και εκπαιδευτικά σεμινάρια. «Πως εδώ έχουμε μια πετυχημένη παρέμβαση του Δήμου της Αθήνας και της Τεχνόπολης στο μεγάλο ζήτημα της ανεργίας των νέων ανθρώπων», εξηγεί ο διευθύνων σύμβουλος της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων, Κωστής Μπιτζάνης, και συνεχίζει: «Ξέρουμε πια ότι η λύση στο ζήτημα της ανεργίας πρέπει να αναζητηθεί στο πώς θα διευκολυνθούν οι νέοι να δημιουργήσουν νεοφυείς επιχειρήσεις κυρίως από τον χώρο της νεανικής επιχειρηματικότητας, με καινοτόμες ιδέες και καινούργιες προσεγγίσεις στην πραγματική οικονομία. Η απάντηση του Δήμου ήταν η δημιουργία ενός υπερσύγχρονου κόμβου, ο οποίος μπόρεσε, μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο, να καθιερωθεί και να βοηθήσει στο μεγάλο αυτό πρόβλημα». Η πλήρης λειτουργία του Κόμβου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS και η μετατροπή του σε ένα βιώσιμο πρότζεκτ που καταφέρνει να εξασφαλίζει τους πόρους του χωρίς ευρωπαϊκή χρηματοδότηση είναι αναμφίβολα ένα από τα πιο σημαντικά success stories της εποχής μας.
«Το INNOVATHENS εξακολουθεί να αποτελεί την εκπλήρωση ενός ονείρου. Μου δίνει, προσωπικά, μεγάλη ικανοποίηση να ξέρω ότι ο Δήμος της Αθήνας και η Τεχνόπολη είναι παρόντες, όπως μπορούν, στα κρίσιμα προβλήματα της χώρας και της πόλης και επίσης με ευχαριστεί το γεγονός πως αυτό το έργο, αν και ξεκίνησε υποστηριζόμενο από ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, συνεχίζει την πορεία του έχοντας εξασφαλίσει τους πόρους πέρα από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση» λέει ο κ. Μπιτζάνης, εμφανώς ικανοποιημένος. Ο Κόμβος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων - INNOVATHENS θα συνεχίσει και το 2016 ο ίδιο δυναμικά οπως ολοκλήρωσε την προηγούμενη χρονιά, δίνοντας όμως έμφαση στο στοιχείο της μεταφοράς της εφαρμοσμένης γνώσης.
Το 2016 αναμένεται να είναι μία ακόμη πολύ δυναμική χρονιά για το INNOVATHENS, με δεκάδες εκδηλώσεις και σεμινάρια, αλλά και με πολύ πιο έντονο φέτος το στοιχείο μεταφοράς της εφαρμοσμένης γνώσης σε νέους ανθρώπους, κάτι που θα τους βοηθήσει να βρουν πιο εύκολα δουλειά. Με λίγα λόγια, αναμένονται περισσότερα έργα και πράξεις. «Ακριβώς. Υλοποιούμε και έργα εδώ. Και αυτό θέλουμε να δείξουμε, τόσο με το ΙΝΝΟVATHENS όσο και με ό,τι άλλο κάνουμε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Πρέπει να δείξουμε έμπρακτα ότι μπορούμε να συμβάλουμε σε μια καλύτερη ζωή για τους νέους και την πόλη» υποστηρίζει ο κ. Μπιτζάνης, ο οποίος, όταν τον ρωτάω πώς φαντάζεται τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων-INNOVATHENS σε πέντε χρόνια από σήμερα, μοιάζει ειλικρινής και αισιόδοξος: «Θα ήθελα να μου ζητήσετε ακριβή νούμερα για το πόσες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν με τη συμβολή του INNOVATHENS κι εγώ να σας τα δώσω».
Ο Κόμβος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας-INNOVATHENS είναι μια υποδομή στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας σε έναν νεανικό χώρο έμπνευσης, στο πιο αναγνωρίσιμο τοπόσημο της Αθήνας, με περισσότερες από 900.000 επισκέπτες τον χρόνο, την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων. Σκοπός του INNOVATHENS είναι να υποστηρίξει τη δημιουργία ενός δικτύου όπου δημιουργικοί άνθρωποι με καινοτόμες ιδέες, καταξιωμένοι επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί, μέντορες και ερευνητές ανταλλάσσουν γνώση, ερεθίσματα, τεχνογνωσία, εμπειρία και καλές πρακτικές μέσα από επαγγελματικές συναντήσεις, ομιλίες, παρουσιάσεις, εργαστήρια, ημέρες καριέρας και επιχειρηματικότητας, διαγωνισμούς και φεστιβάλ καινοτομίας. www.innovathens.gr, facebook
Ποιος
είμαι
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

John Labidos

WEB PROGRAMMER
Πάθος και δημιουργικότητα στην απόλυτη έκφραση. Γράφω κώδικα για web εφαρμογές, Android και συμμετέχω στον προγραμματισμό μικροεπεξεργαστών Arduino. Σον ελεύθερο χρόνο μου... ξαναγράφω το software από την αρχή...
Από τα projects που ξεχωρίζουν: ΥΦΕΝΩΣΗ: Μία εφαρμογή για τον συλλαβισμό (μονοτονικό και πολυτονικό) των κειμένων. ΑΚΑΔΗΜΙΑ: Web εφαρμογή διαχείρισης αθλητικών συλλόγων με RFID έλεγχο παρουσιολογίου. NoMoreJoomla: Διαχείριση CMS για προγραμματιστές.
Contact
Me
Personal Blog

Get in touch


Look even slifhtly believable. if you are going to use a passage.Address: 27th Brooklyn New York, NY 10065

Phone: +7(111) 125 658 2514

Email: hulk@avangers.com
Jimmy Buffett World

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella,

Street Dose Hip Hop

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella,

Your Music Radar

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella,

Mountain Poets Display

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella,

Bold As Love

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella,

The Something In That Square

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella,

Music For Robots

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella,

Largehearted Boy

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth anim 8-bit hella,
Back

Jimmy Buffett World

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

The wedding day was something
to behold. It was the most
beautiful experience that I
have ever encountered and the guest
were all there and enjoying the
moment with me. I am so
excited to start my new life with my
beautiful husband.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.
Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Comments (2)


Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam


Leave a Reply

Street Dose Hip Hop

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

The wedding day was something
to behold. It was the most
beautiful experience that I
have ever encountered and the guest
were all there and enjoying the
moment with me. I am so
excited to start my new life with my
beautiful husband.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.
Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Comments (2)


Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam


Leave a Reply

Your Music Radar

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

The wedding day was something
to behold. It was the most
beautiful experience that I
have ever encountered and the guest
were all there and enjoying the
moment with me. I am so
excited to start my new life with my
beautiful husband.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.
Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Comments (2)


Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam


Leave a Reply

Mountain Poets Display

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

The wedding day was something
to behold. It was the most
beautiful experience that I
have ever encountered and the guest
were all there and enjoying the
moment with me. I am so
excited to start my new life with my
beautiful husband.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.
Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Comments (2)


Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam


Leave a Reply

Bold As Love

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

The wedding day was something
to behold. It was the most
beautiful experience that I
have ever encountered and the guest
were all there and enjoying the
moment with me. I am so
excited to start my new life with my
beautiful husband.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.
Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Comments (2)


Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam


Leave a Reply

The Something In That Square

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

The wedding day was something
to behold. It was the most
beautiful experience that I
have ever encountered and the guest
were all there and enjoying the
moment with me. I am so
excited to start my new life with my
beautiful husband.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.
Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Comments (2)


Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam


Leave a Reply

Music For Robots

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

The wedding day was something
to behold. It was the most
beautiful experience that I
have ever encountered and the guest
were all there and enjoying the
moment with me. I am so
excited to start my new life with my
beautiful husband.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.
Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Comments (2)


Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam


Leave a Reply

Music For Robots

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

The wedding day was something
to behold. It was the most
beautiful experience that I
have ever encountered and the guest
were all there and enjoying the
moment with me. I am so
excited to start my new life with my
beautiful husband.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.
Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Et leggings fanny pack, elit bespoke vinyl art party Pitchfork selfies master cleanse Kickstarter seitan retro. Drinking vinegar stumptown yr pop-up artisan sunt.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Meh synth Schlitz, tempor duis single-origin coffee ea next level ethnic fingerstache fanny pack nostrud. Photo booth animation 8-bit hella, PBSR 3 wolf moon beard Helvetica. Salvia esse nihil, flexitaarian Truffaut synth art party deep v chillwave. Seitan High Life reprehenderit consectetur cupidatat kogi.

Comments (2)


Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam

Joan Gonzalez

March 27, 2015

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo. Nemo enim ipsam


Leave a Reply

Μια ρεπόρτερ στην ολοσκότεινη καρδιά του Darknet

10 Comments
Είναι όντως ένα άνομο άντρο για όπλα, ναρκωτικά και παιδική πορνογραφία το dark web; Mια ρεπόρτερ της Washington Post σκάβει βαθιά στο ψηφιακό σύμπαν, για να δει αν κρύβονται εκεί όντως live βιασμοί και τρομοκρατικά μηνύματα.

Γιατί το πρώιμο Σοβιετικό ίντερνετ ήταν καταδικασμένο από την αρχή

Πολύ πριν δημιουργηθεί το ιντερνετ, έτσι όπως το ξέρουμε, οι Σοβιετικοί είχαν προσπαθήσει να φτιάξουν το πρώτο διαδίκτυο κομπιούτερ, που όμως σκόνταψε στις παθογένειες του καθεστώτος.

Από τον ρωμαϊκό άβακα ως την Apple

Από τη διάδοση του αριθμητικού άβακα μέχρι την έλευση των smartphones, οι υπολογιστικές μηχανές έχουν καταγράψει ασυναγώνιστη τεχνολογική πρόοδο.

Αυτό το δισκάκι ίσως να είναι η μνήμη της ανθρωπότητας

Μπορεί να αποθηκεύσει 360 terabytes για 13,8 εκατομμύρια χρόνια.

Ποιοι γραφίστες θα επιβιώσουν στο εγγύς μέλλον

18 μελλοντικές ειδικότητες του χώρου, όπως τις προέβλεψαν οι κορυφαίοι designers του σήμερα Πηγή: www.lifo.gr

Αυτές είναι οι κρυφές λέξεις-κλειδιά που "τρελαίνουν" την Google

Μερικά διασκεδαστικά πράγματα που κάνει η μηχανή αναζήτησης με ένα γκουγκλάρισμα.

Γιατί σπάνια θα δεις γυναίκα ηλεκτρολόγο

Ποιοι είναι οι μηχανισμοί αποκλεισμού γυναικών από τους χώρους της τεχνολογίας και της επιστήμης

Μια εξαιρετικά απλή απάντηση στο ερώτημα “Γιατί υπάρχουμε;

Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο υπάρχετε; Ποιο είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής;
ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Μια ρεπόρτερ στην ολοσκότεινη καρδιά του Darknet

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Πριν ένα περίπου χρόνο, μια καθηλωτική φήμη εξαπλώθηκε σε φόρουμ όπως το 4chan και σάϊτ διαλόγου όπως το Reddit. Μια μυστηριώδης ομάδα υποτίθεται ότι είχε πιάσει αιχμάλωτους αρκετά μέλη της ISIS, και υποστήριζε ότι θα τους βασάνιζε και εν τέλει θα τους σκότωνε, live, στο Dark Web. Κύματα περιέργειας -και νευρικότητας- εξαπλώθηκαν γρήγορα ανάμεσα στους θαμώνες των φόρα που εκδήλωσαν την επιθυμία τους να συντονιστούν για να παρακολουθήσουν την ειδεχθή τελετή. Μάλιστα, σε δεκάδες συζητήσεις που λάμβαναν χώρα στις υποενότητες "r/darkweb" και "r/tor" υπήρχε κόσμος που μέτραγε αντίστροφα και κατέγραφε τις πιθανές τεχνικές δυσκολίες της μετάδοσης.
Εντούτοις, διαβάζοντας κανείς τις αναρτήσεις τους, είχε την αίσθηση ότι οι περισσότεροι έδειχναν ελάχιστο ενδιαφέρον για την ωμότητα και επικεντρώνονταν στην εξεύρεση απτών αποδείξεων του κατά πόσο τελικά υπάρχει ή όχι το λεγόμενο "βαθύτερο", σκοτεινότερο, Dark Web.
Πριν ένα χρόνο, μια καθηλωτική φήμη εξαπλώθηκε σε φόρουμ όπως το 4chan και σάϊτ διαλόγου όπως το Reddit. Μια μυστηριώδης ομάδα υποτίθεται ότι είχε πιάσει αιχμάλωτους αρκετά μέλη της ISIS, και υποστήριζε ότι θα τους βασάνιζε και εν τέλει θα τους σκότωνε, live, στο Dark Web.
H δημοσιογράφος Caitlin Dewey, της Washington Post που παρακολούθησε την εξέλιξη της εν λόγω φήμης, αναφέρει στο δημοσίευμά της "ήθελαν να είναι αυτόπτες μάρτυρες ενός από τους πλέον επίμονους αστικούς μύθους του Internet. Αυτόν τον αστικό μύθο, δηλαδή, που διατείνεται ότι εάν κανείς σκάψει αρκετά βαθιά και για αρκετό διάστημα, στο ψηφιακό σύμπαν, θα ανακαλύψει το άκρον άωτον της ανθρώπινης παραβατικότητας: βασανισμούς, φόνους, τρομοκρατία, και ό,τι άλλο μπορεί να φανταστεί κανείς, να βρίσκονται κρυμμένα στο Dark Web."
"Δεν επικροτώ επουδενί αυτό που κάνουν", σχολίασε κάποιος χρήστης του Reddit, "απλά θέλω να το δώ με τα ίδια μου τα μάτια". Για όσους αναρωτιούνται γιατί δεν επαρκεί μια απλή αναζήτηση στην Google για να αποκαλύψει κανείς τα παραπάνω, ας ξεκινήσουμε με ένα εισαγωγικό μάθημα περί του "τί εστί Dark Web."
Με τους πιο βασικούς τεχνικούς όρους, το Dark Web αποτελείται από έναν σχετικά μικρό αριθμό websites, σε σχέση με το κανονικό Web, τα οποία, α) δεν είναι ορατά στις μηχανές αναζήτησης (αφού είναι κρυπτογραφημένα), και β) για να τα προσπελάσει κάποιος χρειάζεται να διαθέτει έναν ειδικό browser όπως τον Tor, ο οποίος αποκρύπτει την IP διεύθυνσή του.
Από τη στιγμή που θα βρεθεί κάποιος, μέσω του Tor, στο επονομαζόμενο Dark Web, γίνεται ιδιαίτερα δύσκολο να προσδιορίσει ποιος ή τι άλλο βρίσκεται στο δίκτυο - κάτι που αποτελεί και τον ίδιο το σκοπό της ύπαρξής του. Κι αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό είναι που κάνει το Dark Web ιδιαίτερα δημοφιλές σε όσους επιθυμούν να διατηρήσουν κρυφή την ταυτότητά τους, όπως οι διακινητές υλικού παιδικής πορνογραφίας ή ναρκωτικών. Φυσικά και οι δύο αυτές δραστηριότητες είναι παράνομες και ιδίως στην περίπτωση της παιδικής πορνογραφίας η εξαχρείωση φτάνει σε τρομακτικά επίπεδα. Όμως, ανάμεσα στους όψιμους εξερευνητές του Dark Web κυριαρχεί η αντίληψη ότι το "Σκοτεινό Διαδίκτυο", γίνεται χειρότερο όσο εμβαθαίνουν. Σε τελική ανάλυση, πρόκεται για ένα μέρος όπου συγκεντρώνει χιλιάδες ανθρώπους από όλο τον κόσμο, οι οποίοι κάνοντας χρήση της κρυπτογραφημένης, ψηφιακά οχυρωμένης ανωνυμίας μπορούν να μοιραστούν μεταξύ τους ό,τι επιθυμούν. Εάν σε ένα "λάιτ" φόρουμ του διαδικτύου, όπως το 4chan, μπορεί κάποιος να πείσει έναν χρήστη να κόψει το μικρό του δακτυλάκι, τότε στο Dark Web, μπορεί να συναντήσει κανείς υλικό που μοιάζει να είναι βγαλμένο από ταινίες τρόμου.
Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο, υπάρχουν φήμες για τη διοργάνωση αιματηρών μονομαχιών, όπου αληθινοί άνθρωποι παλεύουν μέχρι θανάτου, καθώς και παρανοϊκών πειραμάτων σε ανθρώπους, εμπνευσμένα από την εποχή και τις μεθόδους των Ναζί, τα οποία βρίσκονται σε ειδικά σημεία για να τα παρακολουθήσει κάθε ενδιαφερόμενος. Άλλες φήμες μιλούν για την προσφορά συμβολαίων θανάτου με πληρωμένους δολοφόνους, ή την προσφορά ατόμων που προσφέρονται να γίνουν σκλάβοι ή 'living dolls' έναντι γενναίου αντιτίμου.
Από όλους τους μύθους και θρύλους που κυκλοφορούν για το Dark Web, ο πιο επίμονος είναι αυτός των "Red Rooms". Πρόκειται για τοποθεσίες όπου μεταδίδονται live δολοφονίες και βιασμοί και στη συνέχεια αποθηκεύονται για μετέπειτα θέαση.
Πάντως, από όλους τους μύθους και θρύλους που κυκλοφορούν για το Dark Web, ο πιο επίμονος είναι αυτός των "Red Rooms". Πρόκειται για τοποθεσίες όπου μεταδίδονται live δολοφονίες και βιασμοί και στη συνέχεια αποθηκεύονται για μετέπειτα θέαση. Η δημοσιογράφος της Washington Post αναφέρει ότι σε σάϊτ όπως το Reddit, το 4Chan και το Hidden Wiki συμβαίνει ένα ιδιότυπο αλισβερίσι λογαριασμών από δεύτερο, τρίτο ή τέταρτο χέρι από φερόμενα ως ενεργά (ή και ανενεργά) Red Rooms.
"Πρόκειται για μια κουραστικά κοινότοπη ερώτηση", γράφει η Αυστραλή δημοσιογράφος, Eileen Ormsby, που βρίσκεται πίσω από το σάιτ "All Things Vice", που αφορά στο Dark Web: "Πώς μπορώ να πάω ακόμα πιο βαθιά στο Dark Web; Πού βρίσκεται το πιο σκοτεινό υλικό του;"
Η απάντηση, αναφέρει η Ormsby, είναι απλή: το "πιο σκοτεινό υλικό του Dark Web" ούτε υπάρχει, αλλά ούτε και υπήρξε ποτέ. Εξαίρεση αποτελεί φυσικά το υλικό παιδικής πορνογραφίας, αλλά αυτό είναι κάτι που αφήνει αδιάφορους όσους ψάχνουν για τον βόρβορο του Dark Web.
Η δημοσιογράφος Caitlin Dewey της Washington Post, πάντως, τονίζει ότι υπάρχουν αρκετά, ασφαλή στοιχεία που επαληθεύουν το συμπέρασμα της Ormsby, περί της μη ύπαρξης όλων αυτών των ειδεχθών σεναρίων. Κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί ότι δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο ύπαρξης των Red Rooms ή των πληρωμένων δολοφόνων, παρά τα ολοένα και συχνότερα "πεσίματα" του FBI που δεν έχουν να αναφέρουν ούτε μία σχετική σύλληψη.
Η δημοσιογράφος Caitlin Dewey της Washington Post, πάντως, τονίζει ότι υπάρχουν αρκετά, ασφαλή στοιχεία που επαληθεύουν το συμπέρασμα της Ormsby, περί της μη ύπαρξης όλων αυτών των ειδεχθών σεναρίων.
Κυρίαρχο στοιχείο αποτελεί ότι δεν υπάρχει κανένα απτό στοιχείο ύπαρξης των Red Rooms ή των πληρωμένων δολοφόνων, παρά τα ολοένα και συχνότερα "πεσίματα" του FBI που δεν έχουν να αναφέρουν ούτε μία σχετική σύλληψη.
Το τρομακτικά σενάρια διαφόρων μέσων ενημέρωσης, για το Dark Web έχουν αποδειχτεί όλα μούφες, και τα άρθρα περί αυτών κατεβαίνουν εν μια νυκτί σαν φθινοπωρινά φύλλα. Πειστικότερο όλων είναι το άρθρο ενός Βρετανού ερασιτέχνη κρυπτογράφου, ονόματι Cthulhu, ο οποίος αναλύοντας τους σερβερς φερόμενων ως πληρωμένων χάκερ και φονιάδων διαπίστωσε ότι είναι διάτρητοι από άποψη ασφάλειας — γεγονός που συντείνει στην άποψη ότι πρόκειται περί απατεώνων που εισπράτουν ποσά για τις υποτιθέμενες υπηρεσίες τους και στη συνέχεια γίνονται καπνός.
Το πιθανότερο είναι να συμβαίνει το ίδιο και με το Red Room με τα υποτιθέμενα μέλη της ISIS. Ύστερα από όλο αυτό το hype, για το οποίο ευθύνονται εν πολλοίς διάφοροι φαντασιόπληκτοι κι αργόσχολοι χρήστες του Reddit, η σελίδα εξαφανίστηκε ως δια μαγείας, την ώρα που είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει ο υποτιθέμενος βασανισμός. Η σελίδα, επέστρεψε με ένα ευχαριστήριο μήνυμα προς όσους "πειραγμένους" ανυπομονούσαν να δουν ένα snuff movie σε πραγματικό χρόνο, παρουσιάζοντας ένα βίντεο διάρκειας 21 λεπτών με έναν τύπο που υποτίθεται ότι τον ταΐζουν μπέϊκον με το ζόρι.
Υποτιθέμενος τιμοκατάλογος, πληρωμένου δολοφόνου, που αναλύει διεξοδικά τις "υπηρεσίες" του. Φυσικά, καταλήγει το άρθρο των NYT, αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπάρχει πραγματικά ενοχλητικό, ακραίο ή παράνομο περιεχόμενο στο Dark Web. Σε πρόσφατο βιβλίο επί του θέματος, ο συγγραφέας Jamie Bartlett καταγράφει περιστατικά αυτοκτονιών, ακραίας παιδικής πορνογραφίας, εμπορίου όπλων, ναρκωτικών και άλλων παράνομων ουσιών καθώς και αρκετού νεοναζισμού και bullying μεταξύ άλλων. Αλλά αυτά είναι υλικά που μπορεί να βρει κανείς και στο mainstream, 'παραδοσιακό', μη σκοτεινό Web. Κι έτσι απ' ό,τι φαίνεται το Dark Web, δεν οδηγεί σε κάποια σκοτεινότερα μονοπάτια από αυτά που μπορεί να βρει κανείς online, με λίγο ψάξιμο, ανά πάσα στιγμή. Ας μην ξεχνάμε ότι πέραν από τα σημεία και τέρατα που κατά καιρούς ακούγονται για το υπερ-δαιμονοποιημένο Dark Web, ο βαθμός κρυπτογράφησής του, επιτρέπει να πραγματοποιούνται με ασφάλεια επικοινωνίες μεταξύ πολιτών σε καταπιεστικά καθεστώτα και διευκολύνει την κυκλοφορία εγγράφων που οδηγούν σε αποκαλύψεις τύπου Snowden, όπως αναφέρει το άρθρο του WIRED, με τίτλο "Οδηγός για την φωτεινή πλευρά του Dark Web".

Γιατί το πρώιμο Σοβιετικό ίντερνετ ήταν καταδικασμένο από την αρχή

N.C. / April 30, 2014 / Cyclotron


Για τον 12χρονο Oleg Guimaoutdinov, το να μαθαίνει προγραμματισμό ηλεκτρονικών υπολογιστών σήμαινε σκληρό διάβασμα. Οι περισσότεροι συμμαθητές του, ακριβώς επειδή έπλητταν από την τόση θεωρία, σύντομα παρατούσαν την προσπάθεια. Όχι όμως και ο Guimaoutdinov, που τον ενθουσίαζαν οι υπολογιστές και ήταν «πεινασμένος» για τέτοιου είδους γνώση. Αυτός και λίγοι φίλοι του ακόμη επέμειναν με το συγκεκριμένο αντικείμενο.
Πίσω στη δεκαετία του ’80, τα τερματικά των ηλεκτρονικών υπολογιστών ήταν εγκατεστημένα σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και σε γραφεία επιχειρήσεων, όχι στα σχολεία και οι περισσότεροι διευθυντές και προϊστάμενοι δεν ήθελαν μαθητές να μπλέκονται στα πόδια τους. Όμως, ο Guimaoutdinov και οι φίλοι του είχαν καταφέρει να εντοπίσουν μερικούς καλόβολους προϊσταμένους που τους επέτρεπαν να κάνουν την πρακτική τους στους υπολογιστές που είχαν στα γραφεία τους, κάποιοι εκ των οποίων ήταν κλώνοι αμερικανικών μηχανημάτων.
Ο λόγος γινόταν για ένα αποκεντρωμένο, ιεραρχημένο δίκτυο, που θα λειτουργούσε σε πραγματικό χρόνο και θα διαχειριζόταν όλη την πληροφόρηση του σοσιαλιστικού οικονομικού συστήματος της σοβιετικής πραγματικότητας της εποχής. Όμως, το σοβιετικό εγχείρημα που ήταν γνωστό τότε ως OGAS έμεινε ημιτελές.
Τότε ίσως να μην το συνειδητοποιούσαν, ότι όλος αυτός ο παλιακός εξοπλισμός –πληκτρολόγια, οθόνες, κ.λπ- αντιπροσώπευε την αρχή αυτού που σήμερα γνωρίζουμε ως οικιακό ίντερνετ και θα μπορούσε να αλλάξει δραματικά τη σοβιετική οικονομία. Για δεκαετίες, μία χούφτα ερευνητών σχεδόν θα παρακαλούσε τους αξιωματούχους να της επιτρέψουν τη δημιουργία ενός δικτύου, που θα επέτρεπε την σύνδεση χιλιάδων υπολογιστών σε όλο το φάσμα της ΕΣΣΡ, ένα δίκτυο που θα μπορούσε να στέλνει δεδομένα σε Αμερική και Δυτική Ευρώπη, κάτι που η ανάπτυξη του θα μετατρεπόταν στο ίντερνετ, όπως το γνωρίζουμε σήμερα. «Μιλάμε για internet -1.0», εξηγεί ο Ben Peters, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Τούλσα στην Οκλαχόμα και συγγραφέας του «How Not to Network a Nation: The Uneasy History of the Soviet Internet».
Όπως λέει, ο λόγος γινόταν για ένα αποκεντρωμένο, ιεραρχημένο δίκτυο, που θα λειτουργούσε σε πραγματικό χρόνο και θα διαχειριζόταν όλη την πληροφόρηση του σοσιαλιστικού οικονομικού συστήματος της σοβιετικής πραγματικότητας της εποχής. Όμως, το σοβιετικό εγχείρημα που ήταν γνωστό τότε ως OGAS έμεινε ημιτελές. Και αυτή είναι η ιστορία του. Το σοβιετικό ίντερνετ υπήρξε πνευματικό παιδί του Viktor Glushkov, ενός από τους ιδρυτές της Σύγχρονης Κυβερνητικής. Ο Glushkov είχε εμπνευστεί από έναν πρόδρομο στα συστήματα δικτύων, τον Anatoly Kitov. Αυτός ήταν που είχε οραματιστεί πρώτος την ΕΣΣΡ του ίντερνετ ήδη από το 1959. Μάλιστα, ένα ρωσικό ντοκιμαντέρ –με έναρξη που θυμίζει κάτι από Τζέιμς Μποντ- αποκαλεί τον Kitov «στρατηγό του ίντερνετ».
Αλλά από τη στιγμή που ο Kitov έστειλε επιστολή στον Νικίτα Χρουστσόφ κάνοντας ξεκάθαρη την πρόταση του στον σοβιετικό ηγέτη, ήταν επίσης σαφές ότι ένα τέτοιο εγχείρημα είχε βαθμό δυσκολίας και όχι μόνο από τεχνολογικής άποψης. «Καλό είναι να θυμόμαστε ότι η Σοβιετική Ένωση είχε λειτουργικά δίκτυα υπολογιστών όλο αυτό το διάστημα – ο λόγος για τα στρατιωτικά δίκτυα. Αλλά ένα σύστημα για πολίτες που θα μπορούσε να επηρεάσει την οικονομία; Αυτό ήταν κάτι τελείως διαφορετικό», λέει ο Peters.
O Glushkov ξεκίνησε να εργάζεται πάνω στο OGAS στις αρχές της δεκαετίας του ‘60. Θεωρητικά, οποιοσδήποτε εργαζόμενος στην πρώην Σοβιετική Ένωση θα είχε λόγους να συνδέεται στο ίντερνετ, έτσι τα πρώτα δεδομένα χρειάστηκε να τα συλλέξει από τα πεδία του εργατικού δυναμικού και της γραμμής αγοράς και παραγωγής στη χώρα. Μέχρι το 1970, ο Glushkov είχε μια εμπεριστατωμένη πρόταση. Όμως, όταν αυτή συζητήθηκε από τους ηγέτες του Κομμουνιστικού Κόμματος ήταν ο υπουργός Οικονομικών που υπήρξε κατηγορηματικά αντίθετος με το όλο εγχείρημα.
Οι... μηχανές ήταν αρκετές για να ανάβει και να σβήνει το φως. Δεν χρειαζόταν ένα ολόκληρο δίκτυο από αυτές. Βασικά, φημολογείται ότι οι αντιρρήσεις του υπουργού στην πραγματικότητα πήγαζαν από την ανησυχία του μήπως το OGAS, ως εγχείρημα επηρεάσει τις ισορροπίες του υπουργείου και της Κεντρικής Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Λίγοι αξιωματούχοι υποστήριξαν την ιδέα του Glushkov και τελικώς η πρόταση του απορρίφθηκε. Όμως, το όραμα του δεν έσβησε: στην πραγματικότητα πάλεψε γι’ αυτό για περίπου 12 χρόνια.
Κάποιες πόλεις μάλιστα κατάφεραν να «καλωδιωθούν» έχοντας κάτι σαν μικρό τοπικό ίντερνετ. Και χρόνια αργότερα, όταν ο Guimaoutdinov φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο του Νοβοροσιμπίρσκ, ανακάλυψε έναν υπολογιστή που ήταν απευθείας συνδεδεμένος με τη Μόσχα, δηλαδή κάπου 3000 χιλιόμετρα μακριά. Έγιναν κι άλλες τεράστιες προσπάθειες προκειμένου να συντηρηθούν αυτά τα δίκτυα, σύμφωνα και με τον Boris Malinovsky από το Ινστιτούτο Κυβερνητικής “Viktor Glushkov” στην Ουκρανία, ο οποίος έχει γράψει αρκετά βιβλία για την τεχνολογική βιομηχανία της Σοβιετικής Ένωσης. Ωστόσο, η σοβαρή παραγωγή της χώρας σε αυτόν τον τομέα δεν ήταν ποτέ εύκολη ή έστω οργανωμένη υπόθεση. Και φυσικά, όλη αυτή η κωλυσιεργία είχε να κάνει και με τα γιγαντιαία κόστη που απαιτούσε ένα εγχείρημα σαν τον OGAS. Σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, αν τελικά υλοποιείτο αυτό το εγχείρημα, θα στοίχιζε περί τα 20 δις ρούβλια, δηλαδή σημερινά 100 δις δολάρια.
Ένας άνθρωπος που γνωρίζει από πρώτο χέρι τι σήμαινε να δουλεύει κανείς στον τομέα της τεχνολογίας την εποχή της πρώην Σοβιετικής Ένωσης είναι o Vladimir Kitov – γιος του Anatoly Kitov, ο οποίος σήμερα εργάζεται στο Πανεπιστήμιο Πλεχάνοφ της Μόσχας. Ο ίδιος, όμως, τη δεκαετία του '80 δημιουργούσε κώδικα για τον στρατό, προκειμένου να βοηθήσει στη διαχείριση της τεράστιας βάσης δεδομένων της οπλικής βιομηχανίας. Πιστεύει ακράδαντα μάλιστα ότι το OGAS θα είχε μόνο οφέλη να προσφέρει στη Σοβιετική Οικονομία. Και ο Guimaoutdinov έχει μόνο ύμνους να θυμηθεί για την επανάσταση που είχε να προσφέρει ένα τέτοιο δίκτυο. «Ήταν πραγματικά συναρπαστικό, αυτό που υποσχόταν να φέρει στην καθημερινότητα των ανθρώπων, ευκολία, προβλεψιμότητα στις κινήσεις, ακρίβεια. Η διαχείριση τέτοιων δεδομένων υποσχόταν μία ακόμη καλύτερα διαχειρίσιμη οικονομία κλειστού τύπου», λέει.
Όμως το σύστημα του Σοβιέτ, δεν φημιζόταν για την ευελιξία του, συμπληρώνει ο Kitov. «Υπήρχε ένας προγραμματισμός από τον οποίο δεν μπορούσες να ξεφύγεις. Για παράδειγμα, η εντολή παραγωγής έλεγε ότι θα παράγονται καφέ και μαύρα παπούτσια. Μόνο. Σε κανέναν δεν άρεσαν, όμως, ολόκληρα καταστήματα γεμάτα μόνο από αυτά». Και φυσικά, υπήρχαν και οι υπουργικές διαφωνίες, όπου όλοι προσπαθούσαν να προστατεύσουν τη θέση και το χαρτοφυλάκιο τους.
Μέχρι το '80 η ανάγκη για μια τέτοια επανάσταση είχε γίνει κάτι περισσότερο από επιτακτική. Στο τέλος, ήταν ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ που επιχείρησε να επιλύσει κάποια από αυτά τα προβλήματα δυσκαμψίας της ΕΣΣΡ. Ήταν, όμως, το θέμα του OGAS στη λίστα του; Ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια –και πάλι- ήταν ο θάνατος του Glushkov, του αρχιτέκοντα του συστήματος που έπαιξε κομβικό ρόλο στη διαμάχη για την έγκριση του. Πέθανε το '82 στα 58 του και αυτό πήγε πάλι πίσω όλη την προσπάθεια. Το μόνο θετικό ήταν κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '80 το εγχείρημα του OGAS συζητιόταν ευρέως στα ΜΜΕ και στα σχολεία και φυσικά υπήρχαν και μαθητές με την επιμονή του Guimaoutdinov, αλλά και του Mikhail Botvinnik, ενός πρωταθλητή σκακιού και επιστήμονα των τεχνολογιών. Ο Botvinnik είχε πειραματιστεί αρκετά με προγράμματα για σκάκι σε Η/Υ και είχε δημιουργήσει λογισμικό που μιμείτο τον εγκέφαλο ενός κορυφαίου παίκτη. Οι δικοί του αλγόριθμοι ήταν που χρησιμοποιήθηκαν για τη συντήρηση και επιδιόρθωση των συστημάτων των Σοβιετικών σταθμών ηλεκτρικής ενέργειας.
Ο Mikhail Botvinnik είχε πειραματιστεί αρκετά με προγράμματα για σκάκι σε Η/Υ και είχε δημιουργήσει λογισμικό που μιμείτο τον εγκέφαλο ενός κορυφαίου παίκτη. Σύμφωνα με τον Peters, με την κατάρρευση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης στις αρχές του '90 ο Botvinnik – στα 80 του πια– είχε προσπαθήσει να κινήσει τον ενδιαφέρον του Μπόρις Γιέλτσιν πάνω στην ιδέα ενός δικτύου υπολογιστών που θα μπορούσε να σώσει την οικονομία της χώρας. Όμως, όπως όλοι όσοι προηγήθηκαν του ιδίου, δεν κατάφεραν τίποτα. Λίγα χρόνια αργότερα, ο Παγκόσμιος Πόλεμος του Διαδικτύου, ενορχηστρωμένος από την αμερικανική Arpanet, θα συγκλόνιζε τον κόσμο. Και φυσικά, όλη αυτή η ιστορία έχει πολλά να πει για τα τεχνολογικά οράματα του τότε που τώρα τα ζούμε, αλλά την εποχή εκείνη μόνο να τα φανταστεί ή να τα προβλέψει μπορούσε κανείς.
Ο Peters αναφέρει και μία κοινότητα ενθουσιασμένων της Κυβερνητικής που δούλευαν υπό τις οδηγίες του Glushkov, πάνω στην ιδέα ενός ουτοπικού εικονικού κράτους με την ονομασία "Cybertonia", για το οποίο εξέδιδαν και πλαστά διαβατήρια κάνοντας πλάκα. Χοντρικά επρόκειτο για μία παιγνιώδη εκδοχή των κοινωνικών δικτύων στα οποία όλοι «βολτάρουμε» σήμερα. Στην ΕΣΣΡ η ιδέα του οικιακού διαδικτύου για τη διεύκολυνση της ζωής των πολιτών δεν ευδοκίμησε ποτέ. Τώρα, που όλοι ζούμε μέσα στο παγκόσμιο δίκτυο, φαίνεται η διορατικότητα των πρόδρομων του OGAS, που βρίσκονταν πολύ μπροστά από την εποχή τους. Άνθρωποι σαν τον Anatoly Kitov, τον Glushkov και τον Botvinnik ήξεραν ότι το μέλλον ανήκει στη συνδεσιμότητα. Οι Σοβιετικοί μπορεί να έχασαν την παρτίδα, αλλά σίγουρα ήταν μέσα στο παιχνίδι του διαδικτύου από την αρχή.

Από το ρωμαϊκό άβακα ως την Apple

Ν.Καμπ. / April 30, 2014 / Cyclotron


Από τη διάδοση του αριθμητικού άβακα μέχρι την έλευση των smartphones, οι υπολογιστικές μηχανές έχουν καταγράψει ασυναγώνιστη τεχνολογική πρόοδο. Θα επιχειρηματολογούσε κανείς πως, σε ευθεία στοίχιση με την αλματώδη πρόοδο της πληροφορικής, έχουν προάγει την εξέλιξη όλων των κλάδων της ανθρώπινης διάνοιας, απογειώνοντας κάθε στάνταρ από τη μηχανική μέχρι την υγεία. Είναι σχεδόν αδιανόητο ότι ο σύγχρονος κόσμος μπορεί να σταθεί λεπτό χωρίς την αδιάλειπτη λειτουργία τους. Αν τα "μηχανάκια" σβήσουν για λίγες μέρες, πιθανότατα θα καταρρεύσουν τα πάντα. Η απώλεια της ψηφιακής πληροφορίας θα μεταφραστεί άμεσα σε ένα παλιρροϊκό κύμα χάους, συμπαρασύροντας υποδομές και υπηρεσίες, με αναπόδραστες τις απώλειες σε όλα τα πραγματικά μεγέθη της οικονομίας και της καθημερινής ζωής. Δε θα ήθελα να θίξω κατά πόσον ο πληθυσμός του είδους μας είναι sustainable χωρίς την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Η απάντηση μου μοιάζει προφανής.
Η αδιαμφισβήτητη αναγκαιότητα τους για τη βιωσιμότητα του τρέχοντος κοινωνικο-οικονομικού μοντέλου καταδεικνύει και τη σημασία της ραγδαίας τεχνολογικής τους εξέλιξης στο πέρασμα του χρόνου. Ας ιχνηλατήσουμε τα σημαντικότερα ορόσημα μέσα από ένα φωτογραφικό χρονολόγιο που περιλαμβάνει επεξηγηματικές αναφορές.

1. Ο Ρωμαϊκός Άβακας

Ο Ρωμαϊκός άβακας αποτελείτο από 16 αύλακες με διαφορετικό αριθμό χαντρών η καθεμιά. Οι χάντρες αντιπροσώπευαν τις μονάδες, τις πεντάδες, τις πέντε δεκάδες κ.ο.κ., κωδικοποιώντας για το γνωστό πενταδικό/δεκαδικό σύστημα αρίθμησης των Ρωμαίων. Οι υπολογισμοί γίνονταν με το σύρσιμο των χαντρών, οι οποίες μετακινούμενες πάνω-κάτω στα αυλάκια δήλωναν την αξία της κάθε στήλης.

2. Ο Κινεζικός Άβακας "Σουάν Παν" (2ος αι. π.Χ.)

Ο άβακας των Κινέζων "Σουάν Παν" ήταν σε γενικές γραμμές παρόμοιος με το Ρωμαϊκό. Εν τούτοις, είχε διαφορετική κατασκευή και είχε ως σκοπό τη χρήση του δεκαδικού, αλλά και του δεκαεξαδικού συστήματος αρίθμησης. Οι κινεζικοί άβακες είχαν χρησιμοποιηθεί και για άλλες πράξεις, όπως πολλαπλασιασμό, διαίρεση, μέχρι και υπολογισμό τετραγωνικής/κυβικής ρίζας. Και μάλιστα με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Σε έναν διαγωνισμό μεταξύ κινεζικού άβακα και ηλεκτρικού υπολογιστή, στις 12 Νοεμβρίου του 1946, ο άβακας κέρδισε 4 στα 5 τεστ που διεξήχθησαν.

3. Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων (150 π.Χ.-100 π.Χ.)

Πολύπλοκος μηχανισμός, φτιαγμένος από χαλκό, τοποθετημένος μέσα σε ξύλινο πλαίσιο. Βρέθηκε το έτος 1900, σε ένα ναυάγιο κοντά στα Αντικύθηρα, από σφουγγαράδες. Είναι η αρχαιότερη σωζόμενη διάταξη με γρανάζια και θεωρείται ένα από τα πρώτα υπολογιστικά συστήματα. Η πιο αποδεκτή θεωρία σχετικά με τη λειτουργία, του αποδίδει ιδιότητες αναλογικού υπολογιστή, σχεδιασμένου ούτως ώστε να υπολογίζει με ακρίβεια τις κινήσεις των σωμάτων της ουράνιας σφαίρας. Εκτιμάται ότι κατασκευάστηκε γύρω στο 87 π.Χ. από το Ρόδιο αστρονόμο Γέμινο.

4. Η αριθμομηχανή του Πασκάλ (1642)

Ο Γάλλος μαθηματικός Blaise Pascal κατασκεύασε το 1645 την πρώτη αληθινή αριθμομηχανή, η οποία ονομάστηκε Πασκαλίνα. Ήταν μία μικρών διαστάσεων κατασκευή και χωρούσε άνετα σε ένα τραπέζι. Δούλευε με τροχαλίες, τις οποίες ο χρήστης περιέστρεφε για να εμφανιστούν τα αποτελέσματα των μαθηματικών υπολογισμών. Ενώ η αρχική διάταξη είχε πέντε γρανάζια, με συνέπεια να περιορίζεται σε απλές πράξεις μικρών αριθμών, στη συνέχεια κατασκευάστηκε σε παραλλαγές των έξι και οκτώ. Η Πασκαλίνα εκτελούσε μόνο δύο πράξεις: την πρόσθεση και την αφαίρεση.

5. H μηχανή του Λάιμπνιτς (1694)

Ο Γερμανός φιλόσοφος Leibniz μελέτησε τις σημειώσεις του Pascal και βελτίωσε την Πασκαλίνα, δημιουργώντας μια μηχανή βασισμένη και πάλι σε κινητούς δίσκους και γρανάζια, η οποία όμως μπορούσε να εκτελεί και πολλαπλασιασμούς, με τη διαδικασία των επαναληπτικών προσθέσεων από έναν επιπλέον τροχό.

6. Το αριθμόμετρο Τόμας (1820-1915)

Γύρω στο 1820, ο Charles Xavier Thomas κατοχύρωσε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας την πρώτη ψηφιακή αριθμομηχανή μηχανικού τύπου, η οποία έτυχε και ευρείας χρήσης. Μπορούσε να εκτελεί προσθέσεις, αφαιρέσεις, δύσκολους πολλαπλασιασμούς και διαιρέσεις και μάλιστα ταχύτατα. Ένας πολλαπλασιασμός ενός 8ψήφιου αριθμού με έναν άλλο 8ψήφιο πραγματοποιούνταν μέσα σε 18 δευτερόλεπτα! Βασίστηκε κυρίως στην πρότερη εργασία του Leibniz.

7. Το σύστημα των διάτρητων καρτών (1801)

Μια διάτρητη κάρτα ή κάρτα Hollerith ήταν ένα κομμάτι σκληρό χαρτί που περιείχε ψηφιακή πληροφορία, η οποία κωδικοποιούταν με την παρουσία ή απουσία οπών σε προκαθορισμένες θέσεις. Οι διάτρητες κάρτες χρησιμοποιούνταν ευρέως κατά τον 19ο αιώνα για τον έλεγχο και την αυτοματοποίηση των κλωστοϋφαντουργικών αργαλειών. Στις αρχές του 20ου αιώνα η χρήση τους προσαρμόστηκε στην ανάγκη αποθήκευσης ρυθμίσεων και εντολών για τον προγραμματισμό των πρώτων ηλεκτρονικών υπολογιστών.

8. Η αναλυτική μηχανή του Μπάμπατζ (~1800)

Η Αναλυτική Μηχανή ήταν το προσχέδιο ενός μηχανικού υπολογιστή γενικής χρήσης -του πρώτου ολοκληρωμένου κατά Turing- από το Βρετανό μαθηματικό Charles Babbage. Δεν ήταν μια υπαρκτή μηχανή, αλλά μια ακολουθία από σχέδια 5.000 σελίδων που κατέγραψε ο Μπάμπατζ μέχρι και το θάνατο του, το 1871. Η Αναλυτική Μηχανή, εάν ποτέ κατασκευαζόταν, θα είχε μνήμη 16.2 kB, κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU), σύστημα εισόδου/εξόδου (I/O) και θα μπορούσε να προγραμματιστεί με την χρήση διάτρητων καρτών. Η υλοποίηση της δεν προχώρησε λόγω ανεπαρκούς οικονομικής και πολιτικής στήριξης από το Βρετανικό Κοινοβούλιο.

9. Ο σοβιετικός υπολογιστής νερού του Vladimir Lukyanov (1936)

Το 1936, ο Vladimir Lukyanov κατασκεύασε έναν αναλογικό υπολογιστή νερού, τον πρώτο ικανό για επίλυση μερικών διαφορικών εξισώσεων. Συνίστατο από μια σειρά διαμερισμάτων, διασυνδεδεμένων μεταξύ τους μέσω σωληνώσεων. Ο ρυθμός ροής νερού μεταξύ των σωλήνων συνιστούσε τη διενέργεια μαθηματικών πράξεων και η στάθμη του νερού στα διάφορα διαμερίσματα -με ακρίβεια χιλιοστού- αντιπροσώπευε τα αριθμητικά αποτελέσματα. Οι υπολογιστές νερού χρησιμοποιούνταν ευρέως στη Σοβιετική Ένωση για μοντελοποιήσεις μεγάλης κλίμακας, μέχρι και τη δεκαετία του 1980. Who knew! Υπάρχουν και εναλλακτικές στα ηλεκτρονικά bits.

10. Η μηχανή του Μάλοκ (1933)

Κατασκευάστηκε από τον Rawlyn Mallock, στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, και ήταν σε θέση να επιλύσει πολλές γραμμικές διαφορικές εξισώσεις συγχρόνως, κάνοντας χρήση συζευγμένων μετασχηματιστών.

11. Οι Διαφορικοί Αναλυτές (1930-1940)

Ήταν μηχανικοί αναλογικοί υπολογιστές, σχεδιασμένοι για την επίλυση διαφορικών εξισώσεων, με την επιστράτευση μεθόδων ολοκλήρωσης. Κατά την εκτέλεση των μαθηματικών πράξεων έμπαιναν σε λειτουργία τροχοί, γρανάζια, δίσκοι και άξονες, οι οποίοι απαιτούσαν αρκετά περίπλοκους χειρισμούς και ρυθμίσεις.

12. Model K (1937)

Το Νοέμβριο του 1937, ο George Stibitz ολοκλήρωσε την κατασκευή ενός υπολογιστή βασισμένου σε ηλεκτρονόμους, ο οποίος εκτελούσε πρόσθεση δυαδικών αριθμών. Η συναρμολόγηση του πραγματοποίηθηκε στην κουζίνα (kitchen) του σπιτιού του και γι αυτό ο υπολογιστής ονομάστηκε Model K. Πολύ εμπνευσμένο. Στη συνέχεια, τα ιστορικά Bell Labs ενέκριναν πλήρη χρηματοδότηση ενός ερευνητικού προγράμματος για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας.

13. Κολοσσός (1943-1944)

Ήταν μία σειρά υπολογιστών που αναπτύχθηκαν κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο για την εξυπηρέτηση του "ιερού" έργου των Βρετανών κρυπταναλυτών, οι οποίοι προσπαθούσαν νυχθημερόν να σπάσουν τις κωδικοποιημένες από τη μηχανή Enigma επικοινωνίες των Ναζί. Χρησιμοποιούσαν θερμιονικές λυχνίες (λυχνίες κενού) για να εκτελέσουν λογικές και αριθμητικές πράξεις και κατά συνέπεια θεωρούνται οι πρώτοι προγραμματίσιμοι, ηλεκτρονικοί, ψηφιακοί υπολογιστές - παρά το γεγονός ότι προγραμματίζονταν μόνο με τη χρήση διακοπτών και όχι κάποιου αποθηκευμένου λογισμικού.

14. ENIAC - Electronic Numerical Integrator and Computer (1946)

Το 1946, ο John Mauchly και ο John Presper Eckert ανέπτυξαν τον ENIAC (στα ελληνικά Ηλεκτρονικός Αριθμητικός Ολοκληρωτής & Υπολογιστής) στο πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Ο αμερικανικός στρατός συνήψε συμβόλαιο συνεργασίας με τους δύο ερευνητές και εξασφάλισε την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της εργασίας τους, καθώς χρειαζόταν ένα γρήγορο υπολογιστή για την έγκαιρη και ακριβή σύνταξη πινάκων εμβέλειας και τροχιάς βλημάτων πολέμου. Οι υπολογισμοί αυτοί γίνονταν όλο και πιο περίπλοκοι με την εξέλιξη της βαλλιστικής τεχνολογίας, ενώ οι πιέσεις που προκαλούσε ο Β' παγκόσμιος πόλεμος ήταν ασφυκτικές. Ο ENIAC θεωρείται ως ο πρώτος επαναπρογραμματιζόμενος ψηφιακός ηλεκτρονικός υπολογιστής, ολοκληρωμένος κατά Turning και ικανός να λύσει ένα ευρύ φάσμα αριθμητικών προβλημάτων. Η δυνατότητα του αυτή τον καθιέρωσε και ως τον πρώτο υπολογιστή γενικής χρήσης στον κόσμο. Ήταν σημαντικά ταχύτερος από οποιοδήποτε άλλον ηλεκτρομηχανικό υπολογιστή, καθώς μπορούσε να εκτελέσει 5.000 προσθέσεις / δευτερόλεπτο. Ένα μειονέκτημα του ήταν ότι ο επαναπρογραμματισμός του απαιτούσε το ξήλωμα και την κατάλληλη επανασύνδεση σημαντικού μέρους των εξωτερικών καλωδιώσεων του.

15. SSEM - Small-Scale Experimental Machine (1946)

Ο υπολογιστής SSEM σχεδιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Βικτώρια του Μάντσεστερ σε μορφή πειραματικού πρωτοτύπου και είναι ο πρώτος που έκανε χρήση προγράμματος αποθηκευμένου στη μνήμη -ένα νέο concept στην επιστήμη της πληροφορικής. Μέχρι τότε, για τον προγραμματισμό των υπολογιστών απαιτείτο τροποποίηση της εξωτερικής συνδεσμολογίας τους, όπως προαναφέρθηκε.

16. H Curta (1948)

Η Curta ήταν η πρώτη υπολογιστική μηχανή ακριβείας που μπορούσε να κρατηθεί στο ένα χέρι και ήταν μηχανική, όχι ηλεκτρονική. Ο εφευρέτης της, Curt Herzstark, ολοκλήρωσε το σχεδιασμό της κατά τον εγκλεισμό του στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Buchenwald, στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Μπορούσε να εκτελέσει πρόσθεση, αφαίρεση, πολλαπλασιασμό, διαίρεση, ακόμη και να εξάγει -με κάποια δυσκολία- τετραγωνικές ρίζες. Xρησιμοποιήθηκε ευρύτατα από επιστήμονες, μηχανικούς, τοπογράφους και λογιστές κατά τη δεκαετία 1950-1960, για να παραγκωνιστεί μόνο μετά την εμφάνιση των ηλεκτρονικών αριθμομηχανών τσέπης, τη δεκαετία του 1970.

17. O MONIAC - Monetary National Income Analogue Computer (1949)

O Αναλογικός Υπολογιστής Εθνικού Νομισματικού Εισοδήματος, γνωστός και ως Υδραυλικός Υπολογιστής Φίλιπς, κατασκευάστηκε το 1949 από το Νεοζηλανδό οικονομολόγο Bill Phillips με σκοπό τη μοντελοποίηση των οικονομικών διεργασιών του Ηνωμένου Βασιλείου. Ήταν αναλογικός υπολογιστής και χρησιμοποιούσε τις αρχές των ρευστών για τη λειτουργία του. Τελικά, δε χρησιμοποιούσαν μόνο οι Σοβιετικοί τέτοιους!

18. CSIRAC - Council for Scientific and Industrial Research Automatic Computer (1949)

Είναι ο παλαιότερος σωζόμενος υπολογιστής πρώτης γενιάς, ενώ συχνά παρομοιάστηκε με σύμβολο διεθνούς εμβέλειας της νεο-αφιχθείσας ψηφιακής εποχής. Ήταν 1000 φορές ταχύτερος από τα μηχανικά του αντίστοιχα και χρησιμοποιούσε την τεχνολογική αιχμή της εποχής, τις λυχνίες κενού. Ένα ενδιαφέρον τρίβια: ο CSIRAC ήταν ο πρώτος υπολογιστής που είχε την τιμή να αναπαράξει ψηφιακά κωδικοποιημένη μουσική. Κάτι σαν ταπεινός πρόδρομος του Spotify.

19. UNIVAC I - UNIVersal Automatic Computer I (1951)

Ήταν ο πρώτος υπολογιστής που διατέθηκε εμπορικά στην αγορά το 1951. Σχεδιάστηκε από τους J. Presper Eckert και John Mauchly, τους μηναχικούς που είχαν αναλάβει και την υλοποίηση του ENIAC. Ο UNIVAC ήταν τεράστιος, καθώς ζύγιζε 13 τόνους και κατελάμβανε ένα ολόκληρο δωμάτιο 35 μ2. Αποτελείτο από 5.200 λυχνίες κενού, κατανάλωνε 125 kW, χειριζόταν εξίσου καλά αριθμούς και αλφαβητικούς χαρακτήρες, ενώ μπορούσε να εκτελέσει έως 2.000 πράξεις / δευτερόλεπτο. Συγκριτικά, ένας σύγχρονος φορητός υπολογιστής μπορεί να διαχειριστεί έως και 10 δισεκατομμύρια υπολογισμούς / δευτερόλεπτο. Το μοντέλο πούλησε 46 μονάδες συνολικά έως και το 1958.

20. IBM 650 (1953)

Ήταν ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής γενικής χρήσης που τέθηκε σε μαζική παραγωγή και πούλησε περί τα 2.000 αντίτυπα από το 1954 έως το 1962. Χρησιμοποιούσε δι-πενταδική κωδικοποίηση, έφερε ως μνήμη ένα περιστρεφόμενο μαγνητικό τύμπανο και υποστήριζε αλφαβητικούς, όπως και ειδικούς χαρακτήρες. Η καμπάνια προώθησης του απευθυνόταν σε επιστήμονες, μηχανικούς, αλλά και χρήστες διάτρητων καρτών που επιθυμούσαν να αναβαθμίσουν. Λόγω του σχετικά χαμηλού κόστους και της ευκολίας του προγραμματισμού τους, τα μοντέλα 650 χρησιμοποιήθηκαν για μια ευρεία ποικιλία εφαρμογών, από τη μοντελοποίηση απόδοσης υποβρύχιων αποστολών, μέχρι τη διδασκαλία προγραμματισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών σε μαθητές και φοιτητές. Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας εγκατέστησε το 1959 έναν ΙΒΜ 650, ενώ μέχρι το τέλος του 1963 είχαν συνολικά εγκατασταθεί 6.

21. Cray-1 (1976)

Ο Cray-1 έμελλε να καταγραφεί στην ιστορία ως ένας από τους πιο γνωστούς και εμπορικά επιτυχημένους υπερ-υπολογιστές, ο ταχύτερος του κόσμου για το 1976. Ο ανήσυχος κατασκευαστής του δε σταμάτησε λεπτό να εξελίσσει τη σχεδίαση της αρχιτεκτονικής του.

22. Apple I (1976)

Ο Apple I ήταν μια πρωτόλεια προσπάθεια κατασκευής και διάθεσης ενός προσωπικού υπολογιστή. Είχε σχεδιαστεί αρχικά από τον Steve Wozniak, για προσωπική του χρήση, αλλά ο φίλος του Steve Jobs πρότεινε να κατασκευάσουν περισσότερα αντίτυπα και να τα πουλήσουν. Αυτό που διέκρινε τον Apple I ανάμεσα στον (ουσιαστικά ανύπαρκτο) ανταγωνισμό ήταν η δυνατότητα σύνδεσης με πληκτρολόγιο και οθόνη, καθώς και ότι παραδιδόταν σε πλήρως συναρμολογημένη μορφή, όχι απλώς σαν κιτ συναρμολόγησης των επιμέρους chips. Κάπως έτσι γεννήθηκε η ιστορική πια εταιρία Apple σε ένα γκαράζ της μικρής πόλης Los Altos, στην California.

Αυτό το δισκάκι ίσως να είναι η μνήμη της ανθρωπότητας

Ν.Καμπ. / April 30, 2014 / Cyclotron


ΠΠριν από έναν ακριβώς χρόνο, ένας από τους "πατέρες" του Internet, o Βιντ Σερφ, προειδοποιούσε ότι ένας από τους κινδύνους της ανθρωπότητας είναι η ψηφιακή αμνησία της ανθρωπότητας, όταν στο βαθύ μέλλον δεν θα έχει επιβιώσει καμμιία τεχνολογία ικανή να διαβάσει κανένα απ' όσα αρχεία φυλάσσουμε σήμερα ως 0 και 1 στα ευαίσθητα οπτικά μέσα εγραφής.
Έτσι, η διατήρηση του ανθρώπινου πολιτισμού, παρά την τεχνολογική πρόοδο, μετατρέπεται από μαραθώνιο σε σκυταλοδρομία μεταφέροντας το συλλογικό αρχείο που την αφορά, τη μνήμη της δηλαδή, από γενιά σε γενιά και από μέσο σε μέσο.
Οι χάρτινες σελίδες των βιβλίων αποσυντίθενται, οι φωτογραφίες ατονούν, τα οπτικά μέσα -ακόμα και οι σκληροί δίσκοι- φθείρονται. Κι όμως αυτό μπορεί να αλλάξει υποστηρίζει μια ομάδα επιστημόνων από το βρετανικό Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον, οι οποίοι δημιούργησαν μια νέα μέθοδο αποθήκευσης δεδομένων που κωδικοποιεί τεράστιες ποσότητες πληροφορίας σε νανοδομές 5 διαστάσεων, οι οποίες αποτυπώνονται σε γυαλί.
Ένα θερμικά σταθερό δισκάκι από γυαλί είναι ικανό να αποθηκεύσει 360 terabytes δεδομένων, κωδικοποιημένα στο νέο φορμά, και έχει διάρκεια ζωής 13,8 δισεκατομμύρια χρόνια ακόμα και σε θερμοκρασία 190 βαθμών κελσίου. Δηλαδή για ένα διάστημα περίπου όσο η γνωστή ηλικία του σύμπαντος και τριπλάσιο από την ηλικία της Γής Η μέθοδος που εφήυραν οι επιστήμονες ονομάζεται πενταδιάστατη αποθήκευση δεδομένων και πρωτοπαρουσιάστηκε το 2013, ενώ από τότε έχει τελειοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό που είναι έτοιμη για εμπορική εκμετάλλευση. "Δεν μας περιορίζει τίποτα", υποστηρίζει ένας από τους ερυνητές, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Aabid Patel, "είμαστε σε θέση να κωδικοποιήσουμε οτιδήποτε. Δώστε μας το αρχείο και το εκτυπώνουμε άμεσα στο δισκάκι".
Η εκτύπωση γίνεται χαράσσοντας στην γυάλινη επιφάνεια μικροσκοπικές τελείες σε τρία επίπεδα, μέσα σε 1 τρισεκατομμυριοστό του δευτερολέπτου (femtosecond) με τέτοιο τρόπο ώστε να κωδικοποιείται ακόμα ο τρόπος πόλωσης του φωτός, ενώ η ανάγνωση κάθε δίσκου απαιτεί τη χρήση μικροσκοπίου.
Οι ερευνητές ευελπιστούν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, ίσως εφευρεθεί ένα μέσο ανάγνωσης των δισκίων, που θα λειτουργεί όπως ένα DVD player, που θα συμβάλει στην εμπορευματοποίηση της εφέυρεσής τους. Παρόλα αυτά, η μέθοδος χάραξής τους παραμένει μια πανάκριβη εργαστηριακού επιπέδου τεχνολογία, η οποία γνωρίζει ήδη ανταγωνισμό, με μεγάλες εταιρείες, όπως η Hitachi, να τεστάρουν μέσα αποθήκευσης με βάση το γυαλί ή ακόμα και "υγρούς σκληρούς δισκους με νανοσωματίδια. Εντούτοις, από τις μέχρι τώρα μεθόδους αποθήκευσης δεδομένων, η τεχνολογία των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, δείχνει να είναι η πιο πολλά υποσχόμενη αλλά και φιλόδοξη, για να γίνει η επόμενη "μνήμη της ανθρωπότητας.
"Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει σε χιλιάδες χρόνια από τώρα, αλλά αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι έχουμε πλέον τη δυνατότητα να αποθηκεύσουμε τους πολιτισμούς, τις γλώσσες, την πεμπτουσία της ανθρωπότητας σε ένα απλό κομμάτι γυαλί. Για τις μελλοντικές γενεές και πολιτισμούς ή οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται εκεί έξω", δήλωσε ο Aabid Patel.
Δείτε τη διαδικασία χάραξης ενός δίσκου 5D:

Ποιοι γραφίστες θα επιβιώσουν στο εγγύς μέλλον

Ν.Καμπ. / April 30, 2014 / Cyclotron


ΟΟι 'γραφίστες' του χθες εξελίχθηκαν στους UX (User Experience) designers του σήμερα. Όμως τι μέλλει γενέσθαι με όσους πρόκειται να φέρουν τον τίτλο του designer στο εγγύς μέλλον; Ποιες θα είναι οι ειδικότητες που θα συνθέτουν το πάζλ αυτού του κλάδου των δημιουργικών επαγγελμάτων που βρίσκεται μονίμως εν εξελίξει;
Το ερώτημα αυτό έθεσε πρόσφατα το έγκυρο σάιτ FastCompany σε ορισμένους από τους κορυφαίους designers και άλλους επαγγελματίες που έχουν σχέση με το χώρο της δημιουργικότητας, και κατάφερε να συγκεντρώσει 18 διαφορετικές ειδικότητες που πρόκειται να "γράψουν" την οπτική γλώσσα του μέλλοντος σε μια πληθώρα αναδυόμενων κλάδων της τεχνολογίας. Μια λίστα που δείχνει πώς η τεχνολογία και η γραφιστική συνεχίζουν να εξελίσσονται εν παραλλήλω.

Σχεδιαστής Augmented Reality (Επαυξημένης Πραγματικότητας) Προτάθηκε από τον συνιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας Artefact

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας AR ή 'επαυξημένης πραγματικότητας' (παρακλαδιού του Virtual Reality που προβάλλει τρισδιάστατες εικόνες στο χώρο) θα απαιτήσει την δημιουργία μιας ειδικότητας που θα μπορεί να εφαρμόζει μια πληθώρα πληροφοριών σε μορφή γραφικών στον φυσικό χώρο. Είτε πρόκειται για το χώρο της βιομηχανίας του θεάματος, είτε για τομείς όπως η εκπαίδευση και η υγεία.

Προγραμματιστής / Σχεδιαστής Avatar Προτάθηκε από τον Glen Murphy, επικεφαλής του τμήματος UX, στο Android και τον Chrome

Κάθε διασημότητα που πρόκειται να συμμετάσχει σε παραγωγές Virtual Reality, είται πρόκειται για τον κινηματογράφο ή τα video-games, θα χρειαστεί την βοήθεια ενός καλού προγραμματιστή avatar ώστε το ψηφιακό του ομοίωμα να μεταφέρει ρεαλιστικά τα συναισθήματα και την γενικότερη εικόνα του στην οθόνη. Συνθήκη η οποία πρόκειται να γίνει ακόμα πιο mainstream με την έλευση της εικονικής πραγματικότητας.

Γενικός Διευθυντής Design/Δημιουργικού - Chief Creative Officer Προτάθηκε από τον Yves Béhar, ιδρυτή της fuseproject

Η ύπαρξη ενός Γεν. Δ/ντη Δημιουργικού ο οποίος θα φροντίζει και θα επιβλέπει την εικόνα της και θα είναι υπεύθυνος για μια άψογη οπτική αφήγηση σε κάθε σημείο επαφής με τον κόσμο, πρόκειται να γίνει απαραίτητη για κάθε εταιρεία. Το Design αποτελεί το επικέντρο της επιτυχίας κάθε μοντέρνας επιχείρησης. Άλλωστε, οι designers εδώ και καιρό δεν θεωρούνται ο 'τελευταίος τροχός της αμάξης' που προσκαλλούνται για να "ομορφύνουν τα πράγματα", αλλά έχουν λόγο για όλη την λειτουργία της, από την κορφή ως τα νύχια. Η πρόβλεψή μου είναι ότι η κάθε ομάδα στελεχών, ανεξαρτήτως τμήματος, θα περιλαμβάνει έναν designer, ώστε να φροντίζει ότι το κάθε στοιχείο μιας εταιρείας είναι καλοσχεδιασμένο και συνάδει με την γενική της εικόνα και ταυτότητα.

Σχεδιαστής Υπηρεσιών Drones Προτάθηκε από τον συνιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας Artefact

Ενόσω εταιρείες όπως η Amazon εξοπλίζονται με στόλους μη επανδρωμένων σκαφών ως μέσα delivery των αγαθών τους, θα υπάρξει αυξημένη ζήτηση για εξειδικευμένο σχεδιασμό ολόκληρης της υπηρεσίας. Δηλαδή από το πώς θα αλληλεπιδρά ο κόσμος με το drone παράδοσης μέχρι τον σχδιασμό του οπτικού κώδικα των ημιαυτόνομων μηχανών ώστε να εμπνέουν εμπιστοσύνη στο καταναλωτικό κοινό.

Διευθυντής Ορχήστρας Προτάθηκε από τον Bill Buxton, επικεφαλής τμήματος έρευνας, Microsoft Research

Σε έναν παραλληλισμό με την μουσική, το design αναλαμβάνει τον ρόλο του δημιουργού/κατασκευαστή νέων οργάνων. Όμως, όσο θαυμαστά κι αν είναι τα όργανα αυτά, αποδίδουν τα μέγιστα μόνο όταν παίζουν καλά μαζί - ιδανικά ως ένα. Ο ρόλος του Διευθυντή ορχήστρας, θα είναι να αναλαμβάνει -σε αυτή την παρομοίωση- την αποτελεσματική ενορχήστρωσή τους. Ένας επιτυχημένος ενορχηστρωτής, θα καταφέρνει να προβάλλει με το design του όχι τις μεμονωμένες αρετές κάθε οργάνου, αλλά την ολοκληρωμένη αισθητική εμπειρία όλης της κατηγορίας.

Διευθυντής Κυβερνητικής Προτάθηκε από τον Matías Duarte, Αντιπρόεδρο του τμήματος, Material Design της Google

Οι Διευθυντές Κυβερνητικής θα είναι υπεύθυνοι για το δημιουργικό όραμα και την αυτόνομη εκτέλεσή άκρως προσωποποιημένων υπηρεσιών media. Ρόλος τους θα είναι η εκμάθηση των cyborg art directors και των ρομποτικών οπτικών σχεδιαστών να απεικονίζουν την ξεχωριστή οπτική γλώσσα της κάθε μάρκας. Με άλλα λόγια θα παράσχουν δημιουργική καθοδήγηση στις μηχανές τεχνητής νοημοσύνης που θα είναι υπεύθυνες για την εικόνα και ταυτότητα μιας εταιρείας, την εποχή που οι μηχανές θα λαμβάνουν αποφάσεις αισθητικής φύσεως -σε πέντε χρόνια, ίσως, ξεκινώντας από σήμερα.

Διευθυντής υπηρεσιών VIP Προτάθηκε από τον πρόεδρο της εταιρείας Lunar

Οι εταιρείες λιανικής, δαμάζοντας την δύναμη των data, θα είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τους καλύτερους, πολυτιμότερους πελάτες τους, παρέχοντάς τους περισσότερα προνόμια απ' την μεγάλη μάζα των καταναλωτών με τρόπο παρόμοιο αυτού των αεροπορικών εταιρειών και των πιστωτικών καρτών. Οι έξυπνοι έμποροι θα ρίξουν το ενδιαφέρον τους στους VIP πελάτες σχεδιάζοντας γι' αυτούς αποκλειστικά προϊόντα και υπηρεσίες που θα ταιριάζουν στο προσωπικό τους γούστο.

Σχεδιαστής Αλληλεπιδράσεων Ενσωμάτωσης Προτάθηκε από τον Matt Schoenholz, επικεφαλής design στην εταιρεία Teague

Μετά από 30 χρόνια κυριαρχίας των οθονών, το design μεταφέρεται σε χώρους που δεν περιορίζονται από ένα πάνελ. Αυτό δημιουργεί νέα μοντέλα αλληλεπίδρασης τα οποία θα απαιτούν εξειδικευμένους designers για να επικεντρωθούν στο κομμάτι της ενσωμάτωσης τους σε νέα περιβάλλοντα όπως αυτό της εικονικής / επαυξημένης πραγματικότητας. Αυτοί οι designers θα δανείζονται πρακτικές και αρχές από συγγενείς επιστήμες όπως ο βιομηχανικός σχεδιασμός και η αρχιτεκτονική αφού τα νέα αυτά μοντέλα αλληλεπίδρασης έχουν ως καμβά τους το φυσικό περιβάλλον. Ο νέος αυτός ρόλος θα πρέπει να έχει ισχυρή, σφαιρική αντίληψη του (κάθε) χώρου ώστε η ενσωμάτωση του design να εναρμονίζεται με τις ιδιαιτερότητες του κάθε χώρου.

Fusionist Προτάθηκε από την Asta Roseway, επικεφαλής τμήματος ερευνητικού design στην Microsoft Research

Καθώς η τεχνολογία μετασχηματίζεται και παίρνει νέες μορφές, υφές, μεγέθη και συνθέσεις καθώς ενσωματώνεται στα πιο απίθανα μέρη της ζωής μας, γεννάται η ανάγκη επαγγελματιών με οξυμένη την ικανότητα της σύνθεσης που θα έχουν άποψη και θα είναι αποτελεσματικοί σε παραπάνω από μια ειδικότητες. Αυτοί θα είναι οι λεγόμενοι Fusionists, δηλαδή δημιουργικοί που θα κληθούν να συγχωνεύσουν ειδικότητες φαινομενικά διαφορετικές μεταξύ τους, με γνώμονα το design. Ήδη παρατηρούνται περιπτώσεις όπου ένας καλλιτέχνης κι ένας βιολόγος καλλούνται να λύσουν μαζί το ίδιο πρόβλημα. O ρόλος του Fusionist, θα είναι να επιβλέπει και να καθοδηγεί δημιουργικά παρόμοια, φαινομενικά "αταίριαστα" ζεύγη.

Σχεδιαστής Ανθρωπίνων Οργάνων Προτάθηκε από τον Gadi Amit, ιδρυτή της εταιρείας New Deal Design

Η προοπτική των τεχνητά κατασκευασμένων ανθρωπίνων οργάνων πλησιάζει μέρα με την ημέρα. Ποιος όμως θα αναλαμβάνει να σχεδιάσει και να εφαρμόσει αυτά τα όργανα στους τελικούς χρήστες τους; Οι σχεδιαστές ανθρωπίνων οργάνων, μια ειδικότητα που θα κάνει την εμφάνισή της αργά ή γρήγορα, θα είναι γνώστες σχεδιασμού, λογισμικών και γνώστες της εμβιομηχανικής ώστε να μπορούν να σχεδιάζουν και να προσαρμόζουν προσωποποιημένα τεχνητά όργανα ή μέλη σε όσους τα χρειάζονται.

Σχεδιαστής Ευφυών Συστημάτων Προτάθηκε από τον John Rousseau, executive director της εταιρείας Artefact

Ο συγκεκριμένος τύπος designer, δεν ανήκει σε αυτούς που σχεδιάζουν προϊόντα ή αντικείμενα αλλά τα ίδια τα συστήματα που παρέχουν λύσεις σε ζητήματα αισθητικής φύσεως. Αυτή η ειδικότητα, θα εργάζεται ως μέρος ενός δικτύου εξειδικευμένων επαγγελματιών που θα παράγουν μια ολόκληρη αισθητική γλώσσα, εν εξελίξει. Μια γλώσσα που θα αποτελεί την πρώτη ύλη των συμβατικών designer, καλλιτεχνών και technologists.

Παρεμβατιστές Προτάθηκε από την Ashlea Powell, διευθύντρια παραρτήματος Νέας Υόρκης, εταιρεία Ideo

Καθώς οι οργανισμοί και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν γίνονται μέρος ενός πολύπλοκου δικτύου, και περίπλοκων διαδικασιών, γίνεται ολοένα και δυσκολότερο να κάνουν κτήμα τους νέες ιδέες που θα τις οδηγήσουν σε ένα καλύτερο μέλλον. Το έργο των Παρεμβατιστών δημιουργικών είναι να σχεδιάζουν επικοινωνιακές πρακτικές που να δημιουργούν μια "μετασχηματιστική ενσυναίσθηση" ή να λήγουν αντιπαραθέσεις. Αυτοί οι designers θα διαθέτουν σπουδές στην οργανωσιακή ψυχολογία και θα θεωρούνται ειδήμονες στο να εγείρουν δημιουργικές συζητήσεις, και να έρχονται αντιμέτωποι με ασυνήθιστα ερωτήματα.

Σχεδιαστές συστημάτων εκμάθησης μηχανών και τεχνητής νοημοσύνης Προτάθηκε από τον Aaron Shapiro, CEO της εταιρείας Huge

Ρόλος της εν λόγω ειδικότητας είναι να χτίζει μοντέλα διαχείρισης δεδομένων και αλγορίθμους που θα επιτρέπουν σε εταιρείες να δημιουργούν προϊνόντα τεχνητής νοημοσύνης. Προϊόντα που θα είναι προετοιμασμένα να εξυπηρετήσουν κάθε πιθανή ανάγκη ενός χρήστη, πριν ακόμα αυτή δημιουργηθεί και πριν ακόμα τους ζητηθεί. Τα data, το design και η τεχνητή νοημοσύνη αποτελούν το επόμενο σημείο σταθμό των ψηφιακών εμπειριών και όπως φαίνεται, τα "εξυπνότερα" και πιο ευπροσάρμοστα προϊόντα και υπηρεσίες θα είναι οι κερδισμένοι του παιχνιδιού.

Διευθυντές Προγράμματος Προτάθηκε από τον Dave Miller, υπεύθυνο προσλήψεων της εταιρείας Artefact

Πρόκειται για το αντίστοιχο ρόλο ενός product manager, προσαρμοσμένο στο περιβάλλον και τις συνθήκες μιας εταιρείας σχεδιασμού. Αυτή η ειδικότητα αφορά σε άτομα που γνωρίζουν business στρατηγικές και κατανοούν πλήρως τα "ποιος", "τι" και "γιατί" πίσω από κάθε δημιουργικό έργο αλλά ταυτόχρονα γνωρίζουν την ουσία του να είσαι designer και developer. Συνήθως διαθέτουν σπουδές design.

Σχεδιαστές 3D σε πραγματικό χρόνο Προτάθηκε από τον Dave Miller, υπεύθυνο προσλήψεων της εταιρείας Artefact

Οι τεχνολογίες εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας βρίσκονται στην αιχμή των τεχνολογικών και σχεδιαστικών αναζητήσεων. Θα υπάρξει λοιπόν συνένωση των ειδικοτήτων σχεδιαστών videogames και σχεδιαστών αλληλεπίδρασης. Γι' αυτό το λόγο κάθε ομάδα σχεδιαστών που θα κληθεί να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη εμπειρία, θα βρεθεί στην ανάγκη πρόσληψης ενός 3D Designer. Οι σχεδιαστές αυτοί θα είναι οι πρωτοπόροι του μέλλοντος αφού θα κληθούν να παντρέψουν πολλές ειδικότητες για να λύσουν πολύπλοκα ζητήματα διάδρασης σε νέα περιβάλλοντα.

Σχεδιαστές Εξομοιώσεων Προτάθηκε από τον συνιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας Artefact, Rob Girling

Ο "σχεδιαστής sim" - δηλαδή εξομοιώσεων - θα είναι αυτός που θα συγκεντρώνει και θα συνθέτει στοιχεία πελατών, μοντέλα συμπεριφορών καθώς και στατιστικά μοντέλα βάσει των οποίων θα δημιουργούνται σενάρια που θα είναι σε θέση να προβλέπουν μελλοντικές συμπεριφορές των καταναλωτών/πελατών. Με αυτό τον τρόπο μελλοντικά προϊόντα, διαφημιστικές καμπάνιες, λογισμικά, και υπηρεσίες θα μπορούν να τεσταριστούν με προσομοιωμένες συμπεριφορές, πριν καν κυκλοφορήσουν ευρέως. Παρόλα αυτά είναι αμφίβολο το κατά πόσο θα μπορούν αυτά τα σενάρια προσομοίωσης να υποκαταστήσουν την συνομιλία με πραγματικούς καταναλωτές.

Σχεδιαστές νανοτεχνολογίας, μοριακοί βιολόγοι Προτάθηκε από τον Carl Bass, CEO της εταιρείας Autodesk

Σε πέντε έως δέκα χρόνια οι σημερινές μέθοδοι αντιμετώπισης του καρκίνου θα θεωρούνται "βάρβαρες". Η χημειοθεραπεία καταστρέφει πολλών ειδών κύτταρα στον ανθρώπινο οργανισμό εκτός των καρκινικών. Ήδη βρισκόμαστε σε μια πορεία δημιουργίας προσωποποιημένων φαρμάκων και σε μια περίοδο πέντε ετών από σήμερα οι μοριακοί βιολόγοι θα σχεδιάζουν θεραπείες που θα σχετίζονται με το DNA του κάθε ασθενή. Αυτά τα φάρμακα θα σχεδιάζονται με εξειδικευμένα λογισμικά και θα εκτυπώνονται τρισδιάστατα από βιολογικούς 3D printers.

Οδηγός της Uber Προτάθηκε από τον συνιδρυτή και πρόεδρο της εταιρείας Artefact, Gavin Kelly

Το τελικό στάδιο, όταν πλέον η Τεχνητή Νοημοσύνη θα έχει καλύψει κάθε πιθανή ειδικότητα στο Design.

Αυτές είναι οι κρυφές λέξεις-κλειδιά που "τρελαίνουν" την Google

Melissa Walker / April 30, 2014 / Cyclotron


Τα μικρά μυστικά της Google που ενεργοποιούνται από κρυφές λέξεις-κλειδιά, αποκάλυψε με δημοσίευμά του ο Guardian και μας προκαλεί να τα ανακαλύψουμε, παρουσιάζοντας μια πιο ελαφριά πλευρά της μεγαλύτερης μηχανής αναζήτησης του κόσμου, η οποία δεν φοβάται να 'παίξει' με την εικόνα της. Πρόκειται για απλές λέξεις ή συνδυασμούς λέξεων που όταν τις πληκτρολογήσουμε στο πεδίο αναζήτησης της Google, λειτουργούν ως εντολές που ξεκλειδώνουν τα λεγόμενα "easter eggs", δηλαδή μικρές ψηφιακές εκπλήξεις -χωρίς κάποια ιδιαίτερη χρησιμότητα- που έχουν κρύψει οι προγραμματιστές και μας περιμένουν να τις ανακαλύψουμε.

Barrel Roll

Παλιό αλλά καλό κόλπο. Πληκτρολογώντας τις φράσεις ""do a barrel roll" ή "z or r twice" στο πεδίο αναζήτησης της Google, η σελίδα κάνει μια περιστροφή 360 μοιρών!

Το "στραβό κάδρο"

Γκουγκλάρετε τη λέξη 'askew' και η οθόνη αποτελεσμάτων της Google, παίρνει μια κλίση σαν κάδρο που στράβωσε.

Star Wars

Έγινε για την προώθηση της πρόσφατης ταινίας "Star Wars: The Force Awakens" και μετατρέπει την σελίδα αποτελεσμάτων της Google στην αρχική σκηνή του Star Wars με το προοπτικό κείμενο. Αρκεί να πληκτρολογήσετε 'A Long Time Ago In A Galaxy Far, Far Away' (χωρίς τα εισαγωγικά).

Blink

Πληκτρολογώντας τη λέξη "" μέσα στις αγκύλες, όλα τα αποτελέσματα που περιέχουν την λέξη θα αρχίσουν να αναβοσβήνουν.

Η Google το 1998

Θέλετε να δείτε πώς ήταν η Google το 1998; Δεν έχετε παρά να της το ζητήσετε, γκουγκλάροντας τη φράση "google in 1998" (πάντα χωρίς τα εισαγωγικά).

Zerg Rush

Πληκτρολογώντας "zerg rush" η σελίδα αποτελεσμάτων της Google, μετατρέπεται σε πίστα ενός παιχνιδιού εμπνευσμένου από ένα ρετρό videogame όπου καλείσθε να πυροβολήσετε τα μικρά "ο" του λογοτύπου της Google πρίν σας 'φάνε' τα αποτελέσματα.

Atari Breakout

Πληκτρολογούμε "atari breakout" και στη συνέχεια πατάμε στην "αναζήτηση εικόνων" (ή image search). Απολαμβάνουμε ένα videogame-κλώνο του κλασικού παιχνιδιού της Atari που χρησιμοποιεί τις φωτογραφίες ως τείχος που πρέπει να σπάσετε με μια μπάλα, στέλνοντάς την τα σωστά σημεία με την ρακέτα.

Super Mario Bros

Θα ήταν πολύ ωραίο εάν, γκουγκλάροντας "super mario bros", η Google μετέτρεπε τη σελίδα της σε πίστα του κλασικού παιχνιδιού του 1985 της Nintendo. Αντ' αυτού, στη δεξία πλευρά της σελίδας, εμφανίζει ένα από τα 'μαγικά' κουτιά του Super Mario με ένα ερωτηματικό απ' έξω. Πατήστε το και δείτε τι κάνει.

Google, στρίψε ένα κέρμα

Κι όμως το κάνει! Απλά πληκτρολογείτε "flip a coin" (χωρίς τα εισαγωγικά, πάντα).

Google, ρίξε ένα ζάρι

Κι αυτό το κάνει! Πληκτρολογώντας "roll a die"

Bacon Number

Σύμφωνα με μια αστεία θεωρία κάθε ηθοποιός, σελέμπριτι, αλλά ακόμα και απλοί άνθρωποι συνδέονται με τον ηθοποιό Κέβιν Μπέικον. Το πόσο κοντά η μακριά βρίσκεται κάποιος στον ηθοποιό - μέσα από κοινούς ρόλους ή άλλες αστείες συγκυρίες μετριέται με τον 'αριθμό bacon'. Πληκτρολογώντας "Bacon Number Ονομα" σύμφωνα με το παράδειγμα της εικόνας, η Google σας βρίσκει τους βαθμούς "συγγένειας" με βάση το Bacon Number.

Apples VS. Oranges

Κι όμως, εκτός των άλλων η Google περιέχει κι έναν πληρέστατο οδηγό διατροφικής αξίας, διαφόρων φρούτων και λαχανικών, τον οποίο εμφανίζει όταν πάτε να συγκρίνετε δύο διαφορετικά είδη (πάντα στον πληθυντικό αριθμό, στα Αγγλικά) αλλά και όταν γκουγκλάρετε ένα προϊόν μόνο του, στον πληθυντικό αριθμό. Χρήσιμο!

Γιατί σπάνια θα δεις γυναίκα ηλεκτρολόγο

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Λέμε "η φίλη μου", "ο συνάδελφος", "το παιδάκι", όντας απολύτως σίγουροι για την αντιστοιχία -απόλυτη και αδήριτη- του φύλου και του φυσικού προσώπου, στο οποίο αποδίδουμε τον χαρακτηρισμό. Μπορούμε, ωστόσο, να εμφανιζόμαστε με την ίδια σιγουριά για το φύλο των αντικειμένων και ακόμη περισσότερο για το φύλο πεδίων, όπως η επιστήμη και η τεχνολογία; Γένους θηλυκού αμφότερες -από γραμματικής άποψης, τουλάχιστον-, ωστόσο πεδία, στα οποία για χρόνια μαίνεται μία γιγαντιαία και ακόμη ανοιχτή συζήτηση, για τον βαθμό που επέτρεψαν στις γυναίκες να υπάρξουν ή έστω να δηλώσουν την παρουσία τους εντός τους.
Έχει, λοιπόν, η τεχνολογία φύλο; "Το φύλο της τεχνολογίας και η τεχνολογία του φύλου" (Εκδόσεις Εκκρεμές) σε επιμέλεια της Μαρίας Ρεντετζή, αναπληρώτριας καθηγήτριας Ιστορίας και Κοινωνιολογίας της Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, καταγράφει διεξοδικά και στη διαχρονία του αυτό το φαινόμενο αποκλεισμού γυναικών, αφ' ενός από τα επιστημονικά εργαστήρια, αφ' ετέρου τον υποβιβασμό τους στον χώρο της τεχνολογίας.
Με τον ίδιο διεξοδικό τρόπο, η κυρία Ρεντετζή μιλά για όλα εκείνα τα ιστορικά στοιχεία που αναδεικνύουν πώς τα έμφυλα στερεότυπα -καθώς και οι μηχανισμοί και η άκριτη ανακύκλωση τους- κανοναρχούν μέχρι σήμερα την επιστημονική ζωή, κατασκευάζουν αντικείμενα για άντρες και γυναίκες και μοντέλα ζωής που αποκλείουν τις δεύτερες από συγκεκριμένα πεδία της εξέλιξης μας.
Για λογαριασμό του "Δημόκριτου" έχω κάνει την ιστορία της Πυρηνικής Φυσικής στην Ελλάδα: η πρώτη προσέγγιση είναι ότι δεν υπάρχουν γυναίκες. Και ρωτάς, "γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες;" Γιατί δεν βρίσκονται στα επίσημα αρχεία. Ίσως και γι' αυτό επιμένω τόσο πολύ με τις φωτογραφίες. Γιατί εκεί δεν μπορείς να τις κρύψεις όλες αυτές τις γυναίκες.
—Ποια η αναγκαιότητα του να μιλάμε για φύλο στην τεχνολογία; Δεν είναι δεδομένο;
Αν κάποιος έχει απορία γιατί μιλάμε για το φύλο στην τεχνολογία, το πρώτο πράγμα που θα του λέγαμε είναι να μπει σε ένα Πολυτεχνείο. Τόσο απλά. Να μπει και να δει τις αίθουσες των ηλεκτρολόγων, των μηχανολόγων, που έχω την τύχη να μπαίνω και να διαπιστώσει τα ποσοστά ανδρών και γυναικών φοιτητριών. Εκεί είναι απογοήτευση. Σε ένα επόμενο βήμα μπορεί να δει κανείς τα ποσοστά ΔΕΠ -γυναικών και ανδρών. Εκεί κι αν είναι πάρα πολύ κακή η κατάσταση. Άρα, όλος αυτός ο προβληματισμός για το φύλο και την τεχνολογία τελικά ξεκινά από το γεγονός ότι πολύ λίγες γυναίκες εισέρχονται σ' αυτόν τον χώρο, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά διεθνώς. Δυστυχώς, μ' αυτή τη διαπίστωση συμφωνούν και οι στατιστικές. Όποτε βγαίνει μία νέα, διαπιστώνει ένα μεγάλο κενό στον τεχνολογικό χώρο και στον χώρο της έρευνας.
—Είναι τυχαίο που υπάρχει αυτό το κενό;
Μελέτες και έρευνες, κυρίως από τον αγγλοσαξονικό χώρο, αποδεικνύουν πως πάντοτε υπήρχαν πολύ συγκεκριμένοι μηχανισμοί που απέκλειαν τις γυναίκες από αυτούς τους τομείς. Από τον μηχανισμό που λέει ότι δεν μπορεί μια γυναίκα να δουλέψει στον ιδιωτικό χώρο -μια μηχανολόγος, μια ηλεκτρολόγος, για παράδειγμα, είναι πολύ δύσκολο να βγει στον ιδιωτικό τομέα. Εξίσου μεγάλες δυσκολίες παρουσιάζει και ο ακαδημαϊκός χώρος, άρα βλέπουμε ότι υπάρχει μία ανισότητα στα ποσοστά γυναικών και αντρών. Λέω ξανά ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα. Γιατί από εκεί και πέρα αρχίζει κανείς να αναρωτιέται για την καθημερινότητα και τα αντικείμενα που χρησιμοποιούν και εκεί περνάμε σε μια άλλη σφαίρα και πλέον το ερώτημα είναι, αν τα αντικείμενα έχουν φύλο ή όχι. Αν οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούμε καθημερινά έχουν φύλο ή όχι και τι πραγματικά σημαίνει. Όλο αυτό το βιβλίο είναι μια ανάλυση αυτού του ερωτήματος. Από το αυτοκίνητο και το κινητό τηλέφωνο, οτιδήποτε και να πιάσει κανείς είναι κατά τη γνώμη μου έμφυλο, προβάλλεται και κατασκευάζεται ως έμφυλο και ένας κυρίαρχος μηχανισμός αναφορικά μ' αυτό είναι η διαφήμιση. "Το φύλο της τεχνολογίας και η τεχνολογία του φύλου" (Εκδόσεις Εκκρεμές)
—Δίνετε έμφαση στο κομμάτι "εικόνα - διαφήμιση".
Ναι, γιατί εκείνο που μας ενδιαφέρει εδώ είναι το τι φτιάχνει η διαφήμιση, όταν προβάλλεται, το πώς κατασκευάζει η διαφήμιση μία καθοδήγηση. Σίγουρα υπάρχει ένα κοινωνικό στερεότυπο σε όλους αυτούς που ασχολούνται με τη διαφήμιση και σίγουρα δεν είμαστε άμοιροι των κοινωνικών στερεοτύπων που κουβαλά ο καθένας μας. Όμως, προτιμώ να σταθώ στο πώς η ίδια η διαφήμιση κατασκευάζει αντικείμενα. Ο πιο πλούσιος χώρος σε τέτοιου είδους στερεοτυπικές διαφημίσεις είναι ο χώρος των αυτοκινήτων. Όποτε διαφημίζεται αυτοκίνητο, είτε το οδηγεί άντρας είτε όλη η έμφαση δίνεται στο πόσο δυνατό είναι αυτό το αντικείμενο, πόσο γρήγορο, πόσο κατάλληλο για τον δυναμικό άντρα. Η γυναίκα δεν υπάρχει πουθενά. Μια πιο πρόσφατη διαφήμιση που έβλεπα προχθές, έδειχνε έναν τεχνικό να ελέγχει ένα αυτοκίνητο πριν βγει στην κυκλοφορία, χτυπώντας το καπό με ένα αντικείμενο δυο τρεις φορές. Οι άλλοι αναρωτιούνται γιατί το κάνει αυτό και στην επόμενη σκηνή δείχνει ένα ζευγάρι να καβγαδίζει, τη γυναίκα να βγαίνει από το αυτοκίνητο και με την τσάντα της να χτυπά το καπό εκνευρισμένη. Όλο αυτό συνθέτει μια εικόνα που εξηγεί ότι αυτό το αντικείμενο δεν φτιάχτηκε για γυναίκες. Δεν χρειάζεται να πει τίποτα περισσότερο και εκεί πατάει και η διαφήμιση: στο ότι δεν θα σκεφτούμε πολύ περισσότερο. Τους τρόπους, δηλαδή, που θα χρησιμοποιήσει η διαφήμιση για να προβάλλει μία νέα τεχνολογία.
—Γιατί εστιάζετε τόσο στην εικόνα;
Η εικόνα είναι πολύ σημαντική σ' αυτές τις αναλύσεις, γιατί περνά περισσότερα μηνύματα. Όχι ότι ο λόγος δεν είναι. Απλώς με τον λόγο, με τις λέξεις, είμαστε πολύ περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, πιάνουμε πολύ πιο εύκολα αυτού του είδους τις διακυμάνσεις. Η εικόνα περνά πιο απαρατήρητα.
—Είναι κλέφτρα.
Το λέτε πολύ καλά. Ναι, η εικόνα, είτε ως διαφήμιση, είτε ως κινηματογράφος το κάνουν αυτό.
—Πώς από από την έμφυλη ιεραρχία του εργαστηρίου περνάμε σ' εκείνην του εργοστασίου; Πώς συνδέεται ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζονταν οι γυναίκες σ' αυτά τα δύο ασύνδετα, φαινομενικά, σημεία;
Όντως, ένα από τα στοιχεία που αναλύω σ' ότι αφορά το φύλο και την τεχνολογία είναι ο χώρος του εργοστασίου, το πώς φτιάχνεται, δομείται και ιεραρχείται και πώς από εκεί και πέρα κατασκευάζει έμφυλα κοινωνικά στερεότυπα και απόλυτες ιεραρχίες. Είναι μία κουβέντα που ξεκίνησε πρώτα από τον χώρο του επιστημονικού εργαστηρίου το '97, όταν κυκλοφόρησε το βιβλίο "Η αρχιτεκτονική της επιστήμης" του εξαιρετικού ιστορικού Πίτερ Γκάλισον και της Έμιλι Τόμσον, όπου προσεγγίζεται ο χώρος του εργαστηρίου από αρχιτεκτονικής άποψης. Μετά από αυτούς, όλες οι κατοπινές έρευνες δείχνουν ότι είτε μιλάμε για εργαστήρια στην Αμερική είτε για εργαστήρια στην Ιαπωνία, ό,τι είδους σχεδιασμό κι αν έχουν, μιλάμε για χώρους που δημιουργούν μία πολύ ξεκάθαρη έμφυλη ιεραρχία.
—Νομίζω και στα πανεπιστήμια των δεκαετιών '50 - '60- '70 δεν υπήρχαν γυναικείες τουαλέτες, ως μηχανισμοί αποτροπής των γυναικών να προσέρχονται στους ακαδημαϊκούς χώρους...
Κι όχι μόνο. Θα σας φέρω ένα παράδειγμα. Όταν ασχολήθηκα με την ιστορία του Εργαστηρίου Ραδιενέργειας της Βιέννης ένα από τα κεφάλαια ήταν η ανάλυση του χώρου. Χτίστηκε το 1910, θεωρείται από τα κορυφαία της εποχής -κτιριακά, τεχνολογικά- και είναι ίσως η μοναδική περίπτωση αυτής της εποχής, που όταν φτιάχνεται το κτήριο διαθέτει τουαλέτες και για άντρες και για γυναίκες. Υπάρχουν παραδείγματα εργαστηρίων που φτιάχνονται την ίδια εποχή και σε άλλες χώρες που δεν έχουν την ίδια πρόβλεψη. Γιατί συμβαίνει αυτό στην Αυστρία μόνο; Διότι μιλάμε για την Αυστρία, την Κόκκινη Βιέννη, και για ένα άλλου τύπου πολιτισμικό πλαίσιο που διέπει τη γυναίκα. Το σημαντικό, όμως, που προκύπτει απ' όλο αυτά είναι ότι δεν "βλέπουμε" τις γυναίκες σ' αυτούς τους χώρους, γιατί δεν έχουμε τους μηχανισμούς να τις "δούμε". Γιατί δεν έχουμε μηχανισμούς; Γιατί οι γυναίκες -ειδικά εκείνη την εποχή- δεν έχουν μόνιμη θέση εργασίας σε τέτοιους χώρους, δεν καταγράφονται, δεν εμφανίζονται τα ονόματα τους, για σειρά κοινωνικών και πολιτιστικών λόγων. Για λογαριασμό του "Δημόκριτου" έχω κάνει την ιστορία της Πυρηνικής Φυσικής στην Ελλάδα: η πρώτη προσέγγιση είναι ότι δεν υπάρχουν γυναίκες. Και ρωτάς, "γιατί δεν υπάρχουν γυναίκες;" Γιατί δεν βρίσκονται στα επίσημα αρχεία. Ίσως και γι' αυτό επιμένω τόσο πολύ με τις φωτογραφίες. Γιατί εκεί δεν μπορείς να τις κρύψεις όλες αυτές τις γυναίκες. Αν, λοιπόν, δει κανείς φωτογραφίες από τον "Δημόκριτο" εκείνης της εποχής, θα διαπιστώσει ότι γυναίκες είναι αυτές που αναλύουν πειράματα, βοηθούν σ' αυτά, άρα υπάρχουν. Απλώς, πρέπει να τις ψάξουμε. Ακόμη και σε αυτό που κάνω τώρα -την ιστορία του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας- όταν ξεκίνησα να ασχολούμαι με αυτό, είπα ότι κάνω μια στροφή και δεν θα χρειαστεί να ασχοληθώ με το φύλο, παρά μόνο με την ιστορία της Φυσικής που έτσι κι αλλιώς μ' ενδιαφέρει. Και συνειδητοποιώ ότι είναι απολύτως αδύνατο να μην ασχοληθείς με το φύλο, όταν ασχολείται με την ιστορία της Φυσικής του 20ου αιώνα. Ότι είναι ένας απολύτως ανδροκρατούμενος χώρος, ενώ μιλάμε για έναν διεθνή οργανισμό και ακριβώς γι' αυτό δεν θα 'πρεπε. Ο διεθνής οργανισμός μοιάζει να είναι χειρότερος από κάθε άλλη συγκρότηση τέτοιου επιπέδου. Δεν έχουν γίνει έρευνες και δεν υπάρχουν στατιστικές για τον αριθμό των γυναικών που συμμετείχαν σ' αυτόν τον οργανισμό. Βλέπει, λοιπόν, κανείς ότι θέλει δεν θέλει, το φύλο έρχεται μπροστά του ως ερώτημα. Και φυσικά, ζητά απαντήσεις.
—Αυτά στον χώρο της επιστήμης. Η ζωή των γυναικών στα εργοστάσια του 20ου αιώνα πάλι από την έμφυλη προσέγγιση της τι είχε να δείξει;
Στο πεδίο της τεχνολογίας, η ανάλυση του αρχιτεκτονικού χώρου έρχεται αργότερα -από τους ιστορικούς της οικονομικής ιστορίας- και λίγο πιο δειλά. Ο χώρος του εργοστασίου, με κυρίαρχο παράδειγμα τους χώρους επεξεργασίας κρεάτων λέει πολλά: ο άνθρωπος που σφάζει το ζώο είναι πάντα άντρας και ο χώρος του σφαγείου βρίσκεται στον ψηλότερο όροφο. Οι γυναίκες είναι αυτές που ασχολούνται με την επεξεργασία των εντοσθίων και του τεμαχισμένου κρέατος. Αυτές βρίσκονται στον κάτω όροφο, πάντα. Τα κρέατα πέφτουν από τον πάνω όροφο στον κάτω με έναν ιμάντα: συμβολικά έχουμε τους πιο καλοπληρωμένους στους πάνω ορόφους και αυτούς που κάνουν την πιο βρώμικη δουλειά κάτω. Εξηγείται αναλυτικά το πώς οι γυναίκες αυτές αρρώσταιναν, από δουλειές που ποτέ δεν θα έκαναν άντρες, όπως αναφέρεται και στο βιβλίο. Και αυτό μπορεί να το συμπεράνει κανείς ήδη από την αρχιτεκτονική του εργοστασίου.
—Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται το φύλο αναλόγως του καθεστώτος στο οποίο ζει;
Αυτό, απ' ό,τι φαίνεται θα μας το απαντήσει άμεσα ο Τραμπ. Ιστορικά η απάντηση έχει δοθεί πολλές φορές. Οι πολιτικές επιλογές καθορίζουν έντονα τις αλλαγές στην τεχνολογία. Από την άλλη, νομίζουμε ότι η επιστήμη είναι ένας απολύτως αντικειμενικός χώρος και εδώ όμως οι πολιτικές επιλογές καθορίζουν τις επιστημονικές έρευνες. Τεράστιος ορίζοντας τέτοιου είδους μελετών είναι ο Ψυχρός Πόλεμος: η παραγωγή της ατομικής βόμβας και άλλα τέτοιου είδους ζητήματα.
—Γιατί από το συγκεκριμένο βιβλίο απουσιάζει το ελληνικό στοιχείο, η αντίστοιχη εμπειρία του ελληνικού χώρου;
Δεν είχαμε ελληνικό στοιχείο, διότι δεν υπήρχαν σπουδές προς αυτή την κατεύθυνση. Είχαμε ένα τμήμα -Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας-, ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο, αργότερα έγινε κοινό με το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, δεν υπήρχε, όμως, κανείς από τα μέλη ΔΕΠ που να είχε μία τέτοια κατεύθυνση, ερευνητική. Στη Θεσσαλονίκη υπήρχε μόνο η Σάσα Λαδά στην αρχιτεκτονική, η οποία ασχολήθηκε με το φύλο και την επιστήμη και πρέπει να πούμε ότι ήταν η πρώτη που έφερε στην Ελλάδα την Evelyn Fox Keller -από τις πρώτες που άνοιξαν το πεδίο του φύλου και της επιστήμης στην Αμερική-, την Sandra Harding, επίσης διακεκριμένη στο Feminists Epistimology. Μιλάμε, λοιπόν, για μία εποχή που απολύτως κανένας δεν ασχολείται με το φύλο και την τεχνολογία στην Ελλάδα. Έκτοτε έχουν γίνει βήματα, αλλά στην Ελλάδα ίσως είναι δύσκολο να ασχοληθεί κανείς με το φύλο και την επιστήμη, υπάρχουν πολύ λιγότερα πράγματα ειδικά σε ό,τι αφορά τον 19ο αιώνα και τον 20ο, αλλά σ' ό,τι αφορά την τεχνολογία έχουμε άπειρο υλικό. Η ιστορία της τεχνολογίας δεν είναι μόνο τα αεροπλάνα ή οι σιδηρόδρομοι. Αν κάτι έκανε το φεμινιστικό κίνημα και όλη αυτή η ανάλυση του φύλου και της τεχνολογίας να φέρει στην επιφάνεια αυτό το κομμάτι.
—Κοιτώντας επιστημονικά κείμενα, παρακολουθείτε τη ροή των άρθρων (ο -η - το). Προβληματίζεστε για το φύλο μίας λέξης; Γιατί λέμε, για παράδειγμα "ο Βόλος" και όχι "η Βόλος"; Παίζει ρόλο στην επιστήμη;
Η ερώτηση είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και μου τέθηκε διαβάζοντας τα report του Διεθνούς Οργανισμούς Ατομικής Ενέργειας. Να κάτι πολύ ενδιαφέρον που δεν έχει να κάνει με το φύλο, αλλά με τη γλώσσα της διπλωματίας και είναι μια γλώσσα σε φωνή παθητική και όσο το δυνατόν απρόσωπη. Έχει ενδιαφέρον γιατί όπου υπάρχει πρόσωπο χρησιμοποιείται το "he" (μτφ.: αυτός), και δεν έχει βρεθεί ακόμη ο politically correct τρόπος για να αναφερόμαστε και σε "αυτήν", αλλά είναι ενδιαφέρον ότι η ίδια η γλώσσα αλλάζει σε τέτοιου είδους έρευνες. Δεν θα το συναντήσει κανείς αυτό σε άλλου τύπου έρευνες.

Μια εξαιρετικά απλή απάντηση στο ερώτημα “Γιατί υπάρχουμε;

Melissa Walker / April 30, 2014 / UI, UX, Graphics


Πόσες φορές έχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο υπάρχετε; Ποιο είναι το νόημα και ο σκοπός της ζωής; Ο πλανήτης Γη γιατί να υπάρχει; Τα αστέρια και το σύμπαν; Να υπάρχει άραγε κάτι πιο υπερβατικό απ' όσα μας γίνονται αντιληπτά μέσω των αισθήσεων και των επιστημονικών οργάνων; Κανείς δε γνωρίζει. Συχνά, μάλιστα, έχω την αίσθηση, ότι όσοι με περισσή αυτοπεποίθηση κηρύσσουν την 'αλήθεια', μέσα τους εξακολουθούν να θρέφουν μια ανομολόγητη αμφιβολία.
Σε έναν κόσμο, λοιπόν, όπου η αβεβαιότητα μοιάζει να είναι η μόνη βεβαιότητα και τα μεταφυσικά ερωτήματα παραμένουν αιώνια αναπάντητα, η συνειδητοποίηση κάποιων απλών απαντήσεων σε πιο προσεγγίσιμα, θετικά ερωτήματα ίσως είναι μια παρηγοριά. Είναι παρηγορητικό ότι μπορούμε να παρακάμψουμε το μεταφυσικό γιατί, απαντώντας στο πώς.
Σε έναν κόσμο, λοιπόν, όπου η αβεβαιότητα μοιάζει να είναι η μόνη βεβαιότητα και τα μεταφυσικά ερωτήματα παραμένουν αιώνια αναπάντητα, η συνειδητοποίηση κάποιων απλών απαντήσεων σε πιο προσεγγίσιμα, θετικά ερωτήματα ίσως είναι μια παρηγοριά. Είναι παρηγορητικό ότι μπορούμε να παρακάμψουμε το μεταφυσικό γιατί, απαντώντας στο πώς. Παραδείγματος χάριν, μπορούμε να ανταλλάξουμε το μεταφυσικό ερώτημα: "Γιατί υπάρχει το φαινόμενο της ζωής;" με το θετικό: "Πώς προέκυψε το φαινόμενο της ζωής;".
Ναι, σε αυτά τα ερωτήματα έχουμε απαντήσεις ή, τουλάχιστον, είμαστε σε θέση να διατυπώσουμε λογικές υποθέσεις με επιστημονικά ελέγξιμη βάση. Μια βάση που είναι τοπoθετημένη σε πλαίσιο κατανοητό από την προσωρινή και ταπεινή μας ύπαρξη. Μπορεί, λοιπόν, η επιστήμη να προσφέρει κάποια χρήσιμη και ουσιώδη απάντηση στο ερώτημα "Πώς προέκυψε το φαινόμενο της ζωής;";
Νομίζω πως ναι. Τη διατυπώνει με άνεση και ευστοχία ένας εξαιρετικός εκλαϊκευτής της δαρβινικής εξέλιξης, ο Βρετάνος βιολόγος Richard Dawkins, στο βιβλίο που τον έκανε διάσημο: το Εγωιστικό Γονίδιο. Καθώς προχωρούσα στην ανάγνωση του, έβλεπα τα κομμάτια του παζλ να συναρμόζονται ένα-ένα και δε θα ξεχάσω ποτέ το γνωστικό/συγκινησιακό αποτύπωμα που μου άφησε η αφομοίωση του εξής λογικού σχήματος:
4,1 έως 3,8 δισεκατομμύρια χρόνια πριν, και ενώ η αρχέγονη χημική σούπα της Γης ακόμη αναμοχλευόταν, κάποια μόρια εμφανίστηκαν με την εξής απλή, αλλά σημαντική, ιδιότητα: να αυτο-αντιγράφονται. Να αναπαράγονται δηλαδή με βάση το 'καλούπι' τους. [Το ένα αποτελούσε 'καλούπι' για τη σύνθεση του άλλου.] Η ιδιότητα αυτή οδήγησε τον αρχικό πληθυσμό τους σε εκθετική αύξηση, έως ότου ο ρυθμός επέκτασης περιορίστηκε σημαντικά από τις κρατούσες συνθήκες του περιβάλλοντος. Όσα εξ αυτών έφεραν χημικές/δομικές παραλλαγές ικανές να εξασφαλίζουν ακόμη πιο γρήγορη, αποδοτικότερη αυτο-αντιγραφή, 'επελέγησαν' και αναπόφευκτα αύξησαν τον αριθμό τους. Στο πέρασμα του χρόνου, οι εν λόγω αυτο-αντιγραφόμενες δομές έγιναν περιπλοκότερες, επιστρατεύοντας επιπλέον μοριακούς μηχανισμούς, ώστε να εξασφαλίζουν την αναπαραγωγή τους σε μία ευρύτερη ποικιλία συνθηκών του εξωτερικού περιβάλλοντος. Σε κάποια φάση, τα αυτο-αντιγραφόμενα μόρια προσαρμόστηκαν τόσο, ώστε κατάφεραν να κατευθύνουν με μοναδική φυσικοχημική μαεστρία τη σύνθεση εκλεπτυσμένων δομών/μηχανισμών που τα περιέβαλλαν, τα προστάτευαν, εξασφάλιζαν την παροχή ενέργειας/χημικών συστατικών και προήγαν την αυτο-αντιγραφή τους.
Κάπως έτσι καταλήξαμε σε αυτό που ονομάζουμε γενετικό υλικό και κυτταρικό περιβάλλον. Τα κύτταρα, δηλαδή, προέκυψαν από αυτο-αντιγραφόμενες δομές που κωδικοποιούσαν τις οδηγίες σύνθεσης των 'οχημάτων' που τις μετέφεραν και εξυπηρετούσαν καλύτερα το μοναδικό σκοπό τους. Να αυτο-αντιγράφονται.
Όλα τα βιολογικά εφευρήματα, που μελετούν και θαυμάζουν οι επιστήμονες, αποτελούν ουσιαστικά οχήματα μεταφοράς των αυτο-αντιγραφόμενων μορίων. Εκατομμύρια και δισεκατομμύρια χρόνια αργότερα, μετά την πρώτη εμφάνιση των πρόδρομων μορίων των νουκλεϊκών οξέων, η οικονομία της φύσης -δίχως την αναγκαιότητα παρέμβασης καμίας ευφυούς μεταφυσικής οντότητας- εξόπλισε τα βιολογικά όντα με τους πιο αξιοθαύμαστους μηχανισμούς επιβίωσης και αναπαραγωγής. Όποιον κλάδο του δέντρου της ζωής και αν εξετάσουμε θα συναντήσουμε εξαιρετικά προσαρμοσμένους στο περιβάλλον τους οργανισμούς, να εξυπηρετούν τη διηνεκή μεταβίβαση/αναπαραγωγή των αυτο-αντιγραφόμενων μορίων στο διάνυσμα του χρόνου.
Σοκαριστικό; Δε μοιάζει σαν όλοι οι οργανισμοί να είμαστε σκλάβοι αυτών των εγωιστικών μορίων; Από μια σκοπιά, ναι. Απ' την άλλη, μπορούμε να το σκεφτούμε και ως εξής: μια τόσο απλή ιδιότητα οδήγησε σε έναν απερίγραπτο πλούτο σύνθετης ποικιλομορφίας με μοναδικά και αξιοθαύμαστα χαρακτηριστικά στο σύμπαν - αυτό που ονομάζουμε φαινόμενο της ζωής!
Feedback